Grönsvart seger mot Östers IF i toppmötets slutsekunder

GAIS besegrade tabellettan Östers IF på Visma Arena i Växjö under lördagseftermiddagen. Lagen krigade hårt om kontroll över matchen, men de farliga målchanserna var relativt få åt båda håll.

2023-05-13 19:00

Julia Thimberg Silfwerling

A-laget Herr

GAIS besegrade tabellettan Östers IF på Visma Arena i Växjö under lördagseftermiddagen. Lagen krigade hårt om kontroll över matchen, men de farliga målchanserna var relativt få åt båda håll. Efter en andra halvlek med 1-1 i 50 minuter skulle GAIS avgöra när Beckman skickade in Lundgrens retur med, bokstavligen, sista touchen.

Framför tre fullsatta busslaster av gaisare och andra tillresta makrillar mötte GAIS Växjös Östers IF borta på Visma Arena under lördagen. I strålande sol, parallellt med stadens Pridefirande, tog klacken plats i hettan på bortastå. Stämningen var på topp och tempot sattes högt från start med alert och taggat spel av Atleterna.

Matchen gick fram och tillbaka. Där Öster jobbade med snabba kontringar höll sig GAIS för det mesta till sina lugna, breda uppspel - med snabba löpningar av Friday när möjligheten visade sig. Salihovic skulle göra en hård, fin match med bra förflyttningar och Åberg styrde som vanligt spelet mästerligt från sin position i mitten.

Motståndet var svårt och Öster fick till farliga anfall. Det var på en av sina snabba löpningar som de tog sig förbi det grönsvarta försvaret och sköt en låg boll precis ur Krasniqis räckvidd och in i grönsvart mål. Hemmalaget tog ledningen i 20:e minuten, men GAIS tappade inte modet. De tycktes även lära sig av det, för Östers skulle inte få många liknande kontringsmöjligheter igen.

I 27:e minuten såg det ut som Julius Lindberg skulle komma till skott efter en strålande fin offensiv insats av Friday till Lindberg, till Lundgren tillbaka till Lindberg och skott som tyvärr räddades. Två minuter senare passade Julius Lindberg till Lundgren som skottfintade en gång åt vänster, en åt höger och sedan sköt rätt in i buren. Östers målvakt stod chanslös för kvitteringen.

Ett tag var det hemmalaget som tycktes ha störst kontroll när de kunde ta sig igenom GAIS mittfältet upprepade gånger, men då stod backlinjen fast. Frej gjorde en väldigt fin match där han gång på gång befann sig på rätt plats och Wängberg höll kontroll på sin kant. Dock tycktes pressen av ett toppmöte ibland få matchen att stanna upp kring mittplan utan att något lag vågade satsa på att ta ledningen.

Första halvleks slutminuter blev långa med mycket tilläggstid. Öster hade ett farligt anfall men genom fint försvarsspel av makrillarna gick hemmalagets skott långt över. Smålänningarna öppnade andra halvlek med ny energi och gick genast till ett anfall som Krasniqi räddade. Boråsaren i mål fick fler skott mot sig i denna halvlek, men som vanligt var han stabil i mål och vågade iskallt möta bollar långt ut i straffområdet.

Celik var hungrig framåt, men fick aldrig till ett ordentligt avslut mot buren. Atleterna tycktes inte längre nöja sig med oavgjort, utan allteftersom andra halvlek fortskred blev de allt mer inriktade på att ta ledningen i både match och serie. Binaku blev inbytt, men efter knappa tio minuter fälldes vänsterbacken illa och var tvungen att kliva av.

Det flög öl över klacken när en möjlig hand-situation uppenbarat sig framför Östers mål, men annars var stämningen i bortaklacken fenomenal och sångerna ekade högt matchen igenom. Friday, Lundgren och Salihovic hade ett jättefint samspel, men hela laget var en enhet som litade på varandra genom matchen. I minut 85 blev det en frispark framför Östers mål av Jonas Lindberg som räddades av målvakten.

Hemmalaget blev allt mer desperat och Friday blev fälld flera gånger när han gjorde sina snabba löpningar. I 90:e minuten kapades han i ett friläge, vilket ledde till att en Öster-spelare tilldelades rött kort. Klacken sjöng Fridays namn när Julius Lindberg lade frisparken som hamnade precis utanför. Tilläggsminuterna tickade på, de intensiva anfallen avtog och spelet stagnerade något kring mittplan. Alla tycktes nöjda med 1-1.

Sedan, i 95:e minuten, fälldes Jonas Lindberg med en knuff i ryggen och fick en frispark. Bollen landade hos Lundgren som återigen skottfintade och sköt, men denna gång räddade Östers målvakt. Returen hamnade hos Beckman som utan tvekan sköt rätt i mål. GAIS jublade, klacken jublade och alla grönsvarta hjärtan fylldes av glädje när Atleterna plockade hem ytterligare tre poäng. Sången på bortastå inte ville tystna. Euforiska kunde de grönsvarta rulla hem mot Göteborg och njuta av att leda Superettan.

Matchen i korthet

Laget: Krasniqi - Andersen (Binaku 63', Krüger 81'), Frej, Norén, Wängberg - Salihovic (Alexandersson 81'), Åberg (Beckman 81'), Lundgren - Celik (Jo Lindberg 73'), Ju Lindberg, Friday