ÖIS5

Motståndarkollen: Örgryte IS FF

Vårderbyt är snart här och trots att GAIS och Örgryte IS FF ligger på samma placering, så är tongångarna hos de båda föreningarna väldigt olika.

Efter sex spelade omgångar ligger grannklubbarna på åtta inspelade poäng, vilket placerar GAIS på en niondeplats samtidigt som ÖIS FF, får nöja sig med att vara tia. Hos oss grönsvarta supportrar, spelare och ledare är minerna uppåt efter två raka segrar. Det rödblåa sällskapet, som i dagsläget är stadens sämsta elitlag, har dock upplevt gladare dagar.

Borta på bortaplan

En tiondeplats i Superettan så här års kan kanske inte ses som en katastrof, men faktum är att det stormar i Örgrytes supporterled. Missnöjet är stort mot tränare Marcus Lantz, men också mot delar av styrelsen. Orsakerna till de sura minerna varierar med vem man pratar med, vissa har tröttnat på klubbens ojämna resultat. Klubben har ju faktiskt spelat hela fyra år i division 1 bara under detta decennium. Andra hänvisar till den personella karusell som pågått kring fotbollsföreningen eller till det stora glapp påstås finnas mellan supportrar och klubbledning.

Oavsett vilka orsaker som är de mest relevanta så har det påstådda missnöjet påverkat stämningen kring klubben. Publiksiffrorna är inte vad man önskar och när det ter sig som en stor utmaning att fixa något party i de glesa leden på östra stå, som väl nu för tiden håller till på norra stå. Om derbyt handlade om stämning ”En gång på östra ståplats” så hade utgången varit given och grönsvart flagg hade hissats per omgående.

Numer är dock Söderettan ett minneblott och klubben gör nu sin andra raka säsong på elitnivå- Den minnesgode kommer såklart ihåg att ÖIS FF slutade på en niondeplats senast, placeringen bakom GAIS. Precis som fallet är nu hade man då samma antal poäng som GAIS, men en sämre målskillnad.

I vintras försvann tongivande spelare som Jakob Lindström och Sebastian Ohlsson till Häcken respektive Göteborg. Veteranerna Björn Anklev och George Mourad avslutade elitsatsningen, försvann gjorde också målvaktsparet Abbas Hassan och Robertino Kljajic.

Men klubben har också förstärkt sin trupp – till och med i sådan utsträckning att tränare Lantz offentligt talade om att man sökte en forward till men att pengarna var slut – och ett nyförvärv stack ut mer än de övriga. Supermeriterade Johan Elmander återvände till den klubb han slog igenom i under tidigt 00-tal, nu med det udda tröjnumret 3 på ryggen. Två andra hemvändare hittade man i form av ytterbackarna Danny Ervik (GAIS) och Jacob Ericsson (Gefle). Stojan Lukic, Daniel Sliper och Sebastian Carlsén är tre andra meriterade värvningar som man hoppades skulle förstärka laget.

Säsongen kunde dock startat på ett bättre sätt. På Gamla Ullevi är man visserligen obesegrade, åtminstone några dagar till. Premiärvinsten mot Varberg (2-1) följdes upp av ny trepoängare mot Åtvidaberg (2-1), och i senaste hemmamatchen kryssade man mot Öster (1-1).

På bortaplan har det gått tyngre. Mot topplaget Brommapojkarna, som har startat serien utmärkt, blev det förlust med 3-0. Noterbart från den matchen är att den tidigare ÖIS FF-favoriten Markus Gustafsson blev målskytt mot sitt gamla lag. Det riktiga magplasket kom på Vångavallen, där man lyckades förlora mot FF-kollegan Trelleborg med hela 6-0. Efter den fadäsen blev tillresta bortafans uppringda av spelarna som bad om ursäkt, vilket får ses som en fin gest. Första bortapoängen kom i senaste omgången, detta mot Frej. Här ledde man faktiskt med 2-1, men släppte in ett mål med kvarten kvar att spela.

