ofk

Motståndarkollen: Östersunds FK

För inte allt för längesedan var Östersund ett Norrlandsgäng som allmänt betraktades som en tillfällig gäst i den svenska fotbollens finrum. Ett par år senare har detta Östersund vunnit en cuptitel, spelat slutspel i Euro League och besegrat Arsenal borta.

Klubben bildades så sent som 1996 som en sammanslagning av flera klubbar, framför allt två jämnstarka och rivaliserande klubbar (IFK Östersund och Ope IF). Syftet var att nå elitstatus för ett fotbollslag i Östersund och man skulle göra det så snabbt som möjligt. Det tog några år innan man var där. Efter en tids harvande i Norrlandstvåan tog britten Graham Potter över tränarskapet 2011 och resan mot allsvenskan startade. 2013 gjorde ÖFK entré i superettan, några år senare var det dags för allsvenskan och hösten 2017 var det dags för Europaspel med stor framgång. Som enda svenska lag i EL:s gruppspel chockade ÖFK de flesta med att avancera från en grupp med lag som Bilbao och Herta Berlin. I finalspelet tog det dock stopp mot storlaget Arsenal, trots att ÖFK till de flestas stora häpnad vann bortamatchen med 2-1.

Laget anses av många spela en modern och attraktiv fotboll och en del menar att Graham Potter är en tränare som kan gå på vatten. Men en sak är klar. Han och ÖFK har lyckats fantastiskt bra med att värva spelare billigt och sedan utveckla dem alldeles enormt.

Bland de tongivande spelarna finns landslagsmannen Ken Sema, Jamie Hopcutt, Brwa Nouri och Saman Ghoddos för att nämna några.

Ekonomiskt har förstås Europaframgångarna betytt mycket. ÖFK gjorde en vinst på 8,5 miljoner 2017 och klubben har ett eget kapital på 15 miljoner.

Ordförande Daniel Kindlund har förklarat att pengarna ska användas till att stärka truppen när det blir spel i Champions League.

Med tanke på ÖFK status har lokalpressen de senaste dagarna jublat över den lätta lotten i kvartsfinalen, GAIS betraktas som en lätt match.  På det örat lyssnar dock inte ÖFK:s assisterande tränare Billy Reid.

­– Jag har nu sett GAIS samtliga matcher i cupens gruppspel och jag är mycket imponerad över hur ni har fått ihop det här. Laget spelar attraktivt och uppträder organiserat. Detta kommer inte att bli en lätt match för oss, vi måste ställa ett bra lag på benen för att klara av det här, säger Billy Reid.