Norrby-1

Motståndarkollen: Norrby IF

Efter premiärsegern borta mot Utsikten förra helgen är det nu dags för årets första träningsmatch på hemmaplan då Boråsgänget och Superettan-nykomlingen Norrby IF kommer till Valhalla IP på lördag eftermiddag.

Tillbaka i eliten efter nästan 20 år

Norrby IF, som kommer från Boråsstadsdelen med namnet just Norrby, bildades 1927 och idrottsföreningen kan således titulera sig ”90-åring” under 2017. Säsongen 1955/56, alltså två år efter att Atleterna tog sitt senaste SM-guld, gjorde Norrby sin senaste och hittills enda allsvenska säsong då man degraderas redan under sin debutsäsong i svensk fotbolls finrum. Utöver den allsvenska säsongen för drygt 60 år sedan har Norrby även gjort 25 säsonger i Sveriges näst högsta serie (alltså den serie som numera heter Superettan).

För att hitta den senaste säsongen då Norrby spelade i just Sveriges näst högsta serie behöver man dock gå tillbaka nästan 20 år i tiden och närmare bestämt till 1998. GAIS, som då gjorde en vända i dåvarande Division 2 (motsvarande dagens Division 1), tog 1998 steget upp i andradivisionen medan Norrby istället ramlade ur den samma. Sedan 1999 och framåt har GAIS varje år utom ett spelat högre upp i seriesystemet än Norrby.

Undantaget utgörs av 2002 då båda klubbarna spelade i tredjedivisionen. Det ska dock tilläggas att medan GAIS spelade i dåvarande Division 2 Västra Götaland spelade istället Norrby i Division 2 Östra Götaland, vilket alltså innebär att klubbarna inte mött varandra över huvud taget i seriesammanhang under den senaste tjugoårsperioden.

Den saken ska det dock som bekant ändras på under 2017 då knallarna tog steget upp i Superettan efter ett starkt 2016. Trots att man under 2015 länge låg riktigt risigt till i Division 1 lyckades man under fjolåret istället knipa en andraplats i samma serie, enbart slagen av seriesuveränen Öster. Avancemanget till Superettan säkrades efter kval mot Assyriska FF där Norrby kanske något överraskande sammanlagt vann med 4-2 över två möten efter att Assyriska mer eller mindre aldrig varit i närheten av att rå på det blåklädda Boråslaget.

Trots att GAIS och Norrby, som ovan nämnt, inte mötts i seriesammanhang på många år är klubbarna inte helt obekanta för varandra. Detta eftersom de båda drabbade samman i kvalet till Svenska cupen under såväl 2014 som 2015. 2014 års möte vill nog de flesta Gaisare förtränga om de redan inte har gjort det. Trots en 2-1-ledning i paus kunde Norrby först kvittera innan man avgjorde mötet i förlängningen.

2015 års möte slutade desto roligare för grönsvart del. Under en fin sensommarkväll på Borås Arena tog Norrby först ledningen men GAIS vände och ledde även denna gång med 2-1 då man såg ut att gå mot en säker seger. Efter en volleyträff från Ricky Yarsuvat i slutminuterna kvitterade dock hemmalaget och i förlängningen tog de därtill även ledningen. GAIS gav dock inte upp utan fick in 3-3 och efter en spännande straffläggning vann de grönsvarta till slut med 9-8.

Dagens Norrby IF

Om vi så skiftar fokus från historien och tidigare möten till vad vi istället kan förvänta oss av Norrby på lördag och under 2017 i stort så är det faktum att truppen innehåller flera spelare med en historia i GAIS onekligen intressant. Marcus Överjsö som spelade för Atleterna under 2013 och 2014 är nämligen lagkapten. Därutöver återfinns även Shkelqim Krasniqi hos boråsarna som lämnade Gaisgården så sent som i somras men även Gzim Istrefi som gjorde några matcher i den vackraste av tröjor under GAIS senaste sejour i Allsvenskan.

Laget tränas av Simon Eriksson och vid sin sida har han bland annat den gamle skyttekungen från Allsvenskan 2000 och en av frontfigurerna i den så kallade ”Pannbandsligan”, Fredrik ”Bella” Berglund, som tagit steget från anfallstränare till assisterande tränare i klubben inför årets säsong.

Bland nyförvärven hittar man bland annat Jesper Brandt som senast kommer från Qviding men som även han har en grönsvart bakgrund då han spelat ungdomsfotboll i GAIS. Dessutom har även de två forna Elfsborgsspelarna Liridon Gashi och Viktor Nilsson kritat på för Boråsklubben.

Den tidigare nämnde Ricky Yarsuvat, även han med ett förflutet hos Elfsborg, har varit något av lagets stjärna de senaste säsongerna med sina imponerande 51 mål fördelat på 69 matcher under de tre senaste säsongernas Division 1-spel. Tyvärr för Norrbys del följer dock inte Yarsuvat med klubben upp i Superettan utan han valde istället att skriva på för Champions League-satsande Dalkurd. Att ersätta hans näsa för mål kan komma att bli tufft men nödvändigt när Norrby 19 år senare är tillbaka i svensk fotbolls nästa högsta serie.

Inför matchen

Detaljerna:
Vad: GAIS – Norrby IF, Plastpremiär 2017.
Var: Valhalla IP.
När: Lördag 4/2, kl. 17.00

Bra att veta:
GAIS bjuder in till både medlemsmöte och upptaktsträff på Nya Ullevi innan matchen på lördag eftermiddag. Medlemsmötet inleds redan 13.00 och beräknas ta ungefär en timme. Upptaktsträffen drar således igång runt 14.00 där spelare och ledare kommer intervjuas och där du har chansen att köpa årskort, souvenirer och medlemskap.

Det kan också vara bra att veta att GAIS säljer korv och kaffe på Valhalla i samband med matchen och dessa intäkter går oavkortat till klubben. Vi kommer också att sälja klubbens grymma vinterpaket – det vill säga mössa och halsduk – till Plastpremiärpris.

Text: Linus Ahlgren
Bildcredd:  Rekordmagasinet, 1964.