6

Motståndarkollen: Östersunds FK

Det har återigen blivit dags för GAIS att beträda gräset, denna gång efter den längsta bortaresan laget gör under hela säsongen. Målet är Jämtland och Östersunds FK på plastgräset på Jämtkraft Arena

Östersunds FK är en relativt nybildad förening och uppstod så sent som 1996 efter en sammanslagning mellan A-lagen i IFK Östersund, Östersund/Torvalla IF och Ope IF. Strax därefter adderades också föreningarna Frösö IF och Fältjägarna. Frösö IF som mest är känt för att fostrat Håkan ”Frösö-Frasse” Eriksson som nådde långt i sin karriär i och med några säsonger i GAIS under mitten av 90-talet. ÖFK gör faktiskt bara sin tredje säsong i Superettan. Inför säsongen nämndes man tillsammans med Jönköping Södra och Ljungskile SK som förhandsfavoriter och har hitintills svarat upp till dessa på ett föredömligt vis. Man har för närvarande andraplatsen i sin ägo sju poäng efter GAIS banemän från förra omgången, Jönköping. Under sista året i division 2, 2011, anställdes den engelske tränaren Graham Potter, med spelarmeriter från Southampton i Premier League. Potter passade som handen i handsken och förde på två säsonger upp laget två divisioner.

Med tanke på deras gynnsamma tabelläge är möjligheterna stora att den 40-årige engelsmannen förverkligar ett hattrick i serieavancemang. I sig en imponerande drift och paralleller till herrar Houghton/Hodgson är givetvis enkla att hitta. Några spelare sticker ut ur mängden i jämtarnas trupp; Den från York härstammande Jamie Hopcutt gör sin tredje säsong och går mot ett prydligt personligt poängrekord. 23-åringen har hittills mäktat med hela 10 mål kryddat med tre assister. Även Michael Omoh, som var duktig i vårens möte lagen emellan, har stått för fina prestationer under året. Hans sex mål ackompanjeras med hela åtta passningspoäng. Hopcutt är trea i Superettans skytteliga, ett mål före lagkamraten Dragan Kapcevic och två före lagkapten Alex Dyer, ytterligare en engelsman hos de rödsvarta.

Laget, som ställer upp med formationen 4-3-3, producerar nästan två mål i snitt framåt per match och de offensiva spelarnas prestationer imponerar. I de bakre leden hittar vi målvakten Aly Keita som statistiskt sett är klart besegrad av vår egen Tommi Vaiho. Nollan har han hållt sju gånger och antalet gjorda räddningar är knappt hälften av Tommis. Backlinjen styrs av tuffe svensk-engelske Douglas Bergqvist som ibland sällskapar med göteborgsbekantigarna Jonatan Azulay och Ronald Mukiibi.

I vårens möte var det just Bergqvist som gav bortalaget ledningen i den 83:e minuten inför 3111 på läktaren. GAIS knep en poäng i matchen genom Malkolm Moenzas sena kvittering i den 94:e minuten. Chansen att det blir mycket folk på läktaren under söndagens match är överhängande. Östersund har likt Jönköping senast, stora möjligheter att i praktiken säkra sin allsvenska biljett. Publikrekordet på Jämtkrafts Arena slogs bara för ett par veckor sedan när laget tog emot Sirius. 6286 åskådare hittade till den åtta år gamla arenan med maxkapacitet på 6200… Teoretiskt sett svårt att slå den siffran men de bortafans som gett sig av de knappa 80 milen kan få se GAIS försena den allsvenska avancemangfesten för laget som leder Superettans Fair Play-liga.