Thomas-Askebrand-1

Motståndarkollen: Östers IF

Bosko Orovic första match som huvudansvarig för GAIS blir mot gästande Östers IF, nykomlingen som shoppat för att avancera från dagens position strax under det övre kvalstrecket.

Omstart i Superettan! Toppen har ryckt och botten släpar, kanske mer än brukligt, men i mitten av tabellen är det som vanligt rent drängslagsmål: Mellan strecken i tabellen skiljer det 4 poäng (21-17) vilket kan jämföras med samma positioner i Allsvenskan där Sirius har 12p mer än Sundsvall.

Måndagens motståndare Öster IF är ett av de tre lag på 21p som skuggar en trepoängare bakom kvalplatstrean Helsingborg. En vårsäsong som nykomlingen säkert är nöjd med.

Östers form och sommar

Öster inledde serien starkt och tog tre raka segrar mot FFF, Syrianska och Frej. Maj var däremot en matchtät och tung månad för Växjölaget: 6 matcher och bara en seger (borta mot Gefle) innan man rättade upp skeppet igen. Östers fyra junimatcher har resultatraden 2-1-1 och representerar väl lagets kapacitet hittills: Vinst mot Varberg och Norrby men förlust och oavgjort mot Värnamo respektive Åtvidaberg; Öster har vunnit mot de hittills sämre lagen, varit jämna mot mittenlagen men inte lyckats sno poäng från topplagen.

Östers sommarfönster står ut bland konkurrenterna och man har gjort tre värvningar som samtliga ser ut som tydliga förstärkningar. Simon Strand (med bakgrund i Djurgårdens akademi men sedan från de flesta av stockholmsregionens hangaroundlag: Väsby United, Haninge och Frej) har hämtats in från Assyriska. Strand är inhämtad som vänsterback men har senaste tiden i Assyriska också gått som yttermittfältare, vilket säkert passar tränare Askebrands filosofi med ”wingback”-liknande kantspringare trots 3-4-3-uppställning på pappret.

Mittbacken  Morten Sundli har hämtats in från Tippeligalaget Sarpsborg, där speltiden varit begränsad. 27-åringen gjorde dessförinnan nästan en hel säsong som startspelare i seriekonkurrenten Mjondalen och lyckades då också näta 4 gånger på 23 matcher. Den mest bekanta rekryteringen har dock skett till anfallet med rutinerade Dragan Kapcevic. Kapcevic kvalité är bevisad förr i Superettan där han varit en tillförlitlig målgörare i både Östersund och Sirius de år båda lagen avancerat till Allsvenskan.

Östers möjligheter att vara aktiva i sommarfönstret grundar sig i en försäljning av Jonathan Levi till Rosenborg. Levi som nätade 5 gånger under vårsäsongen och var lagets starkaste offensiva kraft gick till det norska topplaget för prislappen (enligt fotbollstransfers.com) 8 miljoner (plus 2,1 miljoner i bonusar). Det kan jämföras med Kingsley Sarfo som med en hel superrettansäsong och vårsuccé i Allsvenskan kostade Malmö FF 13 miljoner i en av de dyraste interna svenska övergångarna någonsin. Väl spelat av Östers sportchef Matias Concha och behövligt för klubben som förra året rapporterade en förlust om 4 miljoner och i år har budgeterat för nollresultat. Öster har därtill tappat den egna backprodukten Elmin Nurkic, gratis, till norska Egersund.

Öster har spelat en träningsmatch under sommaren, mot division 2 -laget FC Gute. Alla nyförvärven fick speltid och truppens tre anfallare, inklusive nye Kapcevic, passade på att måla en gång var samtidigt som laget släppte in ett.

Hur startar Öster på måndag?

Med ett sommaruppehåll och starka nyförvärv ska alla gissningar om Östers startelva tas med, inte en nypa, utan en näve, salt. Alla nyförvärven fick som sagt matchtid i träningsmatchen och även om tre förändringar samtidigt är ett stort steg vittnar förhandssnacket om att detta varit Askebrands handplockningar med sikte på startelvan.

Vi spekulerar på och gissar att definitivt Strand men också Sundli startar matchen i försvarslinjen. På pappret har Öster tidigare ställt upp enligt 3-4-3 men frågan är om rekrytering av Strand visar på en ambition mot fyrbackslinje: ofta under vårsäsongen har laget, när det varit under press, fallit ner till något som snarare liknar 4-5-1. Vi utgår dock från 3-4-3 och antar att Sundli (på bekostnad av Karl-Johan Lindblad) tar plats längst bak med Kapten Mario Vasilj och Månz Karlsson. Strand skulle i så fall fortsätta, som senast  i Assyriska, till vänster på mittfältet.

Trots sommarens värvningar har man inte direkt ersatt Jonathans Levis fria mittfälts/anfallsroll. En gissning är därför att även Kapcevic går in direkt i startelvan i en nummer 10-roll bredvid Admir Bajrovic och med David Johannesson som toppspringare.

Vid fördelning av återstående platser på mittfältet så hade Lars Fuhre, Frithiof Björkén och Varbergs-bekantingen Sebastian Crona varit givna kandidater, men de båda sistnämnda är avstängda på måndag varför bara norrmannen dyker upp på Gamla Ullevi. En kvalificerad gissning är att han får sällskap av Jonathan Drott eller Isac Shaze centralt och att ytterbacken Mattias Pavic tar rollen som wingback till höger.

Vid skrivandet av denna text rapporteras inga skador från Öster-håll och Nurkic som visades ut i förra matchen har som sagt lämnat klubben.

Senast lagen möttes var i förra årets kval till Svenska Cupen. Då städade grönsvart av division ett-motståndet i en stabil 3-0 seger på bortaplan. Om tabellen hittills är representativ för lagens utveckling sedan dess visar sig på måndag.

COYG!

Text: Henrik Elofsson.

Inför omstarten

Detaljerna
Vad: GAIS-Östers IF
När: Måndag 24/7 kl. 19.00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Alexander Pavlovic, Göteborg.
Avstängda: Elmin Nurkic, Fritiof Björkén och Sebastian Crona, Östers IF samt Emin Grozdanic, GAIS (Emin avstängd efter ett rött kort i en U19-match).

Biljetter
GAIS rekommenderar alltid förköp för att slippa köer på matchdagen. Du löser enklast din biljett via denna länk.

Poängligan
Inför matchen mot Frej ser GAIS interna poängliga ut som följer:

  • 4 poäng:  Luka Mijaljevic (3+1).
  • 3 poäng: Dardan Rexhepi (2+1).
  • 2 poäng: James Sinclair (0+2), Malkolm Moenza (1+1) och Johan Svahn (0+2).
  • 1 poäng:  Calle Nyström (1+0), Alexander Leksell (1+0), Dan Keat (1+0), Andreas Peterson (1+0), Dusan Djuric (1+0), Steven Old (1+0), Sebastian Möller (0+1) och Ajdin Zeljkovic (0+1).

Varningsligan
Inför matchen mot Östers IF ser GAIS interna varningsliga ut som följer:

  • 4 varningar: Niclas Andersén, Calle Nyström och Johan Svahn.
  • 3 varningar: Dan Keat och James Sinclair.
  • 2 varningar: Alexander Leksell, Alibek Aliev och Dusan Djuric.
  • 1 varning: Erik Jonasson Westermark och Damir Mehic.