Benjamin-westman1

Old och Lundgren tillbaka i derbytruppen

I morgon kl. 19.00 smäller det på Gamla Ullevi då derbyt mellan GAIS och Örgryte IS FF står på programmet. Atleternas tränare Benjamin Westman har en bra känsla inför matchen och siktar på att GAIS ska ta fjärde raka segern i Superettan.

Biljettförsäljningen till matchen mot ÖIS FF går allt bättre (se mer information nedan) och som vanligt inför ett derby gäller följande: (1) köp biljett i förväg på nätet och (2) kom i god tid till arenan. Var också noga med att köpa din biljett på GAIS sektioner då det gör att dina pengar går till Atleterna.

GAIS.se fick tidigare idag en pratstund med Benjamin Westman för att stämma av läget inför morgondagens viktiga match.

Benjamin, berätta – hur är känslan inför morgondagens derby?

– Tack, läget är bra och känslan inför matchen är också bra. Vi har haft utmärkta förberedelser fram till idag och det var skönt att vi fick några extra dagar på oss efter matchen mot Assyriska. Det har gjort att vi både har fått lite extra vila men också att vi kunnat jobba lite mer med vårt eget spel och hur vi ska bygga upp det.

När vi möttes i vårderbyt kom GAIS undan med blotta förskräckelsen efter en svag match, går det bättre i morgon?

– Ja, det är jag helt övertygad om. Om man jämför med våren så kom ju den matchen när ÖIS hade en formtopp efter en stark inledning på serien och de fick senare en tyngre period när vi närmade oss sommaren. Vi hade tvärtom en start som präglades mycket av skador och att vi fick gå runt på mycket folk och det var egentligen efter först derbyt som vi fick igång en bättre trend.

– Tittar man på inledningen på höstsäsongen så är vi ju ett synbart bättre lag än under starten och avslutningen av våren och nu har vi också fått lite mer flyt med resultaten. Det var ju några av kryssmatcherna i våras där vi hade små marginaler mot oss medan vi efter uppehållet, t ex mot Frej, har haft samma marginaler på vår sida.

Vad gör GAIS till ett bättre lag nu än vid vårderbyt?

– Till att börja med så tycker jag att vi har blivit ett bättre lag för varje månad som har gått sedan seriepremiären. Trots att vi hade blandad resultatmässig framgång under den perioden valde vi att hålla fast vid en modell som vi tror på och det är också en anledning till en positiv utveckling. Det kan annars vara lätt att man ”hattar runt” mellan olika system om man inte får resultaten med sig och det tror jag snarare sprider osäkerhet bland spelarna än leder till något bra. Så att vi är mer inkörda i vårt eget spel talar till vår fördel och gör oss till ett bättre lag nu är då.

– Sedan har det varit bra för gruppen att få in de nya spelarna. Vi har ju nu en mindre trupp än när säsongen startade, men ändå har vi en tuffare konkurrenssituation och det känner såklart spelarna av. Det gäller att köra max och prestera när man får chanser för det finns alltid någon som flåsar en i nacken. Det går inte att slå sig till ro som spelare i GAIS utan det gäller att i varje moment visa att man är värd en tröja.

– Vi har ju också en konkurrenssituation som gör att vi kan påverka och förändra matchbilden. Om någon blir skadad eller inte når sin maxnivå så finns det flera bra ersättare och det är såklart en stor fördel när man planerar en match. Det är så jämt nu mellan vilka som ska starta så det handlar om riktigt svåra beslut, men fördelen är att vi har en fantastiskt stark bänk.

– Sedan kan jag ju till sist också säga att jag tror att rutinen av att ha spelat ett derby kommer att göra oss gott. I våras var det flera spelare som gjorde sin första riktigt stora match avseende publik, stämning, intensitet och så vidare – nu har vi tagit till oss den erfarenheten och det kommer att göra gott för vår prestation.

Är det något speciellt som ni har fokuserat på för att det är ÖIS som vi möter.

– Nej, det kan man inte direkt säga. Vi har såklart följt deras senare matcher och vi är väl inlästa på hur de vill spela fotboll. ÖIS har ju haft hög kontinuitet under våren men har på sistone ändå varierat lite mer i och med att Mutumba har kommit in i laget. Vi har väl en gissning avseende hur de kommer att ställa upp men man kan inte vara helt säker.

– Men oavsett vilka som kommer att spela hos motståndaren så är det ett bra fotbollslag som spelar snabbt och fyndigt. De är offensivt välbalanserade och det gäller för oss att vara vakna på vilka ytor som de vill komma åt på planen. Men samtidigt har vi inte tagit någon större hänsyn till deras sätt att spela i våra förberedelser, för det viktigaste för oss är att ha fokus på vår egen spelmodell och att vi ska sätta våra prestationer.

Får vi se några förändringar i truppen?

– Ja, det blir ju några förändringar. Till att börja med så tillkommer Steven Old och Johan Lundgren efter avstängning respektive sjukdom. Men vi har inför matchen faktiskt valt att ta ut en 20-mannatrupp som vi först i morgon kommer att minska ner till 18. Det handlar mycket om att ge många chansen att få den erfarenhet som en derbymatch ger och få vara med under resan fram till avspark.

– Så de enda spelarna som inte kommer att vara med i morgon är Jesper Johansson som precis kommit hem efter sitt OS-äventyr och Craig Henderson som är avstängd även i denna matchen. (Truppen i sin helhet finns längre ner på sidan).

Lycka till i morgon!

– Tack ska du ha. Vi kommer att gå in till matchen med stort självförtroende och jag tycker att det finns många skäl till att tro att det kan bli en trevlig kväll. Vi hoppas såklart på sedvanligt bra stöd från läktaren.

Inför matchen

Biljettinformation inför Derbyt
Köp din biljett av GAIS och var noga med vilken sektion du väljer:

  • GAIS Familjeläktare är på sektion C2-C3 och här finns bara ett fåtal biljetter kvar.
  • GAIS Sittplats är på övre läktare D1-D4 och även här är det i princip slutsålt. Det finns ett 50-tal biljetter kvar och de på sektion D4 är lite dyrare än de på t ex D1. När alla sittplatsbiljetter är slut ber vi grönsvart sittande publik att främst köpa på B1-B2 i kurvan.
  • GAIS Klack står på övre läktare B & P och dessa sektioner är mer än halvfulla, vilket tyder på att det här blir slutsålt även här. När dessa sektioner är slutsålda öppnar vi upp för att sälja även på nedre sektionerna A och O. Tänk på att det är onumrerat i klacken även om det står plats och rad på biljetterna.

GAIS arrangerar också en partnermiddag inför derbyt med ett VIP-paket. Paket med trerätters middag, underhållning och matchbiljett på våra bästa platser bokas via fredrik.mohlin@gais.se. Hit finns ett begränsat antal platser.

Detaljerna
När: Tisdag 26:e augusti kl. 19.00.
Var: Gamla Ullevi.
Underlag: Riktigt gräs.
Domare: Lars Olsson, Umeå.
Avstängda: Craig Henderson, GAIS.

Truppen
Tommi Vaiho, Tobias Johansson, Danny Ervik, James Sinclair, Johan Ramhorn, Calle Nyström, Steven Old, Björn Andersson, Liam Lloyd Davies, Kieron Cadogan, Dan Keat, Johan Lundgren, Renny Smith, Malkolm Moenza, Robin Book, Luther Singh, Felix Kasper Eliasson, Luka Mijaljevic, Alibek Aliev, Dardan Rexhepi. (Truppen kommer att minskas med två spelare på matchdagen).