2017, UJS- GAIS-9

Motståndarkollen: Örgryte IS FF

Spänningen stiger inför måndagens stora drabbning. Ett GAIS på uppåtgående tar emot en Fotbollsförening som hoppas på pånyttfödelse efter tränarbyte i höstens upplaga av Originalderbyt.

När GAIS.se senast tog tempen på Örgryte IS FF var det inför vårderbyt, och egentligen har inte mycket förändras hos våra lokalkonkurrenter sedan dess. Man har inte fått den efterfrågade utvecklingen, varken lag- eller poängmässigt, och när man möter GAIS på måndag så kommer man med en ny tränarkonstellation på plats.

Börjesson tar över efter Bundesliga-profilen Lantz

När Superettan tog semester i somras parkerade Sällskapet på en fin sjätteplats i serien, men med facit i hand får det nästan ses som en form av överprestation. Spelet såg inte bländande ut och man hade gjort minst mål av samtliga lag på övre halvan, samtidigt som försvaret stundtals läckte – inte minst på bortaplan.

Efter sommaren började resultaten ta ut sin rätt. I augusti månad har målen lyst med sin frånvaro, på sex matcher (inklusive cupmötet mot Tvååker) har det bara gjorts tre mål framåt. Efter sommaruppehållet har man bara tagit en vinst, detta vid en övertidsseger mot Norrby. Tittar man på en tabell över de tio senaste omgångarna ligger man då jumbo med blott sju inspelade poäng (GAIS ligger på plats 13, elva poäng).

En stor del av de uteblivna resultatet skylldes på tränaren Marcus Lantz – i alla fall från supporterhåll. Skåningen satt på ett kontrakt till 2019, men fansen hade tröttnat på den stagnerade utveckligen hos sitt favoritlag. Lantz gjorde också en del uttalanden som fick öisarna att se rött, och i slutet av augusti fick han lämna sitt uppdrag. Droppen som fick bägaren att rinna över var uttåget i svenska cupen, mot division 2-laget Tvååker. Den tidigare Budesliga-profilen fick lämna Fotbollsföreningen från andra sidan riksväg 40.

Ersättaren blev klubblegendaren Sören Börjesson, tidigare svensk mästare som spelare i klubben. 61-åringen har varit assisterande tränare bakom Lantz men får nu i uppdrag att leda laget säsongen ut. Till sin hjälp som andretränare fick han nuvarande mittbacken Fredrik Björk. Det blev dock ingen Börjesson-effekt i första matchen. Man ställdes mot topplaget Dalkurd (med Malkolm Moënza på bänken), och förlorade med 2-1. Inget resultat att skämmas för, då man visade prov på fin lagmoral trots att Dalkurd hade ett enormt spelövertag. Örgrytes enda mål gjordes av Johan Elmander, detta på straff.

När Örgryte gästar Gamla Ullevi på måndag gör man det som tionde bästa lag i Superettan, en placering bakom GAIS. Man har tre poäng ner till Syrianska på kvalplats, men som supporter bör man kanske vara orolig? Målskillnaden som ligger på minus 17 är inget imponerande facit och den är näst sämst i serien – bara Åtvidaberg är värre på minus 21. Samtidigt är den dalande formkurvan kanske ett led i att även publiksiffrorna går i en negativ utveckling. Förra säsongen snittade man 2756 åskådare per match, i år besöker 2257 öisare Gamla Ullevi i genomsnitt. Kanske hittar man tillbaka till läktaren efter tränarbytet?

Hur startar ÖIS på söndag?

Örgryte, som slutade sist i Fair Play-ligan 2016, kommer faktiskt till derbyt utan några avstängningar i truppen. Man är relativt skadefria men frågetecken finns för trion Martin Mutumba, Emil Skogh och Petter Björlund som missat de senaste matcherna.

En som däremot figurerat i samtliga matcher är målvakten Stojan Lukic, som med största sannolikhet startar i derbyt. Örgrytes försvar har varit allt annat än bra den här säsongen men den rutinerade målvakten har trots det hållit nollan vid fem tillfällen i år. Hans stoppar 65 procent av skotten mot sig men det är inget emot seriens statistiskt bästa målvakt – Damir Mehic. GAIS burväktare leder målvaktsligan på imponerande 78 i räddningsprocent.

GAIS-bekantingen Danny Ervik spelar på sin naturliga högerbacksposition. 28-åringen har dock blandat och gett i sina prestationer under säsongen, och bitvis fått utså hård kritik från supporterhåll. Vid vissa tillfällen har han fått spela mittback med godkänt utfall. Följer Börjesson sin företrädare Lantz fotsteg lär dock Danny få spela på kanten igen.

