LSK-away-6

Nyström, Leksell och Keat in i matchtruppen mot LSK

Äntligen är det dags för GAIS att gå i elden igen efter förra veckans inställda träningsmatch. Goda nyheter inför drabbningen mot Ljungskile SK är att flera tongivande spelare gör comeback i matchtruppen.

GAIS går in i säsongen 2017 med en lite mindre trupp än inför förra säsongen och efter en månad av sjukdomar och småskador tog ledarstaben för en dryg vecka sedan beslutet att avstå matchen mot Qviding FIF. Man bedömde att det fanns en risk att matchen skulle komma att slita för hårt på kvarvarande spelare och att den viktigaste prioriteringen var att se till att laget kan prestera som bäst mot Norrby i premiären.

På lördag 18:e mars kl. 14.00 spelar Grönsvart mot Ljungskile SK på Valhalla och det är glädjande att få hälsa tre viktiga spelare välkommen tillbaka i matchtruppen. Calle Nyström blev ju skadad i 2-0-sergern över Norrby men är nu tillbaka efter en dryg månads matchuppehåll. I backlinjen är också Alexander Leksell tillbaka efter det att han stod över cupmatchen mot Kristianstad på grund av sjukdom.

Dessutom gör Dan Keat äntligen comeback i den grönsvarta tröjan. Dan hade ju ett mycket jobbigt 2016 med flera skador som gjorde att han missade hela vårsäsongen och även merparten av höstsäsongen. Det är åtta månader sedan som vi såg Keat senast representera Atleterna men nu är han alltså äntligen tillbaka. Vi hoppas på ett varmt mottagande för mittfältsstrategen från Nya Zeeland på Valhalla!

GAIS.se fick fatt på Makrillarnas tränare Benjamin Westman efter fredagens träning för att höra om läget inför matchen.

Hur är känslan i truppen efter två veckor med träning och återhämtning?

– Jo, känslan är bra. Även nu i efterhand så känns det som helt rätt beslut att ställa in matchen mot Qviding, även om det var ett tråkigt beslut att ta med hänsyn till både motståndare och supportrar. Det känns som att influensan har blåst över och vi har fått välbehövlig vilotid på flera spelare som började bli slitna. Vi har ju inte någon massiv trupp vad gäller antal spelare så det gäller verkligen att förvalta resurserna rätt.

– Så även om det är några spelare som kommer att stå över även i morgon så är det allmänna läget i truppen mycket bättre. Jag räknar med att vi nästa vecka kommer att ha i princip alla tillbaka i träning.

Men det är fortfarande några spelare som dras med skador?

– Ja, det är lite smågrejer mest. James Sinclair och Felix Kasper har tränat på planen redan under denna veckan men de får vila i helgen. Detsamma gäller Niclas Andersén som kommer vara tillbaka efter helgen. Sedan kommer Johan Svahn att vila i morgon efter det att han fick en smäll i veckan. Men det är inget allvarligt med någon av dessa men kanske att Arvin Shojaee behöver ytterligare en vecka på sig innan han är ”fit for fight”.

– Men med tanke på hur det står till med dessa fem så framstår ju förra helgens beslut som helt logiskt och välgörande inför premiären. Det är roligt att vinna träningsmatcher men det är serien och primärt Norrby borta som gäller.

Vad hoppas du få se i matchen i morgon?

– Nu var ju den senaste matchen den sura förlusten mot Kristianstad och direkt efter den så var jag och hela gruppen väldigt besvikna. Men efter att ha sett den matchen ett par gånger i efterhand så kan jag ju säga att vi borde ha avgjort den redan under första halvtimman. Hade vi haft större effektivitet vid våra målchanser så kunde vi utan vidare haft 3-0 efter ungefär 30 minuter.

– Men en sak som vi behöver förbättra, förutom effektiviteten i boxen, är vårt djupledsspel. Vi måste komma in bakom motståndaren vid fler tillfällen än vad vi gjorde mot KFC. Förhoppningsvis kan vi hitta rätt både i djupet och i nät mot LSK.

Har du funderat något på att det är just LSK som vi möter? Det var ju det enda laget som tog full pott mot GAIS förra året.

– Nej, det har jag faktiskt inte. Jag har ju koll på flera spelare där, de har gått bra i cupen och dessutom vet jag att Glenn Ståhl är en duktig tränare. Jag är övertygad om att de kommer att vara ett topplag i division 1 och det känns givet att de vill visa det mot oss också.