Ibland säger man att tabellen aldrig ljuger, men den anrika Göteborgsklubben näst sämst målskillnad efter serien vilket är en indikator på att man kanske inte riktigt förtjänar att ligga så högt upp som man gör. Försvaret har varit ihåligt under vissa stunder, främst på bortaplan. På resande mark har man också spelat med fler långbollar, vilket inte varit någon lyckad taktik, medan man på hemmaplan gjort sitt för att leva upp till smeknamnet ”Lirarnas Lag”. På fredag äntrar man Gamla Ullevi igen, men med tanke på vilka som kommer vinna läktarkampen så lär känslan av en bortamatch infinna sig för öisarna – och risken finns ju att det kan ge grus i maskineriet?

Tänkbar rödblå derbyelva

Någon som inte ska lastas för den tunga starten, trots 7-14 i målskillnad, är nya målvakten Stojan Lukic. 38-åringen, hämtad från Halmstad, har varit en säker sista utpost och dessutom stått för vackra parader inledningsvis. I backlinjens centrala del har Johan Hammar en nyckelroll. Lagkaptenen, med meriter från Evertons ungdomslag, mäter 197 centimeter över havet och nickar bort det mesta när han är på topp. Han har hittills kamperat ihop med Fredrik Björck, Tommie Veljovic och Hannes Sahlin. Det är den sistnämnde som startat de två senaste matcherna där man också gått obesegrade.

Ytterbacksparet är två välkända namn. Danny Ervik spelade som bekant för GAIS mellan 2015-2016, och har allsvenska meriter bakom sig. Det har även vänsterbacken Jacob Ericsson, som gjort 37 matcher i högsta serien med Gefle. Båda backarna har fina offensiva kvalitéer, vilket Grönsvart får se upp med på torsdag.

Det centrala mittfältsparet lär utgöras av Andreas Östling och Sebastian Carlsén. Det är inga spelare som sticker ut på något vis, men som gör sitt jobb. Den förstnämnde har spelat i rödblått sedan 2014 och är den mer bollförande av de båda. Carlsén, som faktiskt suttit på Inter-bänken i Serie A, är ny i år från Ängelholm och sköter det defensiva arbetet.

På kanterna spelar Daniel Sliper och hans namne Paulsson. Sliper är ytterligare ett nyförvärv (Assyriska) med allsvenska meriter. Paulsson är å andra sidan en egen produkt som är uppskattad i supporterleden, och spelade i 29 av Örgrytes matcher förra säsongen. Profilen Martin Mutumba, som är tillbaka efter skada, utmanar om en startplats på kanten.

I anfallet återfinns Johan Elmander, en spelare som knappast behöver någon längre beskrivning. Hittills har det dock bara blivit ett mål för den nu 35-årige Holmalundssonen. Ett mål har också anfallspartnern William Atashkadeh gjort. Göteborgaren öste in kassar i division 1, men har fått det svårt att lossna på den här nivån.

Det är förmodligen dessa elva herrar som ska försöka göra sitt för att bryta den dystra derbytrenden mot den finare stadskollegan. Man har inte slagit GAIS på hela elva år, detta på sju möten. Nu kommer det komma många åskådare för att se det spännande derbyt, och har du inte köpt biljett än gör du det enklast genom länken nedan.

Text: Victor Westlund

Inför matchen

Detaljerna
Vad: ÖIS FF-GAIS.
När: Torsdag 11/5 kl. 19.00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Robert Daradic, Helsingborg.

Biljetter
Köp biljett till derbyt här och missa inte att köpa din plats på GAIS sektioner. Det är följande som gäller:

  • Sittplats på sektion C och D.
  • Ståplats klack på sektion B och P.
  • Ståplats nedre sektion A och O.

Stötta GAIS Tifo inför derbyt
Du har väl inte missat att GAIS Tifo kör en kampanj för att samla in pengar öronmärkta för derbytifot den 11/5. Läs mer om insamlingen här.