Lagkaptenen Johan Hammar är given i mittförsvaret. Den 23-åriga skåningen mäter hela 198 cm över havet och har givetvis luftspelet som sin främsta förmåga. Hammar är också stark i närkamperna vilket han kanske fick med sig från tiden som ungdomsproffs i Everton. Vem som spelar bredvid honom får ses som öppet.

Nyförvärvet från den färöiska ligan, Petter Björlund, har fått starta fyra matcher sedan han kom i somras. Den tidigare IFK Göteborg- och Ljungskile-backens samspel med Hammar har inte fungerat klockrent hittills och han saknades i senaste matchen på grund av sjukdom. Kanske väljer Börjesson att spela den rutinerade Hannes Sahlin i mittförsvaret?

Sahlin, öisare sedan barnsben, är i grunden en backup-spelare men som oftast gör ett godkänt jobb när han kallas in även om han likt de flesta öisare underpresterat i år. Den enda back tillsammans med Hammar som får ses som given i elvan är Jacob Ericsson. En riktigt snabb ytterback som gjort 37 allsvenska matcher med Gefle. 23-åringen har hållit en bra nivå under säsongen och kandiderar om titeln som årets ÖIS-spelare.

Kring högermittpositionen är det väldigt öppet vem som får starta mot GAIS. I det här faller rör det sig snarare om brist på konkurrens istället för en hård dito. Göteborgaren David Johansson startade mot Dalkurd senast, men har nog en del att bevisa innan han kan klassas som en högklassigt Superetta-spelare. 25-åringen är i första hand ytterback men kan få förtroendet på måndag. Andra alternativ på positionen är Daniel Paulsson och hans namne Sliper. Just Sliper startade som innermittfältare mot Dalkurd senast. Vanligtvis är skåningen en kantspringare, men i Börjessons nya 4-5-1-formation gick han spela centralt. 30-åringen har spenderat hela elitkarriären i Allsvenskan eller Superettan men hans prestationer har varit något ojämna under året.

De två övriga innermittfältarna, Sebastian Carlsén och Andreas Östling, har varit ordinarie under hela säsongen och båda lär starta mot GAIS. Carlsén, ytterligare en skåning och före detta ungdomsproffs (Inter) har gjort en fin säsong i Rödblått och är en av få lyckade värvningar. Hans främsta uppdrag på planen är att stänga den centrala ytan för motståndarna. Östling å sin sida är mer bolltrygg och påminner faktiskt om Andres Iniesta, då han är liten till växten men samtidigt besitter en fin teknik och spelförståelse. Daniel Paulsson är likt Sahlin en riktig öisare sedan barndomen. En supporterfavorit som trots sina unga ålder (21) redan gjort 108 matcher för sitt favoritlag. Mot GAIS lär han starta som vänstermittfältare även om han är naturlig på den andra kanten.

Fortsätter Börjesson att spela med en anfallare så lär konkurrensen om startplatsen vara hård. Johan Elmander bör vara det givna namnet, men han har inte lyckats motsvara de högt ställda förväntningarna. Det har bara blivit tre mål från den förra landslagsspelaren, men det ska nog mycket till för att han ska petas.

Å andra sidan är det troligt att uppställningen mot GAIS kommer att vara traditionella 4-4-2 och att Elmander får en kollega vid sin sida. Kanske blir det bjässen Hakeem Araba, en gång allsvensk 8-målskytt i Falkenberg (2015), som hämtades in i somras men har gått mållös från de sex matcher han deltagit i. IFK Göteborgs-produkten William Atashkadeh har inte heller han haft någon vidare säsong och har startat på bänken under det senaste.

Just Atashkadeh blev tillsammans med tränare Marcus Lantz utvisade i vårderbyt. Nu när den förstnämnde är bänkspelare och den sistnämnde inte finns kvar i Sällskapet, vem ska då axla dessa derbyroller? ÖIS slutade som tidigare nämnt sist i Fair Play-ligan 2016, och har bara i år åkt på fem röda kort. Får vi se ett renare spel på måndag? Köp biljett, gå på matchen och få svaret!

Text: Victor Westlund

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS – ÖIS FF
När: Måndag 4/9 kl. 19.00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Jim Pettersson.
Avstängda: Niclas Andersén, GAIS.

BIljetter
Om det är någon gång det gäller att köpa förköp så är det till derbyt. Du löser din biljett enklast via denna länk. Och tänk på att köpa på rätt sektion så att entrépengen kommer GAIS tillgodo – tack på förhand!