Storseger i hemmapremiären 2023

Storstilad hemmapremiär för Superettan 2023 med 3-0 mot Brage på Bravidas konstgräs. Makrillarna dominerade på plan under långfredagen och stämningen bubblade. Klacken fick även chans att bjuda på sin senaste dänga efter Julius Lindbergs mål i 65:e minuten.

2023-04-07 20:10

Julia Thimberg Silfwerling

A-laget Herr

Långfredag och aprilsolen sken över Hisingen och Bravida där GAIS mötte Brage i hemmapremiären. Stämningen var på topp och redan innan avspark hade de drygt 4000 gaisarna på läktaren fått sjunga "GAIS is going up, going up…" så det ekade över Hisingen. Från start satte Atleterna hög press på de rödklädda gästerna, något som höll i sig hela matchen.

Laget jobbade som en enhet, med starka individuella prestationer som visade att grönsvart återvänt till eliten starkare än på länge. Wängberg jobbade med fina avbrott på sin högerkant och från mitten fördelade Åberg spelet så effektivt att bollen så gott som hela tiden befann sig där den skulle. Super-Mervan var stark, snabb och drivande framåt; han gav inte dalmasarna mycket andrum när bollen väl hamnat hos någon av deras backar.

I den 14:e minuten fick Brage en frispark precis utanför GAIS straffområde. Skottet skulle bli den farligaste möjligheten för bortalaget i första halvlek, ändå gick det långt ovanför. Drygt två minuter senare hade GAIS en liknande frispark där det nyaste flygvapnet Beckman nickade precis ovanför ribban. Strax därefter visade Julius Lindberg vilken otrolig spelare han är, när han behöll boll och fotfäste förbi flera Brage-spelare som gjorde sitt yttersta för att fälla honom. Igen och igen skulle Lindberg visa sin bästa form, men det dröjde innan han kom till avslut.

Dock var det flera gaisare som sköt, däribland Binaku och Lundgren som båda bjöd på flera möjligheter. GAIS behöll kontroll över spelet och det var få gånger Brage fick till ett anfall. Friday och Ahl Holmström placerade sig bra och det tycktes bara vara en tidsfråga innan Atleterna skulle ta ledningen. Och ledningsmålet kom tillslut. I 41:e minuten gjorde Åberg en passning till Lundgren som via en Bragespelare skickade in bollen i nätet. Det var ett stenhårt skott som tog med sig en grönsvart ledning in i halvtid.

Andra halvlek hann knappt blåsas igång innan makrillarna åter hade kontroll på spelet. Lindberg och Binaku gjorde ett jättefint uppspel innan bollen hamnade i Brages straffområde där den gick mellan flera grönsvarta fötter utan att komma till skott. Tillslut fick dock Ahl Holmström möjligheten att avsluta och skickade på ett tillslag bollen över Brages målvakt för att dryga ut GAIS ledning med 2-0. Det fina spelet fortsatte med bra passningar och brett spel. GAIS tycktes trygga med varandra och sin spelidé, trots ett skott av Brage som Krasniqi räddade i 54:e minuten.

Efter en brytning av Wängberg i 65:e minuten hamnade bollen hos Lindberg som lätt dribblade förbi två Bragespelare. Han drev den nästan hela vägen från mittlinjen till bortalagets straffområde där han sköt och satte matchens tredje mål i nedre högra krysset. GAIS fick sin 3-0-ledning och för första gången sjöng klacken Lindbergs namn över plan: “Julius Lindberg, han gör vad han vill”. Med tjugo minuter kvar av matchen ville Brage reducera. Dock utgjorde Beckman och Norén ett stabilt försvar som var nästintill omöjligt att ta sig förbi. Krasniqi tycktes tröttna på att vara ensam i GAIS straffområde, så flera gånger gick han ut för att möta bollen långt upp på plan och vara närmare händelsernas centrum.

Inbytta Jonas Lindberg var med i flera fina passningsspel med Julius och Celik, och Chika Chidi sprang bra på sin position som höger topp. Brage blev mer och mer aggressiva, men GAIS mötte med stabilitet och vilja. Med fint spel från Wängberg, bra försvar och framåtdriv av Frej och spelfördelning av Alexandersson skulle matchen avslutas med flera hörnor och ytterligare några målchanser. Hemmapremiären blev den perfekta starten på vad som kan bli ännu en minnesvärd säsong och på bästa tänkbara humör skingrades supportrarna i Göteborgskvällen denna kyliga långfredag. Alla älskar GAIS i Göteborg.