tff

Motståndarkollen: Trelleborgs FF

Det är ingen lätt motståndare som GAIS tar sig an under måndagens kväll i de södraste delarna av landet. Trelleborgs FF har hitintills gjort en högkvalitativ säsong där de för närvarande innehar plats tre i tabellen. Denna placering innebär som bekant en kvalplats med möjlighet till ett avancemang till rikets högsta serie. Inte illa av ett lag som så sent som 2015 spelade mot Eskilsminne i Division 1 Södra.

Mycket av framgångarna under året kan tillskrivas tre vassa offensiva spelare. De har duktige Salif Camara Jänsson som mäktat med mäktiga 14 strutar denna säsong. Med det har 34-åringen bara ett upp till skytteligaledare Yarsuvat i Dalkurd. Camara Jönsson är i sanning en fullgod representant för spelarkategorin late-bloomer, då han inte tillhört någon av de två högsta serierna förrän året han fyllde 33.

Marcus Pode är även han en rutinerad kraft som fortfarande bidrar med mål och smartness. Den förre Malmö FF-talangen har hittills placerat in sex bollar bakom motståndarnas burväktare. Sex mål har även Dino Islamovic stått för. Storväxte Islamovic har också han en himmelsblå bakgrund och räknades i år in som ett nyförvärv i laget. Noterbart är också att de båda sistnämnda herrarna även bidragit med assister på löpande band; fem respektive sex stycken.

Trelleborg har ofta haft ett bra samarbete med den just nu dominerande klubben i svensk fotboll, Malmö FF. Bandet har säkerligen inte försvagats av att nuvarande tränaren Patrick Winqvist har en bakgrund som ungdomstränare i ”iff-iff”. Inte mindre än i 23 år var han verksam där innan han via ett år i Brommapojkarna landade på Vångavallen i sitt första uppdrag som huvudansvarig A-lagstränare.

I år har Vångavallen, i vanlig ordning, varit en plats för många inspelade poäng till laget vars största internationella bravad var då man slog ut Blackburn Rovers i UEFA-cupen 94/95. Sju vinster ackompanjeras av tre oavgjorda och enbart en förlust, så det är en tuff uppgift som väntar Orovics mannar. Laget har haft en vecka på sig att finslipa sin form efter bortasegern mot Syrianska FF och är i princip helt skadefria. Således problem av godartad art för tränare Winqvist att välja ut elva mannar i sin 4-4-2-modell.

Ovan nämndes lagets offensiva stjärntrio, men även bakåt finns spelare av rang. Mellan stolparna finns nu inte längre Fredrik Persson utan lagets sista utpost heter numer Marko Johansson. Var de hämtat honom ifrån? Jodå, även Marko har hämtats in från Malmö FF och gjort det så pass bra att han förpassat den store profilen ”Fritz” till bänken. Försvaret hålls ihop av kompetenta spelare som Alexander Blomqvist (japp, han har representerat Malmö FF) och Magnus Andersson (Nej, han har inte representerat Malmö FF, men har samma moderklubb som vår Patrik Ingelsten). Värd att nämna är också mångårige kaptenen Kristian Haynes som alla som följt svensk fotboll senaste 15 åren har koll på. Förutom tidigare givna klubben Malmö FF har Haynes även representerat Solnas AIK samt Listerlandets Mjällby AIF.

84 år har Vångavallen hunnit bli. Ta chansen att se den live och stötta GAIS i en viktig bortamatch. Om inte det är själ nog erbjuder staden som den enda (?) i landet palmer att titta på.