the-ball-488709_12801-min

Matchrapport: Ojämnt i Jämtland, Östersunds FK – GAIS 4 – 0

Starka hemmalaget Östersunds FK visade sig bli en för svårt uppgift för GAIS. Hemmalaget tog sin elfte seger på 14 matcher på Jämtkraft Arena och för GAIS väntar nu strid med kniven på strupen under seriens avslutande kvalfyllda omgångar.

I en match som ÖFK dominerade skrevs slutresultatet till 4-0 och tyvärr är känslan att de siffrorna väl speglar skillnaden mellan lagen. För GAIS väntar nu tre mycket viktiga utmaningar i kampen att undvika negativt kval. Nu väntar ett landslagsuppehåll då laget och ledarstaben får ladda om batterierna inför de kommande kamperna mot Syrianska, BP och Sirius.

Kalldusch efter sju minuter

Serietvåan ÖFK verkade ha bestämt sig för att satsa på ett tidigt ledningsmål och la redan från start in högsta växeln och tryckte tillbaka GAIS. Det hann bara gå drygt sju minuter innan amerikanen Andrew Stadler, trots ett väl samlat försvar, kunde göra 1-0 efter ett fint inspel från högerkanten. En kalldusch för GAIS, för dagen i vita tröjor, som det skulle visa sig omöjligt att skaka av sig under matchens återstående 83 minuter.

ÖFK spelade ett snabbt passningsspel i första halvlek och bestämde tempo och riktning i matchen. GAIS hade svårt att komma till på det snabba platsgräset och skillnaden mellan lagen var tydlig. Men ju längre halvleken led så kom GAIS i alla fall lite högre upp i planen och man lyckades få till en bra trippelchans efter hörna, dock utan resultat.

Matchens första halva gick klart till ÖFK och spelet värmde de drygt 5200 på läktaren och GAIS kunde faktiskt vara nöjda med att man bara låg under med ett mål.

Försvarsspel som vi gärna glömmer

I andra halvlek lyckades GAIS få lite större bollinnehav och kunde åter ta sig lite högre upp i banan. Dock fortsatte mönstret från första halvlek att man hade svårt att ta sig fram till farliga chanser. Vid sidan av ett skott utanför straffområdet av Björn Andersson, med resultatlös retur från målvakten, var det inte mycket till farligheter att rapportera om.

Matchen stängdes sedan av Jamie Hopcutt som enkelt promenerade förbi tre försvarande Gaisare i straffområdet och snyggt kunde göra 2-0 efter 68 minuter. Makrillarnas agerande i eget straffområde är inget som man kommer att minnas med glädje när vi summerar årets säsong.

Tränarduon Ljung & Ljung satsade efter målet på ett byte då Johan Lundgren avlöste Luther Singh. Men innan Johans alltid höga energinivå kunde påverka matchbilden hade nämnde Hopcutt satt punkt för eventuella grönsvarta förhoppningar genom att göra 3-0. Målet kom till efter en fin omställning och som om inte målet var illa nog så skadade sig David Björkeryd i samma situation och i hans ställe kom Moenza in.

GAIS får kämpa vidare i kvalstrid

På tilläggstid gjorde sedan nyss inbytte Emir Smajic sitt första mål för året då han spikade slutresultatet 4-0. Ett resultat som det inte är så mycket att säga om. ÖFK var det klart bättre laget och statistiken avseende antal avslut (18-6) visar att det till och med kunde trillat in fler bollar bakom tappre Tommi Vaiho. ÖFK, som har högst publiksnitt i Superettan under 2015, kan nu jaga vidare mot en allsvenska plats medan det ser svårare ut för atleterna.

I och med resultaten i denna omgång är GAIS nu på allvar indraget i kvalstriden. Men lagets 29 poäng skuggas man av Mjällby på 27 och Frej med 26 p men en match mindre spelad. I nästa omgång tar GAIS emot Syrianska FC på Gamla Ullevi och det är enkelt att konstatera att detta blir en riktigt måste-match för laget. Den matchen spelas dock först efter landslagsuppehåll den 18:e oktober kl. 16.00.

Anders Fagerlund