TA-5

Ordföranden har ordet

Tiden går och säsongen börjar gå mot sitt slut för samtliga GAIS-lag. 

Gratismatchen, som har stor ekonomisk och PR-mässig betydelse för GAIS, stördes rejält av en demonstration som fått tillstånd. Det kostade föreningen en hel del pengar, då matchen finansierades via att bl a företag sponsrar med pengar som baserar sig på publiksiffran. Det har skickats en förfrågan till alla sponsorer om att vara med och betala för en rimlig publiksiffra.

Sedan är vi givetvis medvetna om att vi får stå där med kostnaden och att vi även fick mindre publikstöd än normalt den matchen, vilket också var negativt. Vi är införstådda med att vi inte kommer att få någon ersättning från myndigheter, men det hindrar inte att vi reagerar och tycker att det är bedrövligt att förlora pengar på sådant.

GAIS gjorde en fotbollsmässigt bra insats mot BP och var närmast en seger, men fick nöja sig med oavgjort. A-laget har en tuff avslutning i serien, där det gäller att anta utmaningen och visa viljekraft, vilket det har getts och finns förutsättningar för. Det görs en god satsning för spurten och stämningen i A-truppen är mycket god.

GAIS U19-lag klarade en viktig vinst mot Lund för någon vecka sedan och detta innebär att man även nästa år får spela i juniorallsvenskan. Det är mycket positivt för vår akademi och möjligheten att erbjuda spel mot de bästa lagen i Sverige. När det gäller positiva delar inom akademin kan nämnas att flera av våra yngre lag presterat mycket bra under säsongen. Vi bereder möjlighet för unga spelare att medverka i en bra akademi, som dessutom arbetar intensivt för att utvecklas ännu mer framöver. Ett mycket högklassigt alternativ för talangfulla ungdomar i Göteborgstrakten, där utvecklingsmöjligheterna blir större och större. En medveten satsning, med målsättningen att bereda förbättrade vägar till framtida A-lagsspel i GAIS.

Den relativt nystartade insamlingen till en ny konstgräsplan på Gaisgården är värd att nämna i sammanhanget och är betydelsefull för GAIS framtid. Gå in på Gaisvallen.se och ge ett värdefullt bidrag.

I slutet av året är det viktigt att den stora ungdomsturneringen GAIS Open fungerar bra, samt att införsäljningen till de två kvarvarande hemmamatcherna blir positiv.

Souvenirförsäljningen är även den av stor betydelse avseende slutet av året. Så, köp gärna fina och på alla sätt uppskattade julklappar i god tid.

Cykeltävlingen Göteborgsgirot som delägs med 35 procent av GAIS, innebar dock en förlust som GAIS får ta del av detta år, men samtidigt finns en möjlig potential för framtiden. Det blir anledning att återkomma till detta.

Föreningen har ännu inte gjort upp något avtal med Got Event avseende nästkommande säsongs spel på Gamla Ullevi, men diskussionen pågår.

På personalfronten har nyligen en tränare för GAIS U17-lag rekryterats och det tittas också på bidragsmöjligheter för olika sorters personalsupport.

När det gäller den utannonserade sportchefsrollen, så hanteras den i nuläget och beslut om denna kommer en tid efter säsongens slut. Vi fortsätter jobba med Gårdstensprojektet, där vi gör en betydande insats i förorten och vi jobbar vidare med Faktum-samarbetet mm. GAIS är mer än bara fotboll och vill göra en mycket stor insats även samhällsmässigt. GAIS står för alla människors lika värde och är en inkluderande förening. GAIS är en speciell förening, med väldigt mycket hjärta.

GAIS ekonomi har under de senaste 4-5 åren förbättrats markant, sett till ekonomisk kontroll och uppföljning i en tuff verklighet. Det har varit ett intensivt fokus på detta jobb, för att kunna klara föreningens verksamhet efter den överlevnadskris som funnit tidigare.
Det har absolut tagit tid från annat som kunde gjorts i en normal verksamhet, men det har varit en genomgående prioritet. Idag har vi ett verkligt positivt eget kapital och vi kommer trots allt att ha det även efter detta årsavslut, vilket är grundläggande för hela verksamheten och föreningens möjligheter i framtiden. Det känns positivt och kan inte underskattas, då föreningen som är grundad 1894 skall ha en mycket långsiktig framtid, till gagn för alla gaisare, i generation efter generation.

Det arbetas också intensivt med spetsning av förbättrings och målsättningsarbete, på bred front och med all personal, tränare och styrelse. Allt tyder på att detta arbete, som jobbats med i flera omgångar, nu hittat rätt. Klart positivt det med. Det kommer att ske en information på medlemsmöte i november rörande detta, då också vår nye chefstränare Bosko skall deltaga och informera om det som varit och än mer intressant, det som skall komma. GAIS blickar framåt.

