Göteborg 2015-06-10 Fotboll GAIS - Utsiktens BK : 

( Foto: Line Skaugrud Landevik / Sportfoton ) 

Nyckelord Keywords: Fotboll, Superettan, GAIS, Utsiktens BK

Motståndarkollen – Utsiktens BK

Den kommande veckan väntar två mycket viktiga matcher för GAIS och på måndag är det dags för grönsvarta supportrar att ta bil, cykel, buss eller spårvagn med riktning mot Västra Frölunda för att stötta laget i derbyt mot Utsiktens BK. 

Inför denna omgång i Superettan ligger Kiken på negativ kvalplats sex poäng efter GAIS och en 3-poängare för Makrillarna skulle vara enormt viktig inför seriens avslutning. Men poängen är naturligtvis minst lika viktiga för hemmalaget och därför kan vi se fram emot en tuff, tät och fokuserad match.

Resan mot fotbollens finrum

Utsiktens BK bildades 1935 och klubben spenderade huvudsakligen sina första 70 år i lägre serier. Men runt sekelskiftet började resultaten bli bättre och i år är man nykomling i Superettan. På resan mot fotbollens finrum har man, som du säkert vet, haft god hjälp av både spelare och ledare med grönsvart hjärta.

År 1999 vann klubben sin division 5-serie och när man inledde säsongen 2001 i division 4 hade man förstärkt laget med grönsvarta kultspelaren Pelle Blohm, som då valt att lämna GAIS för att varva ner i Kiken. Året i 4:an gjorde dock inget större avtryck på den gode Blohm som i sin resumé på egna hemsidan faktiskt valt att utelämna sin tid i UBK.

Sedan spelade klubben på samma nivå i sex säsonger innan det var dags för nästa avancemang. Under ledning av bland annat L-G Carlstrand vann UBK 2006 sin Division 4-serie. Lagets och seriens överlägsne skyttekung var då Benjamin Westman, som idag ansvarar för GAIS U21- och U19-lag. Sedan har laget marscherat genom seriesystemet i rask takt med uppflyttning även 2007, 2011 och 2014.

Även idag finns det många spelare i Utsiktens trupp som har ett förflutet i GAIS, t ex målvakten Axel Wibrån, som räddat flera poäng till laget under hösten, Alexander Angelin, Enis Maljici, Joakim Edström och Mirza Mujcic. Laget leds dessutom, vid sidan av förre ÖIS-aren Janne Carlsson, av bland annat Tomas Heed och Glenn Hysén som ju båda varit aktiva i GAIS.

Så sent som i augusti skrev också backen Emil Eliasson på för Kiken men eftersom övergångshandlingarna aldrig skickades in till förbundet får Emil inte spela under hösten. Under sommaren lånade klubben också in Karl Bohm, Victor Edvardsen och Patrick Dyrestam från IFK Göteborg och av dessa är det den förstnämnde som gjort störst avtryck hittills.

Vad får vi se på måndag?

Under säsongen har man spelat 12 hemmamatcher vilket har resulterat i tre vinster och lika många oavgjorda. Främsta resultaten på Ruddalen 3-0 mot IFK Värnamo är 4-1-vinsten mot Degerfors i seriepremiären. I början av augusti vann laget också bortamötet mot Degerfors men sedan följde tre raka förluster och laget dalade i tabellen. Därefter har man spelat oavgjort mot Varberg och Sirius och inför omgången ligger laget på negativ kvalplats.

Utsikten har under säsongen spelat konsekvent med en fyrbackslinje men har varierat mellan att spela med en eller två forwards. På måndag kommer vi självklart att få se nämnde Wibrån i mål och ett försvar som leds av duktige Robin Jonsson i sällskap med David Johansson och Olof Svensson. Fyrbackslinjen kan göras komplett med Peter Nilsson eller förre Häcken-veteranen Daniel Forsell.

På mittfältet hittar vi Niklas Olsson som varit mycket inflytelserik under Kikens säsong, samt Karl Bohm, Jonas Hellgren och Anders Mogren. Däremot är förre BKH-spelaren Jesper Westermark avstängd efter att ha blivit utvisad i förra omgången.

Framåt är Luka Mijaljevic det största hotet och han är också lagets skyttekung med 8 mål. Även f d Gaisaren Edström har ett bra facit med 5 mål, men hans medverkan är möjligen hotad efter att han fått stå över förra matchen på grund av skada. GAIS backlinje är förvarnad om dessa båda herrar då båda lyckades göra mål i vårmötet på Gamla Ullevi.

Alla till Ruddalen

Om du var en av de 3333 som såg den matchen kommer du säkert ihåg att GAIS tog en komfortabel 5-2-seger och att alla målen kom redan i första halvlek. Det var en av säsongens bästa hemmamatcher med en energirik och löpvillig insats och vi hoppas självklart att laget kan upprepa den prestationen på måndag.

GAIS vill gärna snuva hemmalaget på poängen på måndag men vi ställer gärna upp för våra lokalkonkurrenter och hjälper Kiken till ett nytt publikrekord. Det tidigare rekordet är 2151 och sattes i ett derby mot ÖIS 2012 och nog borde den siffran ligga pyrt till inför den kommande matchen? Vi ses på Ruddalen för match kl. 19.30 och vi rekommenderar att du kommer i tid för att slippa köer.

Välkommen att stötta GAIS till en bra avslutning på serien.