Niklas-Olsson-2 (laget.se)

Niklas Olsson: Det känns bra att vara hemma igen

Den tidigare GAIS-spelaren Niklas Olsson vänder tillbaka till Makrillarna efter sex år i Utsiktens BK. Han krigade 2011 till sig en plats i A-lagets omklädningsrum och nu är han ute efter en grönsvart starttröja.

Bosko Orovics truppbygge går vidare och Niklas Olsson blir, efter Jesper Westermark och Marcus Bergholtz, den tredje spelaren som flyttar från Ruddalen till Gaisgården inför 2018. Självklart tog GAIS.se ett snack med den passningsskicklige mittfältaren efter det att flytten blivit officiell.

Hej Niklas och välkommen till GAIS!

– Tack så mycket, det känns riktigt kul att vara tillbaka i klubben.

Ja, vi vet ju att du har ett förflutet i Grönsvart. Men kan du berätta lite om hur din karriär på fotbollsplanen har sett ut?

– Javisst, jag började spela pojklagsfotboll i Askims IK och flyttade till GAIS när jag var 15 år. Det var i samband med att klubben gjorde en tydlig satsning på akademin och man hade då startat både ett Junior- och ett U21-lag och båda lagen spelade i Allsvenskan i sina respektive åldersklasser. Klubben hade ett helt gäng lovande spelare i akademin under ledning av Hans Wildow som var en väldigt duktig ledare.

– Jag var med i U21-truppen men fick under 2010 också chansen att börja träna med A-laget. GAIS hade ju ett riktigt bra lag då och året efter, när jag fick min egen plats i seniorernas omklädningsrum, var ju det bästa för klubben på väldigt länge och vi kom femma i Allsvenskan. För min egen del blev det dock en tråkig avslutning på det året eftersom jag blev skadad i sluttampen av säsongen och visste att det skulle bli mycket rehab inför 2012.

Det var också efter skadan som du valde att lämna GAIS? 

– Ja, jag visste ju att jag skulle missa hela försäsongen och även om både Alexander Axén och Mats Persson erbjöd möjlighet att köra rehab i GAIS så kändes konkurrensen lite väl hård. Det var ju massor av bra spelare i GAIS då med bland annat Johan Mårtensson, Reuben Ayarna, Jonas Lindberg, Markus Gustafsson och jag förstod ju att det skulle bli tufft att slå sig in där och jag ville absolut få speltid som det blev naturligt att flytta vidare.

Sedan dess har du avverkat sex säsonger i Utsiktens BK och därmed blivit en riktig veteran på Ruddalen. Hur kan du sammanfatta dina år i UBK?

– Under min första säsong i Utsikten så blev det mycket rehab fram till sommaren och det var först under hösten som jag kom med och började spela matcher. Men sedan dess har det ju gått bättre och jag har inte missat många matcher därefter. Vi vann Söderettan under min tredje säsong i klubben och då kändes det ju som en riktig framgångssaga.

– Jag tror att jag spelade 28 matcher under året i Superettan och missade bara två efter avstängning. Men vi åkte ju som bekant ur serien då och sedan dess har vi spelat i Söderettan igen. Vi hade en bra säsong under 2017 också även om det inte riktigt räckte hela vägen.

Och under förra året hade du ju dessutom Bosko som tränare, åtminstone fram till sommaren. 

– Ja, han kom till Utsikten under sommaren 2016 och han hade med sig en ny modell för hur vi skulle spela. Det var såklart en viss omställning men det är en spelfilosofi som jag gillar och det är också ett sätt att spela som passar mig bra. Man kan nog säga att vi ser på fotboll på samma sätt och jag gillar att spela på ett sätt där man försöker kontrollera matcherna och diktera villkoren för motståndaren, att inte lämna något åt slumpen utan att man försöker vinna genom att spela på sina egna starka sidor och fördelar.

Var det en svår omställning för dig och laget att byta spelsätt mitt under säsongen?

– Både ja och nej. Vi hade materialet för att kunna spela på det sättet men det är klart att man inte ställer om från en dag till en annan. Men man kan nog säga att det gick allt bättre under hösten och efter hand märkte vi också att vi fick fördelar på planen av den nya modellen.

– Men sedan till 2017 när vi fick en försäsong ihop så satt spelet riktigt bra och under våren var vi riktigt starka och då kom också lyftet. Jag tror att vi låg två poäng efter serieledande Landskrona BoIS och fem före Mjällby AIF när Bosko blev klar för GAIS. Där hade vi ett riktigt bra utgångsläge men vi tappade under hösten och gjorde en svag avslutning på säsongen.

Du är med andra ord redan inkörd på den spelmodell som Bosko har inför i GAIS?

– Ja, jag har i alla fall en god förståelse för hur han vill att vi ska spela och jag köper hans modell fullt ut. Jag tror att det är en stor fördel när en tränare så helhjärtat tror på sin filosofi, det smittar liksom av sig på spelarna och gör det enklare att man som lag tror på det man håller på med. Så för min del borde startsträckan vara kort i alla fall vad gäller spelmodellen.

Vilken roll spelar du helst i?

– Under tiden med Bosko spelade vi 4-3-3 och 3-5-2 beroende lite på vad Bosko tyckte lämpade sig bäst mot olika motståndare. I båda dessa uppställningar har man ju tre centrala mittfältare och jag har väl egentligen spelat i alla tre rollerna. När man spelar med tre gubbar centralt så får man ju stor rörlighet på mittfältet och det gör ju att man kan skifta roller lite under en match, men helst vill jag ha en mer defensiv roll och gärna vara med mycket i uppspelen. Så jag spelar gärna i de roller som Bosko brukar kalla för nr 6 respektive nr 8.

Har ni pratat något om var Bosko vill att du ska spela?

– Vi har berört det men inte haft några längre diskussioner. Men han vet ju var jag gillar att spela och jag vet ju var han har placerat mig på planen tidigare. Vi får vänta och se men jag har ju varit central mittfältare under hela min karriär så jag gissar att det kan gälla även 2018.

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare?

– Jag är väl ganska passningssäker och kan hitta luckor för mina lagkompisar, bra speluppfattning kan man kanske kalla det. Sedan passar jag ju bra in i den fotboll som Bosko vill spela. Det kanske kan räcka så, jag visar hellre upp mig som spelare på planen så får andra bedöma vilka som är mina starka sidor.

Hur känns det att vara tillbaka i GAIS?

– Det känns jättebra, jag har bara bra minnen av tiden i GAIS. Det var bra ledare med Wildow och Axén och det var ju massor av bra spelare i klubben då. Dessutom var ungdomssatsningen riktigt bra och jag utvecklades positivt under tiden i klubben. Det var synd att det slutade med en skada, men nu ska det bli väldigt kul att göra ett nytt försök att slå sig in i laget.

Hur är dina tankar inför 2018?

– Nu är det fullt fokus på GAIS som gäller och det känns jäkligt bra att vara hemma igen.

Bildcredd: UBK på laget.se

Truppen 2018
GAIS trupp inför 2018 ser i dagsläget ut som följer: Damir Mehic, Daniel Janevski, Calle Nyström, Alexander Leksell, Niclas Andersén,  August Wängberg, Erik Westermark, Daniel Bennassar Nilsson, Niklas Olsson, Marcus Bergholtz, Andreas Östling, Dusan Djuric, Stefan Ilic, Johan Svahn, Carl Wede, Jesper Westermark, Edin Hamidovic, Ajdin Zeljkovic och Emin Grozdanic (U).