Calle-Nyström-1

Nyström och Old tillbaka i derbytruppen

Äntligen är det dags för årets första derby. GAIS ställer starkast möjliga trupp och lag på benen för utmaningen att betvinga ÖIS FF på Gamla Ullevi.

Försäljningen av biljetter till derbyt går som tåget. Flera av GAIS sektioner är redan slutsålda och vi siktar på att fylla upp vår del av arenan för att kunna ge spelarna känslan av ett hemmaderby. Om du inte redan säkrat din plats så är det dags att göra slag i den saken nu – och du gör ditt köp här. Vi garanterar en läktarupplevelse utöver det vanliga!

Dessutom är förutsättningarna inför matchen riktigt bra för Grönsvart. Laget har klart uppåtgående form där 1 poäng på säsongens tre första matcher följts upp med sju poäng på de därpå följande tre omgångarna. Dessutom har Makrillarna ett klart övertag på de rödblå i derbyhistoriken sedan millennieskiftet och det är t ex mer än tio år sedan ”lirarnas lag” avgick med en seger.

Som om inte det vore nog så är GAIS trupp skadefri och kapten Steven Old och vice kapten Calle Nyström är tillbaka i truppen efter förra veckans avstängning. GAIS.se tog ett snack med tränare Benjamin Westman för att stämma av övriga förutsättningar inför derbyt – med avspark torsdag 11/5 kl. 19.00.

GAIS-Assyriska (ÖIS)

Hej Benjamin, hur är läget och hur går tankarna inför derbyt?

– Läget är bra, tack. Det är mycket att stå i inför ett derby men det är såklart bara kul. Man märker ju av att det är ett större intresse från supportrar och media än i vanliga fall och det gäller att kunna svara upp mot det. Men det är ju en match som vi har pratat om och sett fram emot under ett bra tag.

– Det är såklart en väldigt viktig match med tanke på rivaliteten mellan lagen och vi vet vad en vinst betyder för våra supportrar. Samtidigt tycker jag att det är bra om vi i laget kan balansera upp situationen och lägga förväntningarna på rätt nivå, det får inte leda till övertändning eller skapa onödig anspänning. Trots allt så är det lika många poäng som står på spel i derbyt som det är i de övriga 29 matcherna i serien.

Hur har förberedelserna sett ut under veckan?

– Ja, man kan väl säga att förberedelserna inför en match börjar i princip när den föregående matchen är slut. Vi spelade ju mot Värnamo i fredags och på lördagen skiftade vi fokus och har sedan dess siktat på derbyt.

– Jag vill gärna ge spelarna snabb återkoppling på den förra matchen så snart som möjligt för att sedan kunna stänga den. Så jag såg om Värnamo-matchen på natten till lördagen och sedan kunde vi i staben återkoppla till spelarna om ett antal utvalda situationer. Det handlade både att ge feedback kring vår fina första kvart och även avseende den stabila avslutningen på matchen, men vi kan också lära oss en del av den lite svagare perioden i slutet på första. Det är viktigt att vi tar lärdom av bra och mindre bra situationer i matcherna för att kunna utveckla vårt spel.

– Sedan har vi kört på ungefär som vanligt fram till de sista dagarna då vi kör lite mer matchförberedande. Så idag har vi gått igenom en del av hur vi ska uppträda mot ÖIS vad gäller hur vi ska sätta in vår press och vad motståndaren har för svagheter som vi kan använda för att vinna fördelar i spelet. Vi har också slipat på lite detaljer i det egna spelet för att ha bästa förutsättningar i matchen.

Har du koll på hur vi ska slå ÖIS?

– Ja, vi är ju många i laget, både spelare och ledare, som har bra koll på dem och vi känner ju till deras sätt att spela. Så vi är väl rustade inför matchen, inget snack om saken! De har varit starka offensivt men kanske inte varit lika gedigna bakåt i alla lägen, vi får väl se om vi kan hitta något sätt att avslöja dem i det avseendet.

– ÖIS kan spela bra fotboll det råder det inget tvekan om och ska man gå in på enskilda spelare så tycker jag att Atashkadeh är en smart och duktig spelare. Han är rörlig och tar bra löpningar och vill hela tiden vara delaktig. Daniel Paulsson är finurlig och duktig på att utmana. Sedan får vi såklart också hålla ett öga på Elmander, vi får väl se var han kommer att spela. Men vi stirrar oss inte blinda på enstaka spelare eller områden, det handlar om att göra en bra laginsats och löser vi det så följer det andra med på köpet.

Lärde du dig något av förra årets derbyn som vi kan ha nytta av i år?

