Syrianska

Motståndarkollen – Syrianska FC

Efter ett kortare uppehåll då det svenska landslaget visat upp sina färdigheter väntar nu den tredje sista matchen för året. Om det vill sig väl alltså. Det är ett GAIS som enkom mäktat med två inspelade poäng av 18 möjliga på de senaste sex omgångarna och som satt sig i en knivig situation. Med två poäng ned till jagande bakomvarande lag så är söndagens match ett måste för alla med grönsvart själ att dra sitt strå till stacken på Gamla Ullevi, där nya tränarduon Ljung/Westman ska leda styrkorna mot en tilltänkt viktoria.

På andra planhalvan finner vi Södertäljes mest framgångsrika fotbollsförening. Syrianska FC är likt sin systerklubb i kringelstaden, Assyriska FF, en ung klubb och bildades först 1977. Avancemangen genom serierna har avlöst varandra men när laget bildades var det som ett korplag för ett kompisgäng bestående av syrianer. Då folkslaget inte har något officiellt landslag ses faktiskt laget som ett slags inofficiellt landslag och då man avancerade till Allsvenskan genom serieseger i Superettan 2010 var utländska medier inte sena med att rapportera bedriften. Totalt har det rödgula laget gjort tre säsonger i Allsvenskan där således 2013 blev den senaste efter att laget parkerat på sistaplatsen efter 30 avverkade omgångar.

Laget har under de senaste åren i svensk elitfotboll blivit mycket synonymt med Özkan Melkemichel som tränade laget fram till och med säsongen 2013. Med sitt långa hår, frispråkighet och karisma var han en profil av rang. Nuvarande tränare är den för de flesta ganska okände Nemanja ”Mance” Miljanovic. Han kom in från juniorlaget under förra säsongen till en tjänst som assisterande tränare, men fick sedermera förtroendet som huvudtränare med start inför denna säsongen. Miljanovic spelade sju år i IF Elfsborg och var med i laget som avancerade till Allsvenskan 1996 innan han packade sina väskor och slog ned sina bopålar I Spanien och dess La Liga. Där representerade han klubbarna Hercules Alicante och Salamanca. Till bedrifterna i Spanien hör en vinst på Camp Nou mot FC Barcelona samt ett gjort mål mot självaste Real Madrid för den hypertekniske mittfältsdribblern. Efter avslutad spelarkarriär har han varit verksam som tränare i Bosnien och Spanien innan han till slut kom hem till Sverige och Syrianska. Laget ligger i skrivande stund på en sjätte plats vilket han är nöjd med:

– Vår säsong har varit bra! Vi har gjort det hela ganska bra och det känns faktiskt som om vi kunde gjort det något bättre också, då vi kanske i vissa matcher tappat några onödiga poäng mot lag som vi är bättre än. Då hade vi haft en något bättre placering i mitt tycke. Men målsättningen var att klara oss kvar så vi är nöjda.

Vad har varit bra respektive mindre bra?

– Bra har varit att vi varit spelmässigt stabila och att vi har spelat ganska bra med en ganska klar spelidé och laget har som lag fungerat bra defensivt och inte släppt in så mycket mål. Vi har kanske saknat lite spets framåt, vi har skapat chanser men varit lite tama i den sista tredjedelen. Man kan säga att det spelmässigt fungerat bra och att spelarna tagit åt sig budskapet om spelidé som vi vill spela.

Stor del i Syrianskas framgångar i år har målskytten Saman Ghoddos som med sina åtta fullträffar stått för nästan en fjärdedel av lagets målskörd denna säsong. Ghoddos finns dock inte tillgänglig för tränare Miljanovic på söndag som i stället uppmanar GAIS publik att hålla ett extra öga på två unga killar i de bakre leden.

– Gabriel Somi är en vänsterback som är väldigt bra offensivt och på andra sidan har Viktor Wernersson fått ett genombrott, han är bara 19 år. Men framför allt är det laget som utmärkt sig. I varje match så har någon stuckit ut tack vare lagets insats, laget för fram spelarna som utmärker sig!

I sällskap med unga duon Wernersson och Somi i de bakre leden finns bland andra förre hammarbyaren Marko Mihajlovic och målvakterna Dejan Garaca, som Malmö FF hämtade från moderklubben BK Forward som 17-åring, och Dwayne Miller – båda med utmärkt statistik för året. Laget tillhör de lagen som släppt in minst mål och vilket också tränare Miljanovic är nöjd med. Huruvida han är nöjd med lagets disciplin är oklart men faktum är att laget förfogar över två av de fem spelare i serien som blivit utvisade två gånger. Så de spelare som GAIS spelare kanske ska hålla ett extra öga på är Nahir Oyal och mannen med det härliga namnet Success Chimankpa Nwosu. Andra spelare vars namn klingar bekant i den fotbollsintresserade åskådarens öra är långe norrmannen Dinko Felic och den mycket rutinerade Louay Chanko. Chankos speltid har under året varit begränsad till stor förtret hos många åskådare.

Under torsdagens kväll påbörjades arbetet med att kartlägga GAIS via video från de senaste matcherna. Det tränare Miljanovic kommer ihåg från vårens möte lagen emellan är att GAIS hade en tydlig spelidé med dåvarande formationen 4-3-3.

– GAIS försökte spela boll under förre tränaren Peo Ljung men de kändes lite tama i sista tredjedelen och möjligen också lite sårbara där bak. Nu med de nya tränarna vet jag inte hur det blir. Det känns som om laget har bra spelare men inte fått framgången, att det helt enkelt inte fungerat som man som tränare vill att det ska göra. Det är också viktigt att få den rätta starten i denna ligan.

– GAIS är en klubb som har stora krav och förväntningar på sig och då kan man hamna under stress och då är det lätt att det låser sig.

Vad tror du kommer avgöra matchen på söndag?

– Jag hoppas först och främst att vi har rätt inställning och attityd och vi kommer att ge hundra procent! Vi har inte så mycket att spela för medan GAIS slåss för sin överlevnad och då tycker jag personligen att man måste vara ärlig gentemot alla andra lag och ge järnet och försöka gå ut och vinna varje match. Som läget är nu är vi ju snäppet bättre än GAIS, men det spelar ingen roll då de är i behov av poäng men vi kommer vara på hugget och GAIS får svårt att slå oss.

– Samtidigt ser jag gärna att GAIS klarar sig kvar i Superettan, liksom till exempel Mjällby och BP. GAIS är en storklubb som kanske till och med hör hemma i Allsvenskan. Men jag som tränare vill vinna varje match men GAIS kan ju få vinna de andra två som är kvar…

Det är tre matcher kvar av säsongen och vill du att GAIS ska fortsätta vara ett lag i svensk elitfotboll så tar du dig till Gamla Ullevi på söndag för att se Kävlinges bidrag till elitfotbollen, Per Melin, blåsa igång matchen klockan 16.00. Och för att gjuta mod i spelarna så välkomnas du också upp till Gaisgården på lördagens öppna träning klockan 10.30. Det är nu GAIS behöver just dig!

Daniel Björnalm