Tvååkers-if-1

Motståndarkollen: Tvååkers IF

Efter att försäsongen bjudit på matcher mot lag från Superettan och division 1 tar sig GAIS nu en klubb från landets fjärde högsta serie. Det handlar om halländska Tvååkers IF som nyligen fick en tidigare grönsvart profil som tränare.

”Välkommen till Valhalla nästa lördag då Hallands motsvarighet till Manchester United, Tvååkers IF, kommer på besök” basunerade GAIS-speakern Roland Jernström ut vid senaste träningsmatchen. För de flesta av oss tar jämförelserna mellan dessa klubbar slut vid att de båda bär röda tröjor dräkter – men kanske utvecklar den uppskattade speakern sitt resonemang på lördag? Se där, ytterligare en anledning till att ta sig till Valhalla för Atleternas nästa träningsmatch.

Skyttekung Sjöhage bakom avancemang till Söderettan

Tvååkers IF var förra säsongen nykomlingar i Söderettan och var därmed seriekollega med GAIS tidigare motståndare under försäsongen, Utsikten och Norrby. Både UBK och NIF figurerade då i seriens toppskikt och boråsarna drog som bekant det längsta strået och kunde kvala sig upp till Superettan. Lördagens motståndare fick ett betydligt kortare strå på sin lott och en säsongs kamp och slit var förgäves, laget åkte ur och får i år börja om i division 2.

Men Tvååker har trots allt haft en fin trend under de senaste tio åren och avancerat från hallandsfyran till Söderettan, där det förvisso tog stopp för den här gången. I någon mån kan klubbens resa liknas med grannklubben Varbergs BoIS. Båda föreningarna har spenderat många år i division 3 och 4 men har på senare år lyckats närma sig elitfotbollen. Tvååker har dock inte nått samma höjder som den grönsvarta lokalkonkurrenten men klubben lär ta nya tag med sikte på eliten.

En stor anledning till att TIF tog steget upp i Söderettan var tidigare Elfsborgsanfallaren Joakim Sjöhage. Den tidigare supertalangen, som slog igenom i samma veva som den nyblivna atleten Dusan Djuric, stänkte dit 22 bollar för hallänningarna men valde sedan att avsluta karriären efter den framgångsrika säsongen. Klubben leddes då av tidigare Falkenbergs-tränaren Stig Kristensson, som dock hoppade av kort efter avancemanget och ersattes av den blott 27-årige Igor Krulj.

Topplagens skräck

Ett steg närmare eliten innebär som bekant spel mot betydligt tuffare motstånd. Matcher mot Jonsered, Ytterby och Torslanda byttes ut mot drabbningar mot Öster, Landskrona och Mjällby. Några större värvningar gjorde dock inte – det mest meriterade namnet som plockades in var Sandeep Mankoo, mittbacken som representerat GAIS vid två vändor i karriären. Mitt under säsongen anslöt också Nikola Ladan, som provtränade med Grönsvart tidigare i vintras.

Hallänningarna, som aldrig spelat högre upp i seriesystemet än ettan, hade det tufft i landets tredje högsta serie. Första trepoängaren kom först i omgång fem, då man besegrade anrika Landskrona med 3-0 hemma på Övrevi. När vårsäsongen summerades hade man endast spelat in 14 poäng på lika många matcher. På hösten lyckade laget plocka poäng i lite stabilare takt och klubben kämpade för kontraktet ända in till slutet. I sista omgången var man piskade att slå Kristianstad för att säkra nytt kontrakt, men laget föll tungt på hemmaplan med 1-3.

Men även om klubben till slut degraderades finns det anledning att höga ett varningens finger för TIF inför lördagens träningsmatch – laget spelade som bäst mot topplagen under förra säsongen och besegrade bland annat topptrion Öster, Norrby och Landskrona.

GAIS glidtacklngskung ny tränare

Huvudtränaren Igor Krujl valde att lämna Tvååker i vintras för en assisterande roll i länets bästa klubb, Halmstads BK. Ersättaren är ett bekant namn för inte bara för gaisare utan för hela den svenska fotbollspubliken: Mattias Lindström.

Skåningen med de briljanta glidtacklingarna spelade i GAIS 2009 och gjorde då ett stort intryck på fansen. Högeryttern hade en stor roll i den klassiska premiärmatchen mot Örgryte IS FF och succén fortsatte under säsongen. Totalt registrerades Lindström för fyra mål och fem assist under en annars tung GAIS-säsong. Besvikelsen var stor hos makrillstimmet när Lindström valde att flytta hem till Helsingborgs IF efter bara ett år hos Grönsvart. Lindström fick sedan vara med att ta sitt andra SM-guld med HIF 2011 och var klubben trogen fram till 2015 då han varvade ner i lägre divisioner.

2009-3

Tvååker, som likt Helsingborg också spelar i rött och blått, blir 36-åringens första uppdrag som tränare och räkna med att en återkomst till division 1 hägrar för Lindström och hans nya lag. Lagets två första försäsongsmatcher har slutat med förluster mot GAIS seriekollegor Falkenberg (0-3) och Varberg (1-3).

Mot Varberg, på Påskbergsvallens plastmatta, gjorde också Lindström sin debut på tränarbänken. Lindström tog enligt Hallands Nyheter en aktiv roll vid sidlinjen och lyckades nästan skrika sig hes – något han menar på är en del av sin tränarstil. Varberg dominerade matchen, men Tvååker lyckades sticka upp vid flera tillfällen i en annars svängig tillställning.

För den orutinerade truppen väntar nu en match som sett till motstånd blir en av de största i klubbens 96-åriga historia när man alltså gästar GAIS. Hur många hemligheter kan Mattias Lindström fortfarande om sin gamla klubb? Svaret får vi under matchen på lördag, avspark är klockan 15.00.

Inför matchen

Detaljerna:
Vad: GAIS-Tvååkers IF.
När: Lördag 11/2 kl. 15.00.
Var: Valhalla.
Entré: 50 kr för vuxna (betalas kontant eller via Swish 123 018 6734) och gratis för barn och ungdomar under 13 år.

Text: Victor Westlund
Bildcredd: Varbergs BoIS