Oturen att Bosko blev påkörd direkt efter påskrift för GAIS och följder av detta har varit helt osannolik. Men, det har blivit bättre och kommer att bli ännu bättre när Bosko på allvar kommer på benen igen och slipper smärta. GAIS tränarledning är en bra kraft för framtiden och det finns ett engagemang och driv som för tankarna till Bosse Falks tränartid, just när det gäller engagemangsdelen. Hoppas verkligen att allt går fortsatt bra med Boskos rehab, så får GAIS ytterligare kraft framöver. GAIS styrelse/klubbledning har under mina år i styrelsen rekryterat tre nya chefstränare, där Bosko är den tredje. Det borde varit färre, enligt min personliga åsikt. Att sedan starten blev väldigt svårartad 2013, med bl a oerhört mycket ekonomiskt att ta tag i och nödvändiga reduceringar av spelarbudget och annat, kanske påverkade en del av den tränarresan för GAIS.

För egen del så kan konstateras att det hade varit bra med extra timmar på dygnet, för att hinna med allt man vill i det ideella arbetet, ihop med familj och arbete. Inget unikt och snarare något som gäller de flesta som jobbar ideellt för olika ändamål. GAIS har dock fått in fler personer som hjälper till i olika grupper de senaste åren och detta hjälper till väldigt mycket och är mycket betydelsefullt för föreningen. Inte minst supporterklubbars fina engagemang för föreningen, har en enorm betydelse. Hela supporterengagemanget är de facto det som jag anser är GAIS och det är ingen överdrift. Vi har helt fantastiska supportrar i vår förening och det betyder oerhört mycket för vårt underbara GAIS.

Det sportsliga har inte riktigt gått såsom önskats under säsongen, om än det ser mycket bra ut för framtiden, via tränarledning och drivkraft där. Tyvärr har sportslig besvikelse gett en del problematik, vilket yttrat sig personligt och när även min fru Annika drabbats av det, så tycker jag att måttet är rågat. Det må vara oerhört få individer som agerar så, men påverkan via sociala medier och även media i stort, tror jag också förstärker sådant.

Att vara ordförande i en förening som GAIS med allt som varit, innebär ofta väldigt mycket ansvar i förhållande till befogenheter. Varje person i en styrelse har en röst för varje beslut som skall tagas och majoritetsbeslut gäller. Därtill har alltid klubbchefen en stor påverkan. Helt naturligt och så det skall vara, men det stämmer inte alltid in i den bild som utmålats, vilket är galet. Gällande styrelsen i GAIS efter nästa årsmöte, så behöver jag av familjeskäl redan nu meddela att jag inte kommer att ställa upp för omval som ordförande. Men, det är ju en lång tid till årsmötet i mars nästa år och absolut inget speciellt med detta.

Alla vi gaisare har en jättestor kärlek till GAIS och vi vill alla föreningens bästa, på ett eller annat sätt. Vi gaisare är inte flest, men slåss från ett underdog-perspektiv som tilltalar oss och vi brinner för att tillsammans ge allt för vår förening. Detta gör att framtiden ser ljus ut för GAIS!

Oavsett hur det går denna säsong i den tuffa spurten i Superettan, så är målsättningen att GAIS spelar i allsvenskan år 2020 och det är ett fullt rimligt mål. Tränarledningen för vårt A-lag är engagerad och mycket bra, samt har ett oerhört gott samarbete med akademiledningen. Jag hoppas och tror att alla vi gaisare kan ge detta en tid att i lugn och ro bygga upp en mycket intressant GAIS-framtid. Efter mycket arbete, samt förändringar, så har vi nu en fotbollsledning som har extra stora förutsättningar på lite sikt.

År 2020 har Svensk Elitfotboll ett nytt TV-avtal, som ger dubbla ersättningsnivån mot nuvarande och det är väldigt mycket pengar. Det är flera miljoner högre ersättning än nuvarande ersättning i Superettan och ytterligare ett flertal miljoner vid allsvenskt spel. Ersättningen från SEF/Tv-avtal blir i stort sett dubblad år 2020 och det innebär enorma skillnader! Förutsättningar för sportslig framgång finns absolut i större grad än på länge i GAIS och dessutom på ett för föreningen kontrollerat sätt, via det ekonomiska arbete som sedan flera år tillbaka har genomförts och som även ligger till grund för framtida satsningar. GAIS har inte alltid haft den medgång som behövs, men föreningen är värd den och det finns en på många sätt bra grund för framtiden.

Framåt GAIS!!!

//Tomas