Öster-GAIS

Motståndarkollen: Östers IF

Tisdagens möte mellan Öster och GAIS handlar om två lag med motsatta formkurvor. Öster startade svagt men har lyft sig, samtidigt som Grönsvart gått motsatt väg. Dags för ett trendbyte?

Växjö-klubben är trots sin anrika historia faktiskt en av Superettans ”yngsta” föreningar. 1930 såg klubben sitt första ljus och det är bara AFC Eskilstuna och IK Frej som bildats efter det av klubbarna i serien. På sina 88 år som förening har man dock hunnit uppleva mycket: Fyra SM-guld (alla under perioden 1968-1981) och Europaspel mot lag som Bayern München, Olympiakos och Barcelona.

Med andra ord har Öster sett bättre dagar. På 2000-talet har man haft tre ettåriga sejourer i Allsvenskan varav den senaste kom 2013. Året därpå åkte man ur Superettan och efter två säsonger i division 1 var man 2017 tillbaka i nuvarande serie. Som nykomlingar ifjol slutade man på en imponerande femteplats ledda av Thomas Askebrand. Inför årets säsong stod man med en ny huvudtränare i form av Christian Järdler, som man hämtade från lokalkonkurrenten Värnamo.

Säsongen som gått

Järdler fick inte direkt någon drömstart som Öster-tränare. Hans mannar stod visserligen för ett imponerande gruppspel i Svenska Cupen där man blev obesegrade i en grupp innehållande Göteborg, Sirius och Varberg (dock inget avancemang). I serien skulle det dröja fyra matcher innan man kunde få sjunga segersång i omklädningsrummet.

Premiären mot Degerfors spelades på Borås Arena då Östers hemmaborg Myresjöhus Arena inte var tillgänglig för spel. När smålänningarna gjorde 2-1 i 84:e minuten trodde nog de flesta av de 389 tillresta fansen på premiärvinst, men Degerfors kunde kvittera i den 93:e minuten. Under vinterns försäsongsmatcher hade man stundtals problem att stänga matcher vilket även syntes mot Degerfors.

Det gick inte bättre i årets andra seriematch då man förlorade en av de tuffaste utmaningarna man kan ställas inför: Helsingborg på bortaplan. Skåningarna vann matchen rättvist med 3-1 och frågetecken för Östers defensiv började ställas. När man sedan förlorade den riktiga hemmapremiären mot Brage med 2-1, ännu en gång efter att ha tagit ledningen, skrek ett fåtal individer på Järdlers avgång.

En poäng på tre matcher var för svagt för ett tippat topplag som Öster. Näst på tur stod Smålands-rivalen Jönköping för, ytterligare ett lag som inlett svagt. Den här gången skulle Öster få hålla sin ledning matchen ut då Calle Johanssons 1-0-mål blev matchens enda. Mot Örgryte på hemmaplan i omgången efter skulle man komma tillbaka ner på jorden efter en 3-1-förlust som återigen präglades av en svag defensiv insats.

Därför var det nog inte många som väntade sig att Öster skulle bli första lag att besegra topplaget Falkenberg den här säsongen. De individuella misstagen från föregående matcher var som bortblåsta och offensivt kom båda målen till efter ett slags gegenpressing-liknande spel. Defensiven fortsatte funka bra i matchen mot Värnamo veckan efter men målen framåt uteblev i 0-0-matchen.

I lördags tog man säsongens tredje seger, även den här gången på bortaplan. Svartgröna Varberg stod för motståndet och det var dem som tog ledningen redan i elfte minuten genom Gabriel Altemark Vanneryr. Nyförvärvet Liridon Skilka skulle senare vända matchen på egen hand genom sin kvittering strax innan paus, och med med 20 minuter kvar att spela spikade mittfältaren slutresultatet till 2-1 för Öster.

Med åtta matcher spelade ligger Öster på en sjundeplats efter tre vinster, två kryss och tre förluster. Till skillnad från GAIS kommer man till måndagens match med stigande form: Endast ett mål insläppt på de tre senaste matcherna och tio inspelade poäng på fem matcher. En svår nöt för GAIS att knäcka, men faktum är att smålänningarna inte vunnit på hemmaplan den här säsongen (här ber undertecknad om ursäkt för en eventuell ”jinx”).

Fem senaste matcherna (Östers siffror först)

Jönköping Södra IF: 1-0 (b)
Örgryte iS FF: 1-3 (h)
Falkenbergs FF: 2-0 (b)
IFK Värnamo: 0-0 (h)
Varbergs BOIS: 2-1 (b)

Publiksnitt

1884 (sjunde bäst i serien)

Hur ställer Öster upp?

Precis som under tiden i Värnamo håller sig Christian Järdler huvudsakligen sig till en 4-4-2-formation, men han är inte rädd för att byta spelsystem. I två av årets Öster-matcher har man spelat 4-3-3, men mot GAIS talar mycket för att man återgår till originaluppställningen. I den är Robin Malmqvist given förstamålvakt. 30-åringen har hållit nollan i hela 54 superettamatcher – var tredje match i snitt.

