Utsikten-ruddalen-2

Motståndarkollen: Utsiktens BK

På lördag är det äntligen dags för årets första träningsmatch. Välkommen att stötta GAIS på Ruddalen när Utsiktens BK står för motståndet.

Efter en lång och tyst vinter har det till slut blivit dags för startskottet för en ny säsong då Atleterna tar sig an västra Göteborgs mest framgångsrika klubb på senare år. Efter att ha åkt ur Superettan 2015 fick ”Kiken” en svettig inledning i sin återkomst till Division 1 Södra förra säsongen då man enbart lyckats ta en seger på de sju inledande matcherna. Efter en starkare sommar och höst hade man dock lyckats erövra en fjärdeplats i Söderettan och målsättningen för 2017 är nu att ta nästa steg och utmana ytterligare i toppen.

Från kvartersklubb till eliten

Utsiktens Bollklubb bildades fredagen den 8 maj 1935 och klubben har således bedrivit verksamhet i snart 82 år. Klubben hade fram till en bit in på denna sida millennieskiftet inte gjort några större avtryck rent resultatmässigt och var i huvudsak en kvartersklubb som aldrig varit nära att spela elitfotboll utan som mestadels harvade ganska långt ner i seriesystemet.

2006 lyckades man dock ta hem seriesegern i Division 4B Göteborg och ingen mindre än vår alldeles egen huvudtränare, Benjamin Westman, var under denna period klubbens framstående stjärna och skyttekung. Året därpå vann man Division 3 av bara farten och efter serieseger i Division 2 (2011) och Division 1 (2014) skulle Utsiktens BK för första gången någonsin spela elitfotboll 2015. Detta mycket tack vare en viss Luka Miljaljevic som hittade nätmaskorna vid 20 tillfällen på 26 matcher under succésäsongen 2014 då Utsikten vann serien i kamp med lokalkonkurrenten ÖIS som fick nöja sig med andraplatsen.

Trots att Luka fortsatte starkt även i Superettan och gjorde hela 13 mål för nykomlingen 2015 blev sejouren ettårig för Utsikten i elitfotbollen då man åkte ur direkt. Trots degraderingen till Söderettan är klubbens snabba framfart genom seriesystemen anmärkningsvärd och ”Kiken” bör förmodligen ses som 2010-talets mest framgångsrika Göteborgsklubb inom herrfotbollen efter de tre alliansklubbarna och BK Häcken. Kan 2017 möjligen bli året då Utsikten tar sig tillbaka till elitfotbollen? Klart är i alla fall att GAIS ställs mot ett tufft motstånd på lördag eftermiddag.

Omfattande spelaromsättning för ”Kiken” inför 2017

Många gaisare associerar förmodligen Utsikten med spelare med ett förflutet i grönsvart och 2017 års trupp utgör inget undantag. Bland de spelare som i dagsläget tillhör Utsikten och som tidigare har fått äran att dra på sig den vackraste av tröjor hittar vi bland annat Axel Wibrån, Alexander Angelin, Niklas Olsson, Daniel Tidstrand och Robin Book (som så sent som i höstas spelade i GAIS). Spelare som Enis Maljici, Joakim Edström, Mirza Mujcic, Adam Eriksson och Emil Eliasson representerade som bekant också GAIS innan de kritade på för Utsikten men finns inte längre kvar i klubben.

Den minnesgode kommer självklart också ihåg att supporterfavoriten Pelle Blohm varvade ner i Utsikten säsongen 2001 då laget höll till i division 4. Man kan gissa att tiden i Kiken inte gjorde något större avtryck på den gode Blohm som i sin resumé på egna hemsidan faktiskt valt att utelämna tiden i UBK.

Utsikten har haft en relativt gedigen spelaromsättning inför årets säsong och bland de mest namnkunniga nyförvärven kan man bland annat finna George Mourad som inte blev kvar i ÖIS för att istället satsa på den civila karriären, ovan nämnde Robin Book, den tidigare HIF- och Ängelholm-mittfältaren Marcus Bergholtz samt ytterbacken Allan Mohideen som gjorde 28 matcher i Superettan för Ljungskile 2016.

Utöver spelarförluster i ovan nämnda Adam Eriksson, Emil Eliasson och Joakim Edström är inte heller den tidigare ÖIS-anfallaren Oskar Wallén kvar i ”Kiken” 2017 och det samma gäller som bekant även Erik Westermark som valde att skriva på för Grönsvart. Med andra ord lär det bli ett spännande återseende för Westermark då makrillarna under lördagen åker ut till Frölunda och Ruddalen.

Just Erik Westermarks yngre bror, Jesper Westermark, var lagets bäste målskytt under 2016 med sju stycken fullträffar i seriespelet. Laget tränas av den forne stortalangen och Qviding-tränaren Bosko Orovic som är en känd förespråkare av passningsorienterad och teknisk fotboll. Kaptensbindeln sitter kring Robin Jonssons arm och den tidigare Örgryte-mittbacken har nu hunnit bli 29 år. Han gör sin femte raka säsong i Utsikten och får ses som en del av lagets ryggrad.

Lagen möttes senast säsongen 2015 då GAIS vann på Gamla Ullevi med 5-2 men där förortslaget fick revansch på Ruddalen och vann med matchens enda mål (artikelbilden ovan är från just det mötet). Det var för övrigt inför den senare matchen som förortslaget hade kommit på den fina idén att man skulle sälja namnet på den kommunala arenan till en sponsor. Inte oväntat var några av stadens politiker kloka nog att inte ge klubben den möjligheten – och därför är arenans namn fortfarande Ruddalen.

Inför matchen

Ta dig till Ruddalen på lördag för att ta chansen och se GAIS spela årets första match!

Detaljerna:

Vad: Utsiktens BK – GAIS
När: lördag 28 januari, 14.00
Var: Ruddalens IP
Entré: 50 kr (barn och ungdomar upp till 13 år går in gratis)

Hur tar jag mig till arenan?

Du tar dig enklast till Ruddalen genom att åka kollektivt med spårvagn 1, 2, 7 eller 8 som alla går till Musikvägen cirka fem minuters promenad från Ruddalen.

Åker du bil till matchen finns det ett begränsat antal parkeringsplatser i anslutning till idrottsplatsen men fler parkeringsplatser finns exempelvis vid Frölunda Torg (cirka tio minuters promenad till Ruddalen).

TEXT: Linus Ahlgren