g17

Motståndarkollen: Varbergs BoIS

 Det har blivit dags för ytterligare en hemmamatch för GAIS. Denna gång mot en motståndare med den goda smaken att ha grönsvarta tröjor. Varbergs BoIS FC är laget som formerar sig på andra sidan mittlinjen på söndag klockan 15 på Gamla Ullevi.

GAIS 93-åriga motståndare är ett lag som hett åtrår en trea då de i allra högst lag är inblandade i bottenstriden. Man har avsagt sig epoken Wålemark och Jörgens ersättare Joakim Persson har inte riktigt fått laget dit han önskar. Jörgens raka och kampinriktade fotboll har nu bytts ut till en mer modernare variant i och med det före detta italienproffsets ankomst till taktiktavlan. Klubben brottas utöver den sportsliga delen även med en ekonomi som är hårt ansatt, vilket inte går att missa om man besöker deras hemsida. Företag, privatpersoner och kommunen har nyligen räddat klubben från en motståndare klart tyngre än det laget kommer möta på söndag.

Säsongen som gått

Hallänningarna har haft en motig säsong hitintills. Laget placerar sig på plats 14 i tabellen, fyra poäng upp till säker mark och Norrby IF. Tränare Perssons lag har förlorat hälften av matcherna och enbart tagit hem tre vinster. Man började serien med torsk i de två första matcherna. Premiärfesten kom av sig då nygrundade Örgryte IS FF vann och även på plastgräset i Borås mot Norrby fick man se sig slagna. Därefter slogs degraderade J-Södra tillbaka på Påskbergsvallen. Kortvarig glädje då man förlorade i Värnamo men hoppet tändes ånyo på Vikingavallen då laget packade in en trepoängare i bussen att sällskapa med hem från Täby efter 3-2 mot Frej. Av bara farten tog man sedan en trea på Marit och Ritas namnsdag den sjätte maj. Nykomlingen Bois från Landskrona fick se sig besegrade med matchens enda mål.

Sedan detta datum har laget inte lyckats plocka hem en enda trea till staden som numera marknadsför sig som kurortsstaden. Noterbart är att alla förluster varit med uddamålet, derbyt mot Falkenberg dock som undantaget då laget var ute och cyklade. Oavgjort har ofta varit melodin på sistone som synes nedan.

Fem senaste matcherna

AFC Esklistuna: 1-1 (H)

Östers IF: 1-1 (B)

Falkenbergs FF: 0-3 (H)

Gefle IF: 2-2 (B)

GAIS: 2-2 (H)

Publiksnitt

  1. Strax under mitten av seriens median. Bästa notering på Påskbergsvallen mot Falkenberg då 3036 fann det värt att betala begärd entréavgift.

Laget

Helsingborgaren Persson med över tio år utomlands har föredragit 4-5-1 på sistone. Men även 3-5-2 har provats. Målvakt är den för GAIS-publiken välkände Matt Pyzdrowski. För de grönsvarta är han mest känd för att varit inblandad i en kollision med Joel Anell för några år sedan. Joel blev medvetslös och det var otäcka minuter som följde. Framför amerikanen från Illinois hittas bland annat förre gaisaren Sebastian Möller. Möller har tagit en ordinarie tröja och på 12 starter har den förre detta u-landslagsmannen hittat fram till en målskytt två gånger. De som försöker förvalta Walencia-killens känsliga passningar är främst de som noterats för flest mål. Trion Nahom Girmai Netabay, Albert Ejupi och Perparim Beqaj har all stått för fyra mål var. Den förstnämnde har också två assister och gör att han är etta i deras interna poängliga. Noterbart är att enkom Beqaj är forward då de andra utgår från det centrala mittfältet. På mittfältet har Adama Fofana imponerat under första halvan av serien. Ivorianen är blott 18 år och har tillhört akademin Right to Dream. En akademi som klubben för övrigt hämtade fler spelare från under sommarens transferfönster. Persson har roterat en del med spelare på olika positioner och Bergqvist, Zetterberg och Lindner är även de ofta representerade i elvan.

En trolig laguppställning i tränare Perssons huvud skulle kunna vara:

1. Pyzdrowski

 

17. Jakob Bergman

4. Jesper Modig

3. Hampus Zachrisson

5. Sebastian Möller

 

12. Adama Fofana

8. Albert Ejupi

11. Nahom Girmai Netabay

6. Zev Taubieb

29. E Izuchukwu

 

7. P Beqaj

 

GAIS-koppling

Nämnde Sebastian Möller är den enda i laget med någon koppling till GAIS. Det skulle också kunnat ha skrivits om Gabriel Altemark Vanneryr men han flög norrut när fotbollsföreningen Örgryte haffade hans intresse för ett kontrakt. Den 33 årige lagkaptenen lämnade föreningen efter en schism med tränaren, likt det som hände honom i GAIS med Per-Ola Ljung

Inför matchen

Detaljerna

Vad: GAIS – Varbergs BoIS

När: Söndag klockan 15.00

Var: Gamla Ullevi

Domare: Farouk Nehdi, Huddinge

Avstängda: Ingen enligt Svenska Fotbollförbundet

Matchtruppen

Meddelas på GAIS.se under lördagen.

 

Poängligan

8 poäng: Edin Hamidovic (7+1).
6 poäng: Jesper Westermark (6+0).
5 poäng: Andreas Östling (3+2).
4 poäng: Calle Wede (2+2) och och Jonas Lindberg (1+3).
3 poäng: Ajdin Zeljkovic (3+0), Marcus Bergholtz (1+2).
2 poäng: Dusan Djuric (2+0), Aiden Harvey (0+2), Johan Svahn (0+2).
1 poäng: Karl Bohm (1+0), Niclas Andersén (0+1) och Niklas Olsson (0+1).

Text: Daniel Björnalm