SFC-8

Motståndarkollen: Syrianska FC

GAIS letar efter sin första trepoängare för säsongen. Förhoppningsvis kommer den på söndag när man gästar Syrianska, som likt Grönsvart har fått en tuffare inledning på säsongen 2017.

Efter ett kaotiskt 2016 valde Syrianska att spänna musklerna inför årets säsong, och hämtade in hela tolv spelare varav fyra från rivalen Assyriska. Samtidigt lämnade 18 spelare laget och att det här lagbygget kommer ta tid, det har vi fått svar på redan efter två spelade omgångar.

Possesion-lag med ihåligt försvar

Ny tränare för i år är Sharbel Touma. Som spelare representerade den irrationelle yttermittfältaren Halmstad, rivalerna Djurgården och AIK samt just Syrianska. Den Beirut-födde Touma hann även med utlandssejourer i Tyskland, Grekland och Holland. Syrianska blir hans första uppdrag som huvudtränare och någon vidare drömstart på sin ledarkarriär har han inte fått.

I tävlingsdebuten för Touma, som sågs av 2877 åskådare på Södertälje Fotbollsarena, stod Degerfors på motståndet. Det var också gästerna som kunde dra det längsta strået i en annars svängig tillställning, då man först på övertid kunde punktera slutresultatet till 2-3. Syrianska mål gjordes av offensiva duon Mattias Genc och hans namne Mete.

Den offensiva insatsen i premiären var godkänd, även om skärpan framför mål saknades i omgångar. Värre såg det ut i försvaret. 2016 släppte man in minst mål av lagen på Superettans nedre halva, och kuggar som backarna Mattias Liljestrand och Victor Wernersson samt målvakten Dwayne Miller finns kvar från fjolåret. Mot Degerfors såg det allt annat än stabilt ut och flera missar gjordes i backlinjen.

I den gångna helgen fick man chans till revansch. Motståndet hette Östers IF som bekant är nykomling i serien. Precis som mot Degerfors så ägde man bollen mer än motståndarna, men historien upprepade sig: Ny förlust, nya försvarsmissar. GAIS-bekantingen David Johannesson, självutnämnd sniper, gjorde hemmalagets två mål medan Syrianska fick nöja sig med ett.  Den här gången var det främst burväktaren Miller som gjorde bort sig för de gulröda. Vid ställningen 1-1 bröt jamaicanen en Öster-passning högt upp i banan, men fortsatte sedan att jaga (!) bollen upp mot mittlinjen. Hemmalaget lyckades återerövra bollen och placera in den i det öppna målet. Det ska också tilläggas att även 1-0-målet kom till efter Syrianska-slarv.

Slutsummeringen efter de två inledande omgångarna för Syrianska är att man ägt bollen större delen av matcherna, men haft svårt att lyckas förvandla bollinnehavet till mål och slutligen segrar. Defensivt har man bjudit motståndarna på farliga chanser efter slarv. Två av de insläppta målen har kommit efter egna missar, ett på fast situation och två via inspel från kanten. Framåt har ett av målen gjorts på direkt på frispark, ett efter inlägg och ett på fast situation.

Hur ställer Syrianska upp på söndag?

Hittills har man ställt upp med en 4-2-3-1/4-3-3-formation. Målet lär fortsatt vaktas av Miller, som trots sina ibland återkommande tavlor är en målvakt av bra klass. Tittar man i backlinjen sticker Victor Wernersson ut. Talangen, född 1995, fostrades i Malmös erkänt duktiga ungdomsakademi och flyttade till Södertälje 2015. Där har han växt ut till en viktig kugge på vänsterbacken och har jagats av Helsingborg, Hammarby, Jönköpings Södra och Åtvidaberg de senaste åren. I mittförsvaret återfinns Mattias Liljestrand samt talangfulle ivorianen Abdel Diarra, som flankeras av skåningen Samuel Akintioye på högerbacken.

På mittfältet är platserna mer öppna. Redan efter två matcher man använt sig av fem olika startspelare på innermittfältet. George Makdessi, som efter att ha spenderat hela sin karriär i Assyriska bytte till värsta rivalen inför säsongen, är den enda centrala mittfältaren som startat båda matcherna. I premiären fick han sällskap av Seth Hellberg, nyförvärv från BP,  samt Charbel Georges, systerson till tränare Touma och  som ung provtränade med GAIS. Mot Öster slängdes amerikanen Paul Torres, ny från Assyriska, och egna produkten Success Nwosu in i startelvan. Därmed ser dagsform ut att avgöra vilka som startar mot GAIS.

Två tredjedelar av anfallskedjan utgörs av spelare med förnamnet Mattias, nämligen Mete och Genc. Den förstnämnde är lite av en fotbollsnomad som har representerat tio klubbar under karriären, men är tillika en rutinerad målskytt. Den två år yngre Genc, 27, är en late-bloomer. Så sent som 2013 harvade han runt i division 3, men har på senare år visat sig vara en framstående målskytt i Superettan.

Duon har inledningsvis fått sällskap av 21-årige Kevin Bisse. En spelare som tidigare varit rejält skadedrabbad och missat stora mängder fotboll, men som nu fått förtroendet av Touma. I senaste mötet mot Öster gjorde också yttern Josef Ibrahim återkomst i den gulröda tröjan vid ett inhopp. Ibrahim, som hunnit fylla 26, kommer närmast från det finska mästarlaget IFK Mariehamn och kan komma att bli en nyckelpjäs hos Syrianska.

Med andra ord är det hård konkurrens om startplatserna i laget som alltså ställs mot GAIS på söndag. Senast lagen möttes i Södertälje var i fjolårets sista omgång, som hemmalaget vann med 1-0. Än värre för Grönsvart gick det 2015 då man fick resa hem med en 0-3-förlust i ryggen. Senast Makrillarna tog bortapoäng mot Syrianska var 2014, i en match som slutade 2-2. Räkna dock med revanschsugna atleter efter förlusten mot Dalkurd senast!

Text: Victor Westlund.
Foto: Line Skaugrud-Landevik.

Inför matchen

Detaljerna
Vad: Syrianska FC-GAIS
När: Söndag 16/4 kl. 17.00.
Var: Södertälje Fotbollsarena (Hitta hit)
Domare: Robert Daradic, Helsingborg.

Syrianska Away
Gårdakvarnen skickar alltid bussar till GAIS bortamatcher och så är självklart fallet även på Påskdagen då kosan styrs mot Södertälje. Läs mer och anmäl dig via denna länk.

GAIS-supportrar står på södra sektionen och biljetter kostar 100 kr för vuxen och 50 kr för ungdomar mellan 8-15 år. Det är fri entré om man är 7 år eller yngre eller om man är ägare av ett Bortakort.

Läs mer
Missa inte att komplettera din koll på söndagens motståndare genom att också läsa Seriekollen om Syrianska FC.