– Ja, det får man nog säga. Vi hade ju en jobbig eftermiddag på kontoret i vårderbyt och därifrån fanns det ju en del att ta med sig. Men vi hade utvecklats när det var dags för höstmatchen och då vi fick till det lite bättre även om resultatet blev detsamma. Men då hade vi en kavalkad av chanser mot slutet som vi borde fått utdelning på. Förhoppningsvis kan vi fortsätta den utvecklingskurvan och göra det ännu bättre nu.

– Jag tar också med mig stödet från läktaren och den känsla av gåshud som kommer över en när man går ut för matchen. Det är en underbar känsla men den fantastiska inramningen är också något man måste lära sig att hantera. Storpublik och höga förväntningar kan ge kraft och energi men det kan också leda till en anspänning som kan vara tung att bära.

– Det kommer att vara små marginaler som avgör så det gäller att vi är vakna både framåt och bakåt. Så det gäller att få till en bra prestation där vi ger max och verkligen gör jobbet för laget. Sedan hoppas vi att marginalerna är på vår sida och att vi får in ett par bollar som resultat av en gedigen arbetsinsats.

Ni kanske kan lära något av U21-laget som öser in mål i sin serie?

– Ja, det har ju blivit 12-0 mot Landskrona och 9-0 mot Varberg nu senast. Men det handlar väl mer om att det är en rätt ojämn serie och att våra motståndare spelat med lite yngre eller svagare lag än vad vi ställt på benen. Det är ju alltid skönt att få göra många mål, inte minst för anfallare, men det är ju ändå viss skillnad mellan U21- och A-lagssammanhang.

– Men jag tycker ändå att anfallsspelet har sett allt bättre ut efter hand och i de senaste matcherna har vi gjort det allt bättre. Med lite flyt så får vi till sista detaljerna mot ÖIS och då kommer också målen.

Vi kunde läsa i GP igår att GAIS har en skadefri trupp, jag hoppas att det stämmer idag också?

– Ja, det gör det och det känns ju fantastiskt. Att vi kan träna med hela gruppen och att alla spelare går för fullt. Jag tänker tillbaka på hur det såg ut i februari och mars och det är klart att det är något helt annat nu.

– Sedan är det såklart trist för de spelare som inte kommer med i matchtruppen, man hade ju velat ge alla chans att spela ett derby. Men så är det och vi vill ju verkligen ha alla tillgängliga så det är såklart inte något problem. Men det kopplar ju tillbaka till vad jag sa om U21-laget, för de som står utanför truppen behöver ju bra matchträning och det har de inte riktigt fått fullt ut de två senaste omgångarna.

Blir det några skiften i truppen jämfört med förra matchen?

– Ja, det gör det ju eftersom Calle Nyström och Steven Old är tillbaka. De är såklart med i truppen båda två och det gör att Felix Kasper och Rickson Mansiamina får stå över denna gång. I övrigt så kör vi på med en 19-mannatrupp som vi på matchdagen minskar ner till 18 som byter om.

Lycka till i matchen!

– Tack för det. Vi ser fram emot matchen och helt säkert också en riktigt publikfest.

Inför matchen

Detaljerna
Vad: ÖIS FF-GAIS.
När: Torsdag 11/5 kl. 19.00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Robert Daradic, Helsingborg.

Matchtruppen
Damir Mehic, Tobias Johansson, James Sinclair, Calle Nyström, Steven Old, Alexander Leksell, Sebastian Möller, Daniel Janevski, Niclas Andersén, Dusan Djuric, Erik Jonasson Westermark, Johan Svahn, Malkolm Moenza, Andreas Peterson, Dan Keat, Ajdin Zeljkovic, Luka Mijaljevic, Dardan Rexhepi och Alibek Aliev.

Biljetter
Köp biljett till derbyt här och missa inte att boka plats på GAIS sektioner. Det är följande som gäller:

  • Sittplats på sektion C och D.
  • Ståplats klack på sektion B och P.
  • Ståplats nedre sektion A och O.

Bortakorten gäller som biljett på klacksektionerna B & P på kortsidans övre etage samt på sektion A & O kortsida nedre etage. Kortet scannas i spärren och ni använder entré 1.

Stötta GAIS Tifo inför derbyt
Du har väl inte missat att GAIS Tifo kör en kampanj för att samla in pengar öronmärkta för derbytifot den 11/5. Läs mer om insamlingen här.

Poängligan
GAIS interna poängliga ser ut som följer:

3 poäng:
Dardan Rexhepi (2+1)

2 poäng
James Sinclair (0+2)

1 poäng:
Calle Nyström (1+0)
Alexander Leksell (1+0)
Dan Keat (1+0)

Varningsligan
GAIS interna varningsliga ser ut som följer:

3 varningar:
Calle Nyström
Steven Old

2 varningar:
Alexander Leksell
Johan Svahn

1 varning:
Dan Keat
Dusan Djuric
Alibek Aliev