Nuha Jatta första 03:an att spela svensk elitfotboll

GAIS har på sistone fått fram flertalet yngre talanger som fått testa på att göra sina första minuter i den svenska elitfotbollen. I senaste matchen släppte tränarduon Orovic/Ingelsten fram 03:an Nuha Jatta, som därmed blev den förste spelare född 2003 att delta i i någon av Svenska Fotbollförbundets elitserier.

Med elitfotboll åsyftas de två högsta serierna i landet, alltså Allsvenskan och Superettan. Under säsongen har ett knippe ynglingar som kommer från klubbens egen akademi rättat till sina benskydd och knutit sina skor inför deras första spelminuter i Superettan. Adam Wästlund, Kim Dickson och Milos Andelkovic har alla bidragit till laget med spelminuter. Adam gjorde för övrigt sin första start i serien i just måndagens match vilket även det är värt ett extra omnämnande.  Till nämnda trio sällar sig nu även Nuha Jatta då han blev inbytt lagom till domare Per Melins signal om att den andra halvleken kunde sparkas igång. Roligt för GAIS som förening, roligt för GAIS Akademi och så klart roligt för Nuha själv.

Vi ringde upp Nuha som var på väg att styra sin kosa upp mot GAIS-gården för ännu ett träningspass med GAIS Akademi. Det var en glad, positiv och välmående yngling på andra sidan tråden.

Vad var första tanken som kom upp i huvudet när Bosko sa att du skulle bytas in?

– Det var… jag tänkte inte jättemycket. Alltså, jag var mest nervös så det var inte så mycket i huvudet just då. Det var mest att spela enkelt och göra det jag är bäst på.

Vad tycker du själv om din insats?

– Jag tycker det var en bra match från min sida. Sedan är det klart att det är svårt att komma in i första seniormatchen, men jag tycker jag gjorde det bra.

Var skulle du säga var största skillnaden mellan de matcher du brukar spela gentemot Superettan?

– Bolltempot och fysiken!

Vad har reaktionerna från kompisar, lagkamrater och familj varit?

– De är glada allihop! Jag har fått väldigt mycket beröm.

Hur känns att vara den första 03:an att spela elitfotboll i Sverige?

– Det känns lite speciellt.  Det var inget jag visste om innan matchen utan jag fick reda på det dagen efter.

Du sa i en intervju här på GAIS.se i november att du hoppas få debutera inom ett år. Det slog in snabbare än så, så följdfrågan är given: när siktar du på att starta en match för A-laget?

– Jag vill ju starta redan nu, men det blir tufft. Men säg inom ett år igen!

Lycka till med ditt mål håller vi alla tummarna för att det så blir!

– Tack så mycket!

Nuhas nya mål och möjligheten att starta en match inom ett år minskas knappast av att GAIS assisterande tränare Patrik Ingelsten är full av beundran för sin unge adept.

– Han har det mesta. Sen är det att när man är i den åldern så är det lite upp och ned, man kommer få sina dippar. De unga konkurrerar på samma villkor, men deras dalar blir lite djupare än de äldre spelarnas. Då är det inte alltid rättvist att ge dem för mycket speltid, så att det blir för tufft. Men är han i den formen som han är i nu så konkurrerar han med alla andra att starta.

– Men det viktigaste vid 16 års ålder är att vid varje ny vecka och vid varje ny dag bara fokusera på den veckan och den dagen. Att lämna succén och lämna den lyckade debuten och fokusera på sin uppgift och sin prestation och inse att man är en del av GAIS A-lag. Det är professionellt arbete med allt vad det innebär med allt runtom fotbollen så som sömn och kost till exempel. Sedan, när man kliver innanför de vita linjerna vid träning och match, måste man fokusera där och då. Man måste se framåt och aldrig någonsin vara nöjd! Men det tror jag inte att han är, det är en väldigt ödmjuk och bra person. Han vet att för att lyckas måste man jobba hårt och vara ödmjuk inför medspelare och tränare. Jag tror han har alla förutsättning för att konkurrera om startplatserna!

Hur ser du på debuten som han gjorde hemma mot Degerfors rent spelmässigt?

– Fantastiskt imponerande!  Han kliver in och tar för sig direkt i duellspelet. Han är 16 och väldigt stark i duellerna och klok i passningsspelet. Han vinner boll, vill ha boll och spelar utan krusiduller. Han spelade sittande defensiv mittfältare tillsammans med Bergholtz och det var så klart en trygghet för Nuha. De två gjorde an fantastiskt bra halvlek mot Degerfors ihop.

Sett till era förväntningar, vad ger du honom för betyg?

– Han har varit med och tränat i flera veckor och man såg potentialen tidigt. Vi kände att vi måste ha upp honom tidig. Han är spelintelligent och klok, han kan bli fantastiskt duktig. När vi slängde in honom var vi väldigt trygga att han skulle göra en bra match. Det är väldigt få som gör en så bra debut på den nivån. Det är inte lätt att med underläge 0-2 och missnöje bland gaisare att kliva in och lägga sådant åt sidan och fokusera på sin roll i matchen. Jag är väldigt imponerad!

– Han får absolut högsta betyg och ska ha all heder för sin insats!

– Sedan är det kul att Adam Wästlund spelade hela matchen senast. Också han är fantastiskt spelintelligent. Milos hoppar in det sista och fightades och tog löpningar och är en stark och fysisk spelare. Kim Dickson hoppade in i derbyt och var helt orädd och körde sitt race. Ruskigt kul att fyra så på pass långt komna juniorer har klivit upp under sista året!

Lovande och ärliga ord från Patrik. Vi hoppas att de unga fortsätter visa framfötterna och att speltiden fortsätter läggas till deras Cv:n. Än klappar föreningens hjärta med friska slag och den ljusnande framtid är vår!

Text: Daniel Björnalm