GAIS-TFF-1

Motståndarkollen: Trelleborgs FF

När GAIS på måndag kväll kliver in i den elfte omgången av årets serie så kommer elitfotbollens sydligast belägna klubb på besök. Det blåklädda Trelleborgs FF har öppnat säsongen positivt och Grönsvart lär få se till att defensiven blir tät om det ska bli poäng – inte minst med tanke på att seriens överlägsne skyttekung återfinns just i TFF.

Årets upplaga av Superettan fortsätter att vara otroligt jämn och tre poäng för något av lagen på måndag kan således ge skjuts i tabellen. Medan Trelleborg, just nu på en femteplats med 16 inspelade poäng, kan ta rygg på de absoluta topplagen kan GAIS med sina 12 poäng kliva upp på den övre halvan vid fullpoängare.

Trots att det alltså bara skiljer fyra poäng mellan lagen har Grönsvart sex placeringar upp till skåningarna. Varje poäng i den här serien lär således bli viktig och räkna därför med en intensiv kamp om poängen på måndag kväll.

TFF fortsätter trumma på

När TFF under Tom Prahls ledning tog en sensationell femteplats i Allsvenskan 2010 var det nog inte många som trodde att det alltid lika svårspelade laget från Vångavallen inte ens skulle spela elitfotboll två år därpå, men så blev det. Femteplatsen 2010 följdes nämligen upp med degradering till Superettan året därpå – ett mönster som tyvärr känns igen som gaisare då exakt samma sak skedde för oss året därefter.

Medan GAIS dock lyckades ta en stabil mittenplacering som degraderad nykomling i Superettan 2013 gick det betydligt värre för TFF som även åkte rätt ur Superettan 2012. Man hade därmed helt enkelt gått från en femteplats i Allsvenskan 2010 till division 1-fotboll under 2012.

Tids nog tog sig dock TFF tillbaka till elitfotbollen och Superettan, något man gjorde genom att vinna sin division 1-serie under 2015. När man så gjorde sin säsong som nykomling under fjolåret så gjordes detta med bravur. Man lyckades skrapa ihop till den übersymmetriska tabellraden: 10 vinster, 10 kryss och 10 förluster vilket genererade en sjundeplats, både en poäng och en placering ovan just GAIS.

Årets säsong har börjat ännu lite bättre och Trelleborg återfanns på en fin fjärdeplats när samtliga lag avverkat en tredjedel av säsongen (innan den elfte omgången började spelas med andra ord). Blott två förluster har varvats med fyra vinster och fyra oavgjorda.

Skåningarna fick dock vänta ett tag på sin första fullpoängare. Efter torsk borta med 1-0 mot lokalkonkurrenten Helsingborg kryssade man både mot Falkenberg och mot Norrby innan det var dags för Örgryte att åka till Vångavallen. Den som väntar på något gott väntar ju som bekant aldrig för länge och de TFF-supportrar som längtat efter årets första seger blev nog till slut mer än nöjda.

Detta eftersom matchen inte bara vanns, utan dessutom gjordes det med hela 6-0. En viss Salif Camara Jönsson dunkade in hela fyra mål i andra halvlek och efter den matchen har det gått allt bättre för TFF. ÖIS-matchen följdes exempelvis upp med en 4-0-skalp borta mot Värnamo. Vem gjorde då målen i den här, nya storsegern? Jo, Salif Camara Jönsson såklart som därmed lyckades med det smått bisarra konststycket att göra åtta mål på tre efterföljande halvlekar.

Sedan storsegern mot Örgryte har man blott en förlust, vilken kom mot storsatsande Dalkurd. I senaste matchen slog TFF Superettans förmodligen mest moraliska klubb då filmningsallergiska Öster fick åka hem från Vångavallen efter ett tungt 1-4-nederlag.

