Adam Eri

Norrbys Adam Eriksson är tacksam över att GAIS gav honom chansen

Omgång 17 av Superettan är för GAIS avslutad och på söndagen väntar nästa match. Från gräset i Göteborg till plasten i Borås far laget för att försöka betvinga Norrby IF. Det vimlar av före detta gaisare i det blåvita laget och vi tog ett snack med en som tidigare burit tröja 17 i GAIS, Adam Eriksson.

Det var under säsongerna 2013-2015 som den numera 25-årige Adam Eriksson representerade GAIS. Det mest framstående minnet för många av unge Erikssons framträdanden är en tekniker som gillade att trolla, både med händerna och med fötterna. Alles in alles landade den grönsvarta matchkvoten på drygt 70, alltså samma som kilometerantalet mellan Erikssons hemort Norberg och Borlänge.

Adam var 19 år när han tog steget från division 2 till ett från Allsvenskan degraderat GAIS år 2013. En tid som han idag är glad och tacksam för. GAIS hade vid denna aktuella tidpunkt många unga lovande spelare i Adams ålder och vänskap under den grönsvarta fanan hittades snabbt. Den lille teknikern bor, trots spel i vackra Borås, kvar i Göteborg och det händer att han frekventerar Gamla Ullevi för att kika på GAIS, där han även känner några av spelarna.

Vi tog ett snack inför söndagens drabbning med en av Norrbys viktigaste spelare, som dagen till ära fyllde 25 år och som sammanfattar det blåvita lagets säsong så här:

– Den har varit upp och ned. Vi startade ganska starkt, sedan gick det lite tyngre i ganska många matcher. Vi har blandat bra och dåliga prestationer skulle jag säga. Vi behöver bli mer jämnare och hålla en bättre nivå. Det är sammanfattningen hittills, att en del varit bra och en del mindre bra.

Hur låter det när din egen insats summeras? Dugliga poängskörden 2+3 på 14 matcher är bäst i Norrby.

– Det har känts okej. För mig är mitt mål alltid att det ska bli mer poäng, att jag ska bidra och det är det jag vill. Jag är nöjd med det men självklart vill jag göra ännu mer poäng. Förhoppningsvis kommer det. Det är bara att fortsätta jobba vidare på att bidra, det är viktigt att offensiva spelare gör det. Så jag är hyfsat nöjd.

Adam Er

Efter att Adam lämnat GAIS efter säsongen 2015 kritade han på för Utsiktens BK. I ”Kiken” hittade västmanlänningen nätet fyra gånger på 25 matcher. Efter ett år i de västra delarna av Göteborg fann han att en flytt söderut skulle vara det bästa alternativet, trots ryktade intressen från klubbar i Norge och Superettan. I Blekinge blev FK Karlskrona klubben att få den erikssonska signaturen på ett kontrakt. Dock blev sejouren i söder enbart ettårig och åter styrdes kosan mot Västsverige. Nästa klubb att hamna på den före detta ungdomslandslagsmannens CV blev alltså Norrby IF, textilstadens ”andralag”.  Med de nämnda fem poängen är han före poängmaskiner som Savolainen och Yarsuvat. Så frågan är hur han utvecklats sedan åren i GAIS.

– Man får rutin med åren som går, man lär sig vad som är viktigt. Vad man bör göra och hur. Mest rutinen och det att man känner sig själv bättre och vet sina styrkor och svagheter och utnyttjar det man är bra på. Man känner sig själv bättre och har lärt sig att hantera styrkorna på ett bättre sätt helt enkelt.

Följer du GAIS lite extra efter dina tre säsonger i klubben??

– Jo, men så blir det. Jag har många kompisar som spelar i GAIS fortfarande, som jag känner sedan tidigare. Jag håller koll på klubben och resultaten. Ibland kollar jag på matcher på arenan. För mig är GAIS ändå klubben som på något sätt gjorde mig till den man är. De gav mig chansen vilket gjorde att jag fick möjligheten, det formade mig lite. Den chansen är jag tacksam för.

Hur tror du matchbilden kommer se ut på söndag?

– Det kommer bli, som det ofta blir mot GAIS med känslor och dueller. Det blir lite så; Borås mot Göteborg är lite derbykänsla. Det blir ofta roliga matcher där det smäller mycket och blir mycket kämpa. Det blir en jämn match tror jag, jämnare än sist är jag helt säker på!

Vad ska ni se upp med hos GAIS?

– Grejen är att om man ger dem för mycket tid är de skickliga på att rulla boll. Det gäller att komma nära och inte ge dem tid att rulla runt. Vi ska göra det svårare för dem där!

Om vi vänder på det, vad ska GAIS se upp med hos er?

– Ähum… det är nog våra omställningar. Jag tror de kommer bli överraskade att vi kommer in med en inställning med kamp och vilja. Vi vill absolut inte förlora och kommer göra allt för att vinna. Det kommer bli full fart redan från start.

Hur låter ditt tips inför matchen på söndag?

– Jag säger 2-1

Till GAIS?

– Nä, haha, till Norrby.

Kommer du göra några poäng?

– Hoppas jag gör ett mål eller assist.

Lycka till!

– Tack så mycket!

 

Text: Daniel Björnalm

Foto: Line Skaugrud Landevik

 

Inför matchen

Detaljerna
Vad: Norrby IF-GAIS.
När: Söndag kl. 17.30.
Var: Borås Arena.
Domare: Fredrik Hansson.
Avstängda: Daniel Janevski och Andreas Östling, GAIS.

Norrby Away
Du kan resa med Makrillarna med avresa kl. 14.00 från Exercishuset (anmälan här) eller med Gårdakvarnen som kl. 16.00 kör från från Ullevi (anmälan här) . GAIS rekommenderar som vanligt att du köper biljett i förväg för att slippa köer på matchdagen.Via denna länk köper du förköpsbiljetter.