Simon Eriksson

Norrby IF:s tränare Simon Eriksson inför premiären

På söndagen går, som ni alla vet, GAIS upp i sin första match för säsongen i Superettan. I andra ringhörnan står blåvita Norrby IF från Borås. Liknelsen från kampsportens värld kan visa sig vara väl vald då norrbyiterna rankar just kampen högt på matchkortet. Läs här vad nykomlingarnas tränare Simon Eriksson har att säga inför premiären på Borås Arena.

Simon Eriksson är för den stora svenska fotbollsmassan ett okänt namn. Men har du dina bopålar nedslagna i eller runt Sveriges textilmekka Borås så är det ett namn som figurerat i de lokala fotbollssammanhangen under många år. 45-åringen har Byttorps IF som moderklubb och det var också första klubben som drog nytta av Simons kunskaper inom fotbollens gebit. Stadens andralag Norrby lockade med en större utmaning och 2009 bytte han grön tröja mot blå dito. Tre säsonger till antalet blev det innan han tog sig an Dalstorps IF i Västergötlands sydöstra hörn. Ett Dalstorp som bland annat fick möta Djurgårdens IF i Svenska Cupen. En match som blåränderna från Stockholm vann med 5-1. Noterbart är att motståndarnas tränare Magnus Pehrsson hade fyra spelare med GAIS-koppling på bänken; Vaiho, Östberg, Chibsah och Keene.

Eriksson återvände till Borås arbetarklubb under 2015 då dåvarande tränaren Tobias Edenvik fick sparken efter en resultatmässigt dålig vår. Succé är ett ord att sammanfatta denna hans andra sejour i klubben, då han lyfte dem duktigt 2015 till att under 2016 via kvalsegern mot Assyriska ta sig upp till fotbollens finrum. Detta trots att han och klubben inte var helt överens under sommaren förra året då Simon via Borås Tidning proklamerade att han sagt upp sig. Historien fick ett gott slut och Simon får nu skörda och kröna lagets framgång från förra året med sin första säsong i den yttersta eliten.

Att möta GAIS är något som Norrby har viss vana av under senare år. Ett par cuprysare lagen emellan har utspelats och även en träningsmatch för ett par månader sedan. Och Simon tror sig veta vad som kommer avgöra premiären.

– Jag tror det kommer bli tillfälligheter som avgör, svarar han bestämt.

Som sagt, första matchen i elitfotbollen för Simon och så här säger han om premiären:

– En premiär, i mina ögon mot en av seriefavoriterna, och det är roligt att den är i Borås. Det är den matchen vi garanterat kommer ha mest publik på. Det är positivt, jag gillar när det är drag kring matcherna så det blir en härlig upplevelse.

Under Superettans upptaktsträff blev Norrby tippat att vara en av kandidaterna till att åka ur serien så frågan är då hur tränare Eriksson ser på sitt lags chanser att rubba en av hans seriefavoriter i premiären.

– Det är ju just att det är en premiär och att vi är nykomlingar. Vi har stött på GAIS några gånger i Svenska cupen och haft några tuffa dueller men på pappret är GAIS ett betydligt bättre lag än oss, kanske nästan på varje position. Men det är inte det individuella utan laget som ska göra det.

Simon-Eriksson-1

Det är många andra duktiga lag som Norrby måste rubba för att nå sin målsättning som är att hänga kvar och försöka överraska de som inte tror på dem. Så hur spelar egentligen ett lag som tränas utav Eriksson, är det ett lag som spelar champagnefotboll eller kämpar de och spelar brottarfotboll?

– Ett krävande och hårt jobbande lag. Det blir på något sätt att anpassa vårt spel till verkligheten där vi lever i och med de spelarna vi har.

På tal om spelare, ni har tappat er stjärna Richard Yarsuvat till Champions League-satsande Dalkurd FF, hur ska ni ersätta honom?

– Genom att släppa in mindre mål så behöver vi inte göra så många mål, skrattar Simon

Vilka spelare kommer bli era stora utropstecken i år?

– Vår centrallinje med våra två mittbackar, vårt centrala mittfält och Marcus Översjö, där har vi vår ryggrad.

I Norrbys relativt unga trupp finns av svaret ovan några extra viktiga spelare för sjukgymnast Andreas Garphammar att hålla friska under säsongen. Truppen innehåller också en trio spelare med grönsvart bakgrund, där nämnde lagkaptenen Översjö är en av dem. Så här säger Simon om sina adepter som ställs mot sitt gamla lag på söndag:

– Marcus är en bra spelare framför allt, man vet vad man får på plan av honom. Sedan en ledare i omklädningsrummet och på planen. En bra källa mellan mig och spelarna, jag har mycket bra och kreativa samtal med Marcus.

– Shkelqim Krasniqi är ett energiknippe, svårstoppad i sina bästa dagar men blandar och ger mycket. Hoppas han kan bli lite jämnare. Han har ju hög högstanivå, och ska göra det han är bra på. Det är något vi pratar ganska mycket om, att ta rätt beslut.

– Gzim Istrefi har inte kommit igång riktigt än, var lite till och från förra året också och är lite ojämn. En del felbeslut och kladdar lite för mycket på bollen.Måste lära sig att spela lite fortare och lite rakare. Men en hög högstanivå, så han kommer förhoppningsvis bli en överraskning här under säsongen för många lag.

Vad är det som talar för att ni ska hänga kvar i serien?

– Laget, att vi jobbar så hårt för varandra. Det här är också en bonus den resan som vi är ute på så vi kommer ta vara på den här chansen och hänga oss kvar, hoppas jag!

Vad tror du om GAIS chanser i år?

– Det måste vara dags snart, jag tycker de har haft ett bra lag i många, många år men inte fått ut det. Vad det beror på vet jag inte för jag har ingen insyn i verksamheten. Men absolut blir de ett topplag!

Trots att den sympatiske tränaren tror att hans eget lag kommer tillhöra botten och GAIS toppen så tror han ändock på en vinst i premiären:

– 1-0…till Norrby.

Huruvida han siar rätt resultat återstår att se. Alla grönsvarta hoppas att han får sota för sitt tips. Enklaste sättet att ta reda på det är naturligtvis att bege sig till Borås Arena på söndag och bevittna fighten mellan Eriksson i den ena ringhörnan och Benjamin Westman i den andra. Två gamla allsvenska skyttekungar är dessutom respektive tränares sekundanter, nämligen Patrik Ingelsten för GAIS (2008) och Fredrik Berglund (2000) för boråsarna.

Passa på att köpa ditt årskort här!

Fotocredd: Norrby IF

Daniel Björnalm