GAIS-Varberg-genrep-3a

Motståndarkollen: Varbergs BoIS

Imorgon ställs grönsvart mot svartgrönt i säsongens viktigaste match – ja, kanske den viktigaste match GAIS spelat på flera år. Tre poäng garanterar hemmalaget fortsatt spel i Superettan 2018 samtidigt som gästerna från Halland bara behöver ta en pinne för att känna sig säkra.

GAIS ställs på lördag mot ett vanligtvis stabilt Superettan-lag, som slutade femma både 2015 och 2016. I år parkerar Varberg på en niondeplats i tabellen inför slutomgången med 36 inspelade poäng jämfört med GAIS 34. Laget har, precis som GAIS, haft en väldigt ojämn säsong. Storsegrar (som vi minns allt för väl) har bytts ut till storförluster och vice versa vid flera tillfällen under säsongen – totalt har det gjorts 81 mål (för och emot) i samtliga Varbergsmatcher, jämfört med blott 62 mål när Grönsvart spelat fotboll 2017.

Blir det kamp även på läktaren?

Det stora problemet för hallänningarna 2017 är bortaspelet. Efter 29 matcher är man det enda laget i Superettan utan vinst på främmande mark. Man har tagit blott fem poäng på arenor som inte heter Påskbergsvallen, en siffra som kanske lugnar ner nervösa gaisare, då vi dessutom varit riktigt stabila på Gamla Ullevi. Men Varberg ska givetvis inte underskattas – i sin näst senaste bortamatch kryssade man mot stabila Trelleborg (1-1).

Laget kommer till slutomgången i tämligen gott självförtroende, detta efter en betryggande 3-0-seger mot Åtvidaberg. Siffrorna kunde varit än större i den matchen då Varberg dominerade totalt vid vissa stunder, och dessutom kostade på sig en straffmiss. Man verkar också ha lyckats täppa till defensiven under senhösten då man endast släppt in två mål de fem senaste matcherna med en resultatrad på två vinster, två kryss och en förlust.

I år har lördagens kombattanter mötts vid två tillfällen. På försäsongen spelade man 1-1 och i våras tog de svartgröna en 7-1-seger (GAIS mål gjorde då av Andreas Peterson). De tre senaste säsongerna har GAIS och Varberg vunnit varsin match mot varandra respektive år, en trend som vi givetvis hoppas ska fortsätta 2017. Någon sprudlande Varberg-offensiv likt i våras lär vi dock inte se, då det som bekant räcker med en poäng för gästerna att hålla sig kvar.

2017 blir sista året som Varbergs-tränare för Jörgen Wålemark, då han lämnar klubben i vinter. Många gaisare minns Jörgen även som spelare, då han stötte på GAIS vid flertalet tillfällen i Ljungskiledressen. Han har därmed erfarenheter av att ställas mot Atleterna i ödesmatcher, som säsongen 2003. Då slogs hans Ljungskile och GAIS i toppen av ”Supertvåan” när de båda lagen möttes i den näst sista omgången. Över 8000 åskadare hade tagit sig till Gamla Ullevi för att bevittna kampen som vi vann med 1-0. Förhoppningsvis utspelar det sig ett liknande scenario för Wålemark på lördag!

Varberg har också av tradition haft stora bortaföljen på Gamla Ullevi, och lördagens match blir inget undantag. Lagets mittfältare, Joakim Lindner, säger till klubbens hemsida att ”Det är helt fantastiskt att så många supportar tar sig till matchen”. Bortafansen och deras supporterförening Klacksparken kommer dock få svårt att höras på lördag då det även väntas stor publiktillströmning till Gamla Ullevi, där seriens bästa klack och sittplatspublik kommer göra allt för tre hemmapoäng.

Varbergs startelva

Hallänningarna har under säsongen främst använt sig av en 4-4-2-formation, men under de två senaste matcherna har man spelat med ett 4-3-3-system. Längst bak hittar vi en av få 70-talister i serien, där 38-åringen Joakim Wulff startat samtliga matcher i målet. Wulff har hållit nollan vid nio tillfällen, en match mer än vad GAIS burväktare Damir Mehic har gjort.

Ytterligare en ålderman återfinns i lagkaptenen Pär Asp, 35 år, som lär starta som högerback. I senaste matchen spelade Thomas Boakye på den positionen, men han är avstängd till morgondagens match. Då Asp vanligtvis spelar mittback lär han ersättas av Häcken-fostrade Oliver Stanisic, som startat en del matcher på hösten. Brevid honom spelar den givna Anton Liljenbäck – även han med Häcken-spel på meritlistan – som figurerat i samtliga matcher 2017. På vänsterbacken hittar vi ett bekant (efter)namn i form av Oliver Silvertholt, inlånad från Hammarby, som är storebror till GAIS-Simon. Det kan hända att Simon ställs mot samma kant som sin bror, och i samband med övergången i somras berättade han om det scenariot: ”Jag brukar kolla på hans matcher, han har gjort det bra. Det är en duktig fotbollsspelare! Det hade varit kul att få möta honom på hans kant och ge honom en omgång”.