Startelvan på måndag

Utöver redan nämnde Salif Camara Jönsson som leder seriens skytteliga i överlägsen stil med sina tio fullträffar på tio omgångar finns det en hel del bekanta profiler i Skånelagets trupp. En sådan är klubbens närmast evige målvakt, Fredrik ”Fritz” Persson. Den både hästsvans- och glasögonbeprydde skåningen har tillhört Trelleborg sedan år 2000 men har under årets säsong hittills förpassats till bänken. I mål står istället den blott 19-årige Marko Johansson som hämtats in från ”storebror” Malmö FF.

Laget tränas av ”doldisen” Patrick Winqvist och vid sin sida har han inte mindre än två spelande assisterande tränare i Kristian Haynes och Magnus Andersson. Haynes, med bland annat förflutet i AIK och Mjällby fyller 38 i vinter medan Magnus Andersson, som spelat länge i både Halmstad BK och Trelleborg, ”blott” är 37 i år.

Tränartrion har huvudsakligen valt att formera en 4-4-2-uppställning under seriens inledning och framför Johansson i målet har just Magnus Andersson tillsammans med sin 14 år yngre mittbackskollega Jacob Parlander utgjort mittlåset i de senaste omgångarna. Ytterbackspositionerna har tagits om hand om av Anton Tideman och Johan Brannefalk.

På centralt mittfält återfinns Kristian Haynes själv och vid sin sida har han haft Robin Nilsson som spelade allsvenskt med Gefle under fjolåret men nu gjort flytten tillbaka till södra Sverige. Till sitt förfogande har tränartrion, utöver Camara Jönsson, också ett annat anfallsvapen i Marcus Pode. Efter att ha skördat vissa framgångar på allsvensk nivå i både Malmö FF som i Örebro SK är nu Pode tillbaka i Skåne och har hittills hittat nätet fyra gånger på de tio första omgångarna. Detta trots att han huvudsakligen spelat yttermittfältare.

På den andra kanten hittar man TFF-veteranen Zoran Jovanovic som hunnit passera 30-strecket och i tvåmanna-anfallet ackompanjeras skyttekung Camara Jönsson av Dino Islamovic som hittills slagit fem målgivande passningar.

Inga avstängningar finns att rapportera om. Nyförvärvet från Ängelholm, Albin Nilsson, är knäskadad och lär inte komma till spel och detsamma gäller för Freddie Brorsson, bror till MFF-mittbacken Franz Brorsson, som är korsbandsskadad. Johan Brannefalk har rapporterats sjuk och Markus Pode med mindre känning av okänt slag, men tränare Winqvist

Bortsett från förlusten i hemmapremiären med 1-0 mot Dalkurd har GAIS gjort en relativt bra säsong på hemmaplan hittills. Kan GAIS, nu under ledning av Patrik Ingelsten, fortsätta på det spåret när de målfarliga skåningarna från Trelleborg kommer på besök på måndag kväll? Vi hoppas på det. COYG!

Text: Linus Ahlgren
Foto: Line Skaugrud Landevik

Inför nästa match

Detaljerna
Vad: GAIS-Trelleborgs FF.
När: Måndag 5/6 kl. 19.00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Danial Ahmadi, Falkenberg.
Avstängningar: Inga avstängningar i något av lagen.

Biljetter
GAIS rekommenderar som alltid att du köper förköp för att slippa köer på matchdagen. Enklast gör du det via denna länk.

Poängligan
Inför matchen mot Trelleborgs FF ser GAIS interna poängliga ut som följer:

3 poäng:
Dardan Rexhepi (2+1)
2 poäng
James Sinclair (0+2)
1 poäng:
Calle Nyström (1+0)
Alexander Leksell (1+0)
Dan Keat (1+0),  Andreas Peterson (1+0), Dusan Djuric (1+0), Malkolm Moenza (0+1),  Johan Svahn (0+1), Luka Mijaljevic (0+1).

Varningsligan
Inför matchen mot Trelleborgs FF ser GAIS interna varningsliga ut som följer:

4 varningar: Steven Old.
3 varningar:
Calle Nyström och Johan Svahn.
2 varningar:
Alexander Leksell,
Alibek Aliev, Niclas Andersén och Dan Keat.
1 varning:
Dusan Djuric, James Sinclair och Erik Jonasson Westermark.