Framför sig har han en fyrbackslinje av hög superettaklass. Högerbacken heter Stefan Karlsson som tidigare varit ordinarie i både Djurgården, Östersund och Jönköping. I mittlåset hittar vi ett bekant namn i form av Fredrik Lundgren. Öster-Lundgren, som har spelat för Järdler i både Ångeholm och Värnamo, har givetvis en bra bit upp till vår egen Lundgrens nivå. Bredvid sig har han Månz Karlsson som gjort 144 seriematcher för klubben. Ute till vänster spelar Simon Silverholts lillebror Oliver, ny från Varberg.

Även mittfältet osar klass. Kalmar-lånet Calle Johansson, två mål och en assist hittills, startade Varbergs-matchen till höger och lär göra så även mot GAIS. På innermittfältet spelar defensiva grovjobbaren Jonathan Drott ihop med succévärvningen Liridon Silka. En spelförande mittfältare som spelar för sin tredje smålandsklubb på lika många år (tidigare i Jönköping och Värnamo). Vem som startar som vänstermitt är relativt öppet: Allrounde Mattias Pavic har flyttats runt på positionerna men startade som vänsterytter senast, men konkurrens finns i form av rutinerade Simon Helg.

Sniperrollen i Östers tvåmannaanfall innehavs av den gamle GAIS-spelaren David Johannesson. ”Älgen från Åmål” har satt skräck i många superettaförsvar de senaste åren men har bara hittat nätet vid ett tillfälle den här säsongen på åtta starter. Admir Bajrovic är den anfallare som startat flest matcher efter Johannesson (även han står på ett mål), men veteranen Dragan Kapcevic och Sirius-lånet Zackarias Faour kan tänka sig starta mot GAIS.

1. Robin Malmqvist

5. Stefan Karlsson
4. Fredrik Lundgren
3. Måns Karlsson
14. Oliver Silverholt

7. Carl Johansson
8. Liridon Silka
18. Jonathan Drott
2. Mattias Pavic

10. David Johannesson
9. Admir Bajrovic

Spelare att ha koll på

7. Carl Johansson
Kalmar FF producerar numer talanger på löpande band vilket vi sett i årets allsvenska med lyckat utfall. Carl Johansson, född 1998, är en av dessa. I år representerar han Öster på lån och räkna med att Nanne Bergstrand har bra koll på Johanssons insatser i år. Spelar primärt innermittfältare men har startat ute till höger på sistone. Den GAIS-spelare som ersätter avstängde Andersén på vänsterbacksplatsen mot Öster får ha ett extra öga på talangen Johansson.

8. Liridon Silka
Damir Mehics gamla lagkamrat från Jönköpingstiden har fått en flygande start på sin Öster-sejour. Efter en del skadefrånvaro är Silka nu är primär del av Östers taktik som spelfördelare på mittfältet. 27-åringen, med rötter från Kosovo, gjorde två mål mot Varberg senast och kan mycket väl ha en allsvensk framtid i sig.

Om tränaren

35-årige Christian Järdler har en relativt framgångsrik spelarkarriär bakom sig som innehåller spel i Helsingborg, Gençlerbirliği, Malmö och Halmstad. Fick tråkigt nog lägga skorna på hyllan som 31-åring då han några år tidigare drabbades av en allvarlig huvudskada. Har gjort det bra som tränare i mindre lag (Ängelholm och Värnamo). Lämnade de senare under uppmärksammade former för lokalkonkurrenten Öster i höstas.

GAIS-koppling

Som tidigare nämnt är David Johannesson den enda Öster-spelare idag som representerat GAIS. Värvades som en stjärna 2016 från Varberg men fick bara spela 227 minuter i Grönsvart, detta utan att näta. Lämnade för just Öster samma säsong på hösten där han med åtta mål på nio matcher var en avgörande faktor bakom laget avancemang till Superettan. Förra säsongen nätade Johannesson vid 10 tillfällen, varav ett av målen kom mot just Grönsvart. I dagens GAIS-trupp finns en spelare med Öster-förflutet: Marcus Bergholtz spelade för smålänningarna från 2012-2014.

Senaste mötena

2017: Öster-GAIS 2-0 (Superettan)
2017: GAIS-Öster 2-2 (Superettan)
2014: Öster-GAIS 0-1 (Superettan)
2014: GAIS-Öster 0-0 (Superettan)

När Bosko Orovic tog över GAIS i somras var Öster det första lag han ställdes mot med ett 2-2-resultat som facit. Lagen möttes också på årets försäsong med samma resultat. 2016 ställdes lagen mot varandra i Svenska Cupens kvalspel där GAIS gick ut som vinnande lag med 3-0 på bortaplan. Österfansen är dock inte sena med att påminna gaisarna om när man slog oss med hela 9-0. Då var året 1992 och GAIS startade bland annat med Glenn Hysén.