Superettan

Omgång 1 och 2 i Superettan 2017 är fastställda

I väntan på att spelomgångarna 3-18 fastställs har Svenska Fotbollförbundet ihop med SEF nu fastställt omgång 1 och 2 inför nästa års seriespel.

GAIS inleder superettan borta mot Norrby IF söndag den 2 april kl 17 på Borås Arena. En match som presumtivt kan innebära ett bortafölje med upp emot 2000 personer.
En av TV vald tid.

Hemmapremiären i omgång 2 spelas sedan på Gamla Ullevi nästa helg. Närmare bestämt på lördag den 8 april kl 16.
GAIS gästas då av Dalkurd FF som också kan dyka upp med ett trevligt bortafölje.
Även om den matchen också är vald av TV så är det självklart inte där GAIS skall ses, utan alla gaisare skall ta sig till Gamla Ullevi för att kickstarta säsongen.

Spelordningsmötet för Superettan som hölls i fredags har från GAIS håll föregåtts av ett arbete där vi tagit hänsyn till bland annat sportsliga förutsättningar, publikens önskemål samt krockar med andra evenemang i staden.

GAIS har också försökt mixa upp måndagar och dag på helg som speldagar hemma.
För matcher på bortaplan har arrangerande förening, dvs hemmalaget, rätt att välja dag. Valet av speldag på bortaplan är något som i de flesta fall ändå sker i samråd med GAIS i den mån det går att påverka.

Ovanpå det är omgångarna i Superettan låsta till främst lördag, söndag och måndag som ursprungliga speldagar för ligan.

I varje omgång väljer ligapartnern TV4 ut ett antal matcher och låser dessa på förhand, övriga lag som inte spelar på av TV4 vald tider får förhålla sig till den andra ligapartnern Svenska Spel önskemål, vilka oftast innebär att fylla på med matcher på lördagar och söndagar.

Förutsättningarna för GAIS att ”välja” speldag är således mycket begränsade. Men detta till trots gör vi alltid allt vi kan för att skapa bäst förutsättningar för publik och sportsliga resultat.

På Gamla Ullevi har också IFK Göteborg i egenskap av allsvensk serietillhörighet förtur till val av speldag och föreningen har sitt främsta önskemål i hemmamatcher på måndagar. Någon som oftast krockar med både ÖIS och GAIS önskemål och trycker oss till helger mer än kanske tilltänkt.

Och som om det inte var nog så har allsvenskan också förtur kring lokal planering ur en säkerhetsaspekt. Om lag som exempelvis AIK, IFK eller kanske Malmö med stora bortaföljen skall spela en dag på Hisingen mot BK Häcken, så planeras det inte in en hemmamatch för GAIS på Gamla Ullevi samma dag. Här har Polismyndigheten en del i arbetet.

Avslutningsvis så återkommer vi självklart när omgångarna 3-18 är fastställda med både tider och dagar och fyller på med mer resonemang och förklaringar då.