Vi har haft två provspelare på plats under denna veckan. Hur har det gått för dem?

– Det har gått bra, båda är ju intressanta fotbollsspelare och vi vill gärna se lite mer för att kunna göra en korrekt utvärdering. Tom Söderberg har visat att han legat i med sin träning och har klarat sig utmärkt fysiskt. Sedan är det ju självklart att man tappar matchtempo och bolltouch om man som han varit skadad så mycket. Men jag hoppas att vi kan få med honom för att spela med U21 mot ÖIS på måndag och det ska bli spännande att se hur det går där.

– Den andra spelaren är den lovande anfallaren Ajdin Zeljkovic som är en av Gunnilses fina 97-kull. Det är många av de spelarna som lämnat för att flytta vidare ut i fotbollssverige och till och med till utlandet, men han har stannat kvar i Göteborg och har öst in mål för Gunnilse. Det har varit kul att se hur han uppträder och hans vilja att gå på avslut. Nu har vi bestämt att vi vill testa Ajdin i matchen mot LSK så han kommer också med in i truppen.

I veckan gick vi ut med att årets målsättning är att placera sig inom topp-5. Någon kommentar till det?

– Inte mer än att det är en logisk målsättning. Under förra året stabiliserade vi oss i serien och kom i mitten, nu är det rimligt att sikta på att göra det lite bättre. Vi har ju behållit stora delar av laget och bygger vidare på det. Så det är rimligt att vi ska spänna bågen lite högre och topp-5 känns helt ok att sikta på.

Då önskar jag lycka till i morgon!

– Tack för det. Det ska bli kul att spela match igen och jag ser fram emot vad som förhoppningsvis blir en bra match och insats av killarna.

Inför matchen

Detaljerna:
Vad: GAIS – Ljungskile SK.
När: Lördag 18:e mars kl. 14.00 (Observera att matchen har fått ny avsparkstid).
Var: Valhalla IP.
Entré: Gratis för barn upp till 13 år och 50 kr för övriga (kontant eller Swish).
Fika: Kiosken på Valhalla IP drivs av GAIS och allt du handlar för går direkt till klubben.
Parkering: Focushuset, Ullevigaraget, Valhalla och Heden samt i Gårda.

Matchtruppen
Damir Mehic, Tobias Johansson, Sebastian Möller, Alexander Leksell, Steven Old, Calle Nyström, Andreas Peterson, Erik Westermark, Dusan Djuric, Mattias Kano, Dan Keat, Daniel Janevski, Pascal Olsson, Malkolm Moenza, Ajdin Zeljkovic, Luka Mijaljevic och Dardan Rexhepi.

Formen:
GAIS kommer ifrån en spelledig helg efter det att skade- och sjukdomsläget i truppen tvingat ledarstaben att ta beslut att ställa in den planerade matchen mot Qviding. Det finns anledning att anta att det är många spelare som är extra spelsugna till helgen och vill visa supportrarna att det finns potential i årets lagbygge.

LSK låg närmast segern i förra helgens 2-2-match mot Fredriksstad, som till vardags spelar i OBOS-ligan (den norska motsvarigheten till Superettan). Från matchen rapporteras samma omdömen som tidigare under säsongen, det vill säga att spelarna jobbar stenhårt matchen igenom och att LSK är svårslagna. Räkna med att vi får se samma upplägg på lördag.

Köp Årskort

Köp Årskort på matchen
Entréerna öppnar kl. 13.00 på lördag och det går att köpa årskort på plats.

Köp Årskort direkt
Du kan köpa ditt årskort via vår partner Ticketmaster via denna länk.

Delbetala ditt årskort
Använd denna länk för att få möjlighet att delbetala ditt årskort.

Behöver du hjälp med ditt köp?
Mejla kansli@gais.se eller ring 031-403690 under telefontiderna 13-16.30.

Köp Bortakortet

Missa inte heller möjligheten att köpa det så kallade Bortakortet. En fin möjlighet att stödja GAIS ekonomiskt och samtidigt få möjlighet att se alla Grönsvarts bortamatcher till ett lågt pris. Du köper Bortakortet här och det gäller att vara på hugget här, försäljningsperioden sjunger på sista versen.