Utsikten-ruddalen-3

Motståndarkollen: Utsiktens BK

Säsongen 2017 är glömd och den nya säsongen ett oskrivet blad. Grönsvarta spelare och supportrar kan gå till match på lördag med en härlig känsla. Kom med och stötta Grönsvart när vi drar igång fotbollsåret 2018 på allvar.

GAIS är mitt i förberedelserna inför säsongen 2018. Laget har tränat intensivt de senaste veckorna och på lördag tar sig Grönsvart till klassiska Ruddalens IP för årets första träningsmatch. Bosko Orovics gamla klubb Utsiktens BK står för motståndet och GAIS.se har tagit en titt på premiärmotståndets truppbygge.

Senast de två lagen möttes var för nästan exakt ett år sedan, i GAIS första träningsmatch för inför säsongen 2017. Då avgick GAIS med segern efter mål av Daniel Janevski och Luka Mijaljevic på ett soligt men iskallt Ruddalen.

Stor spelaromsättning i ”Kiken”

Det hinner hända mycket på ett år, inte minst i fotbollens värld. Medan GAIS under 2017 kämpade med att undvika de nedre regionerna i Superettan var ”Kiken” uppe och nosade på topplaceringarna i Division 1 Södra. Med halva säsongen spelad låg laget på en imponerande andraplats och var i allra högsta grad inblandade i kampen om direktuppflyttning till Superettan. Efter en svagare höstsäsong slutade Utsikten tillslut på en respektabel tredjeplats, nio poäng bakom seriesegrarna Landskrona BoIS.

Redan under sommaren 2017 lämnade som bekant Bosko Orovic Utsikten för att ta över tränarpositionen i GAIS. I slutet av november presenterades hans efterträdare Pierre Krantz som ny huvudtränare i Utsikten. Krantz kommer närmast från Sävedalens IF där han varit delaktig i att etablera laget i Division 2, under föregående säsong var laget dessutom försvinnande nära ett avancemang till Söderettan.

I och med Utsiktens fina säsong i Division 1 Södra har det knappast kommit som en överraskning att flertalet tongivande spelare lämnat Ruddalen efter att klubbar högre upp i seriesystemet fått upp ögonen för dem. Efter säsongen följde Jesper Westermark, Marcus Bergholtz och Niklas Olsson i Boskos fotspår till Grönsvart. Karl Bohm och Alexander Angelin har båda kritat på för allsvenska Häcken medan Jonathan Azulay kommer att representera Norrby IF i Superettan under kommande säsong. Dessutom har rutinerade anfallaren George Mourad valt att lägga skorna på hyllan.

Bekanta ansikten i truppen

Arbetet för att få ihop Utsiktens trupp inför 2018 pågår för fullt och även om flertalet nyckelspelare lämnat har man förlängt med ett par viktiga kuggar. GAIS-bekantingen Robin Book, målfarlige anfallaren Robert Lipovac och backen Adam Rosén har samtliga förlängt sina respektive avtal med ytterligare en säsong i Kiken. Dessutom har Krantz plockat in ex-gaisaren Bragi Bergsson (Oddevold), Rasmus Andernil Bozic (ÖIS), Semir Aganspahic (Sävedalens IF) och Kamal Mustafa (Syrianska).

Allt som allt har Utsikten för tillfället ett dussintal kontrakterade spelare i sin trupp. Det är därför svårt att sia i hur Kiken kommer att ställa upp på lördag när man tar emot GAIS. När laget spelade sin första träningsmatch för säsongen mot Häcken i tisdags ställde laget upp i en 3-5-2-formation. Truppen bestod då till stor del av provspelare samtidigt som trion Robert Lipovac, Adam Rosén och Anders Mogren utgick på grund av skador. Därför var det kanske inte helt oväntat att laget hade problem med att stå emot det allsvenska motståndet som komfortabelt vann matchen med 5-0. Trots de stora förlustsiffrorna lyckades Kiken stundtals föra spelet i matchen, vilket är imponerade med tanke på förutsättningarna och det tuffa motståndet.

Träningsmatchen på lördag blir ett fint tillfälle för alla gaisare att bekanta sig med lagets nyförvärv och få upp pulsen inför den stundande säsongen. Kom dock ihåg att pälsa på er ordentligt, Ruddalen i januari som bekant är världens kallaste plats – möjligen ihop med Valhalla. När luftballongen med Andrées polarexpedition kraschade i Norra Ishavet på väg mot Nordpolen lär besättningen till en början varit ganska nöjda med att de i alla fall inte hade hamnat på Ruddalen en januaridag. Med det sagt, klä dig varmt, ta dig till Ruddalens IP och heja fram GAIS i årets första träningsmatch.

Text: Axel Fälth

Inför matchen

Detaljerna
Vad: Utsiktens BK – GAIS
Nr: lördag 27 januari, 14.00
Var: Ruddalens IP

Hur tar jag mig till arenan?
Du tar dig enklast till Ruddalen genom att åka kollektivt med spårvagn 1, 7 eller 8 som alla går till Musikvägen, cirka fem minuters promenad från Ruddalen. Åker du bil till matchen finns det ett begränsat antal parkeringsplatser i anslutning till idrottsplatsen men fler parkeringsplatser finns exempelvis vid Frölunda Torg (cirka tio minuters promenad till Ruddalen).