SFC-11

Motståndarkollen: Syrianska FC

Snart är fotbollsåret 2016 till ända och för GAIS del beger laget sig till Södertälje för ett möte med nedflyttningshotade Syrianska FC.

Syrianska har haft en tung säsong i Superettan och har varit fast förankrade i de nedre regionerna av serien i princip hela året. Efter en tung period bytte laget tränare i augusti och kallade då in Kleber Saarenpää, som tränade laget 2012-2013 och som hade fått gå från sitt uppdrag i Vejle i april. Omdömet är också att Saarenpää har fått lite bättre ordning på laget och formen har under hösten varit så pass bra att laget inför matchen mot GAIS har en liten möjlighet att hänga kvar utan kval.

Syrianska har chans att hänga kvar utan kval

Läget inför sista omgången i serien är som vanligt en hel del om och men, i alla fall i bottenstriden. I toppen är det som bekant klart sedan tidigare att Sirius och AFC tar direktplatserna till Allsvenskan och att HBK kommer att få kvala för sitt avancemang. Men det är fyra lag som fortfarande riskerar att få göra Ängelholm sällskap på vägen neråt i seriesystemet.

För Syrianskas del gäller att om laget tar poäng mot GAIS så kan LSK inte komma ikapp de gulröda och då blir det som sämst kval. Men laget kan faktiskt säkra kontraktet utan kval också, men då krävs vinst mot GAIS samtidigt som Värnamo får stryk av Varberg på Finnvedsvallen.

En anledning till att chansen fortfarande finns är att SFC gjorde en fantastisk upphämtning borta mot Degerfors i förra omgången. Då låg laget under med 3-1 när matchklockan närmade sig 90 minuter, men på övertid lyckades Södertäljelaget få in två mål och firade med tillresta supportrar i en tv-puckhög bakom hemmalagets mål.

GAIS å sin sida ligger på en sjundeplats inför sista omgången och kan sluta sexa, sjua eller åtta i tabellen. För att komma sexa krävs vinst mot SFC samtidigt som ÅFF tappar poäng hemma mot redan nedflyttningsklara Ängelholm. Vid förlust mot Syrianska kan Trelleborg smita förbi Atleterna förutsatt att de vinner bortamatchen mot ett Ljungskile som kämpar för att komma upp på kvalplats. Så för båda lagen finns det en mängd olika scenarier som man måste hålla koll på under matchen för att hänga med i svängningarna i tabellen.

I lokalpressen har man laddat inför matchen genom att konstatera att GAIS kommer att ha fyra spelare avstängda inför SFC:s ödesmatch. Grönsvarta supportrar minns såklart att det var fem hemmaspelare som fick syna det gula kortet när Atleterna tog emot Dalkurd i förra omgången. Benjamin Westman konstaterar att hans lag hade några olycksaliga minuter senast men tror inte att laget kommer störas så mycket av avstängningarna.

– Det är det en bra möjlighet för andra spelare att komma in och alla vill så klart spela sista matchen för säsongen. Jag känner att vi kommer få ihop ett slagkraftigt lag.

De spelare som får se matchen från sidan är Tommy Vaiho, Liam Davis, Johan Ramhorn och Johan Lundgren, vilket innebär att tre av de fem spelarna längs bak kommer att bytas ut jämfört med DFF-matchen.

Chefstränare Westman säger också att det är svårt att förutse vilken typ av match som publiken kommer att få se, men tippar att det kommer att vara en nervig match för hemmalaget.

Hur ställer Syrianska upp på lördag?

Även SFC har ett antal spelare som är borta eller osäkra inför lördagen. Till att börja med är det klart att Louay Chanko, Igor Santos Koppe och Nahir Oyal missar matchen på grund av skada. Dessutom är det oklart om Kevin Bisse och Anmar Almubaraki kommer att vara redo för spel, den förstnämnde lär säkert vara med i truppen redo för ett bära eller brista-inhopp om det behövs.

Det som Kleber Saarenpää framför allt bidragit med sedan han tog över i somras är att göra SFC klart bättre bakåt. Beslutet att satsa på att säkra upp defensiven var självklart för den nye tränaren då laget tidigare varit riktigt svaga bakåt. Sedan många år känner vi ju igen SFC som ett bollskickligt lag som gärna vill styra matcherna genom att brodera sig fram via mittfältet, men som också emellanåt hotar med mer direkt spel. Nu är detta kompletterat med en stark defensiv så GAIS kommer helt säkert att få en svår utmaning i årets sista match.

Det lag man kommer att få möte kommer att spela 4-4-2 eller möjligen 4-4-1-1, SFC har använt sig av båda uppställningarna under året. I mål kommer Dejan Garaca att finnas och framför honom säkert samma fyrbackslinje som senast, nämligen Samuel Akintioye, Alex Michel, Mattias Liljestrand och Victor Wernersson.

På det centrala mittfältet hittar vi Charbel Georges och Success Nwosu, medan Stefan Ilic och Heradi Rashidi startar på var sin kant. Längst fram hittar vi tvåmålsskytten mot Degerfors Mattias Mete och i rollen som släpande anfallare dyker troligen Yoann Arquin upp.

Benjamin Westman kommenterade till Länstidningen att SFC är ett offensivt skickligt lag och att det gäller att GAIS är tajta bakåt men att han ändå hoppas att laget kan spela sitt eget spel

Inför matchen

Detaljerna
Vad: Syrianska FC-GAIS.
När: Lördag 5:e oktober, kl. 16.00.
Var: Södertälje Fotbollsarena (hitta hit).
Domare: Patrik Eriksson, Gävle.
Avstängda: Tommy Vaiho, Liam Davis, Johan Ramhorn och Johan Lundgren, alla i GAIS.