15-21

Nytt bottennapp på hemmaplan när IFK Värnamo tog full pott

Även om GAIS spelade upp sig under tisdagens andrahalvlek räckte inte insatsen till någon poäng alls. Efter en något avig frispark från gästerna med tio minuter kvar säkrades trepoängaren och resultatet innebär att GAIS framöver förmodligen behöver titta mer nedåt än uppåt i tabellen.

IFK Värnamo, som efter uppehållet kommit att vända sin trend å det grövsta, var det lag som inledde matchen allra bäst i den närmast brutalt kyliga höstblåsten på Gamla Ullevi. Redan efter sex minuter blev gaisarna slarviga efter att ha lyft upp alldeles för mycket folk på en hörna och gästerna kunde skapa sin första målchans.

De vitklädda spelade sig snabbt fram till ett två mot ett-läge och när August Wängberg inte riktigt fått tag i sidledspassningen de två gästerna emellan fick IFK Värnamo ett friläge. Damir Mehic kom ut, täckte av bra och kunde rädda GAIS den gången men direkt därpå fick Värnamo chansen på en retur – en retur man dunkade klockrent i ribban.

Som ovan framgår stod Makrillarna för en riktigt svag inledning. Offensivt blev det för stillastående och för omständligt men defensivt var det än sämre. Aggressiviteten saknades allt som oftast och gästerna kunde på ett förvånande enkelt vis ofta etablera spel och sätta GAIS under press.

Mellan bortalagets försök till att ta ledningen höll GAIS i en del boll men löpningarna in i straffområdet saknades och trots många bra inläggslägen led GAIS av samma problem som så många gånger tidigare den här säsongen, nämligen problemen med att komma till riktiga avslutslägen.

Logisk bortaledning

GAIS hade som sagt påtagliga problem med försvarsspelet över hela banan och detta uppenbarade sig inte minst sisådär 20 minuter in i matchen. Freddy Winsth fick ostört stå och måtta in ett inspel i grönsvart box och trots att hans brasilianske medspelare förmodligen var ett huvud kortare än Carl Nyström kom den förstnämnde först och kunde på ett något märkligt vis enkelt nickskarva in 0-1-målet.

Efter den direkt svaga inledningen kom GAIS att spela upp sig en aning och spelet fram till offensivt straffområde höll bitvis godkänd kvalitet men som sagt hade man väldigt svårt att kapitalisera på bollinnehavet. Alexander Angelin drog på ett bra skott från distans som målvakten kunde rädda med viss möda och strax innan halvtidsvilan kunde Leonard Pllana förmodligen nickat in kvitteringen om hans timing varit något mer precis men denne fick inte till någon riktigt bra nicktouch.

GAIS rycker upp sig

Om förstahalvleken hade gått till IFK Värnamo så skulle nog GAIS trots allt kanske bli den andra halvlekens bästa lag. Åtminstone inledde man piggt. Bara några minuter in i halvleken avancerade Pllana vackert med bollen från sin högerkant och tog sig in i banan för att sedan spela Edin Hamidovic.

Hamidovic tog emot bollen och i ett inte alldeles givet läge drämde den förre Husqvarna-spelaren till för kung och fosterland. Bollen satt stenhårt i insida stolpe för att sedan gå in i mål. Ett mycket vackert sådant tillika Hamidovic nionde ”balja” för säsongen i seriespelet.

Efter målet kom hemmalaget att gå för seger medan IFK Värnamo för den sakens skull inte siktade på att enbart bevaka sin poäng. Istället präglades matchbilden av mycket fram och tillbaka-fotboll där GAIS gick på offensiven medan Värnamo kunde ställa om till farliga kontringslägen.

Strax efter kvitteringen fick Leonard Pllana dubbla lägen att göra 2-1 till hemmalaget, båda gångerna med Edin Hamidovic som regissör. I det andra läget fick Pllana en jättemöjlighet när bollen spelades in på hans fötter i straffområdet men den Kosovo-födde anfallaren krutade dessvärre avslutet en bit över.

Nära hemmaledning blev det på nytt efter att Pllana gått i djupet och Tobias Andersson i bortamålet gett sig ut på en tur utanför eget straffområde där han nickade undan bollen. Den landade istället hos Edin Hamidovic som i svårt läge men med i princip öppet mål sköt utanför stolpen.

IFK Värnamo dödar till slut matchen

Värnamo var inte per automatik dåliga eller underlägsna under denna period av matchen men GAIS hade ett betydligt bättre grepp om den i andra halvlek än vad man haft i den första. Mot just den bakgrunden kom det därför kanske lite ologiskt att man då skulle göra mål och säkra segern.

Onödigt nog drog GAIS på sig en frispark precis utanför egen straffområdesgräns, vilket innebar en jättemöjlighet för Värnamo. Denna möjlighet förvaltades väl eftersom frisparksskytten slog bollen vid sidan av muren och in i mål i Damir Mehic högra hörn. Än en gång hade GAIS kommit i ett tungt underläge.

Efter målet ska det sägas att GAIS inte alls orkade mobilisera en ny kvitteringsjakt utan de avslutande tio minuterna blev egentligen aldrig riktigt spännande. GAIS hade monumentala problem med att ens in bollen framför motståndarnas mål och Värnamo spelade sig skickligt ur precis allt av potentiell GAIS-anstormning.

Gästerna kunde således åka hem till Småland med samtliga tre pinnar i bagaget och GAIS är nu via två förluster på raken i ett lurigt läge inför höstspurten. Härnäst väntar ett Västkustmöte tisdag den 18 september då Halmstads BK kommer på besök. Läge att ta revansch då!

Matchen i korthet

Målen
0-1 (25) Gama
1-1 (52) Hamidovic (Pllana)
1-2 (80) Randjelovic

Startelvan
Mehic–Angelin, Nyström, Janevski, Wängberg–Östling, Djuric, Olsson, Bergholtz–Pllana, Hamidovic

Publik
1496

Foto: Mikael Josefsson