Varberg har roterat frisk på innermittfältet under säsongen. Som tidigare nämnt spelar man numer med tre spelare på den positionen. Den enda som förmodligen kan känna sig säker på en startplats är Häcken-lånet Gustav Berggren, som kom till klubben i somras och sedan dess varit given. I senaste matchen mot Åtvidaberg spelade han tillsammans med Peter Nyström och Joakim Lindner. Nyström är en riktig bjässe (196 cm) med mångårig erfarenhet av svensk fotboll och blev dessutom målskytt mot ÅFF senast. Lindner har startat 26 matcher och har precis som Nyström gjort 4 mål 2017. Med andra ord är det ett hyfsat målfarligt mittfält GAIS kan komma att ställas mot imorgon. Utmanar om startplatserna gör IFK Göteborgs-lånet Lawson Sabah samt Christoffer Arvidsson.

Anfallstrion är till två tredjedelar bekant för Grönsvart. Som center spelar ingen mindre än Gabriel Altemark-Vanneryr. 32-åringen har under flera års tid varit en fruktad målgörare i Superettan (75 mål i serien totalt) och han spelade för GAIS 2014, men lyckades då inte fullt ut. I år har han hittat nätet vid elva tillfällen.

Även Jakob Olsson, som spelar på en av ytterpositionerna, har ett förflutet i GAIS (2012). Den Orustfödde 26-åringen har haft en något brokig karriär, men har efter flytten till Varberg i somras kanske hittat rätt. På 12 spelade matcher har Olsson gjort 9 poäng (fem mål, fyra assist). På den andra kanten i anfallstrion spelar Karl Söderström, 32-åring som varit med på klubbens resa från division 1 till Superettan. Nu är han inne på sin sjunde säsong hos Hallänningarna och är en spelare man alltid bör se upp för.

Det kommer att bli en tuff match för GAIS i serieavslutningen. Klubben hoppas att du hänger på till Gamla Ullevi för matchen och stöttar Makrillarna till förnyat kontrakt i Superettan. Väl mött!

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS-Varbergs BoIS.
När: Lördag 4/11 kl. 16.00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Antti Kanerva.
Avstängda: Thomas Boakye, Varbergs BoIS

Biljetter
Du köper förköp via denna länk – och du kan få biljetten direkt till din telefon. Vi rekommenderar att du löser biljetten på detta sätt för att slippa köer på matchdagen.

Matchtruppen
Publiceras på GAIS.se inför matchen.

Poängligan
Inför matchen mot Varbergs BoIS ser GAIS interna poängliga ut som följer:

 • 8 poäng: Luka Mijaljevic (7+1).
 •  poäng: Calle Nyström (3+1) och Dusan Djuric (1+2).
 • 3 poäng: Alibek Aliev (3+0), Simon Silverholt (3+0) och Dardan Rexhepi (2+1).
 • 2 poäng: Andreas Peterson (2+0), Malkolm Moenza (1+1), James Sinclair (0+2), Johan Svahn (0+2) och Anton Wede (0+2).
 • 1 poäng: Alexander Leksell (1+0), Dan Keat (1+0), ), Steven Old (1+0), Sebastian Möller (0+1), Ajdin Zeljkovic (0+1), Daniel Janevski (0+1), Niclas Andersen (0+1), Daniel Bennassar Nilsson (0+1) och Erik Westermark (0+1).

Varningsligan
Inför matchen mot Varbergs BoIS ser GAIS interna varningsliga ut som följer:

 • 6 varningar: Calle Nyström.
 • 5 varningar: Niclas Andersén.
 • 4 varningar: Johan Svahn, James Sinclair och Erik Jonasson Westermark.
 • 3 varningar: Dan Keat, Alexander Leksell, Alibek Aliev och Dusan Djuric.
 • 2 varningar: Damir Mehic, Calle Wede, Dardan Rexhepi, Luka Mijaljevic, August Wängberg och Daniel Bennassar Nilsson (de två sistnämnda har med sig en varning var från Qviding respektive Ängelholm).
 • 1 varning: Daniel Janevski, Sebastian Möller, Mavroudis Bougaidis, Sebastian Möller och Anton Wede (som har en varning med sig från HIF).