GAIS-Norrby-3

Motståndarkollen: Norrby IF

Under söndagen spelar GAIS på Borås Arena, en bortamatch inom bekvämt reseavstånd där Norrby IF står för motståndet. 

Söndagens bortamöte sker på pendlaravstånd från Göteborg då Norrby IF från Borås står för motståndet. Superettantabellen är som alltid tät med kampen runt kvalstrecken som allra tätast och grönsvart har nu en tidig chans att markera avståndet till det nedre och klättra uppåt.

Norrby IF, från stadsdelen med samma namn, fortsätter även i år att vara Textilstadens minst underpresterande lag. Detta till trots ser det ut att bli en spännande höst för det blåvita laget då man igen slåss mot nedflyttningsstrecket. Med 17 matcher spelade har Norrby 18p och undviker just nu kvalspel med minsta möjliga marginal. Fyra poäng fler (22) har GAIS som nu hoppas studsa tillbaka efter en mindre lyckad start på höstsäsongen.

Säsongen som gått

Norrby inledde säsongen övertygande med två vinster och en oavgjord på de tre första matcherna. Mest iögonfallande var den tidiga två-noll vinsten på bortaplan mot trögstartade Halmstads BK. Därefter följde förluster mot lag som idag tar plats precis runt Norrby i tabellen. J-Södra, Frej och Degerfors hör till de lag som besegrat Norrby och därmed åter cementerat Norrby på tabellens undre halva.

Lagets identitet de senaste åren som ett rent kontringslag har också blivit åter tydligare under seriens gång och r de mest respektingivande insatserna har kommit mot spelförande lag: knapp förlust mot Helsingborg på bortaplan och vinst mot ÖIS FF och Landskrona hemma tillhör senare framgångar. Det gör såklart också 1-4 förlusten mot GAIS på Gamla Ullevi strax innan sommaruppehållet. Till de fem senaste matcherna hör också en revansch på Degerfors, tyvärr i en insprängd träningsmatch innan den senarelagda vårsäsongsmatchen mot Östers IF.

Fem senaste matcherna
(Norrby IFs siffror först)

Helsingborgs IF: 0-2 (B)
Vårgårda IK: 1-0 (B) (DM, InterSport Cup)
Östers IF: 0-2 (H)
Degerfors IF: 2-0 (B) (träningsmatch)
GAIS: 1-4 (B)

Publiksnitt

Årets publiksnitt ligger på 682 vilket är sämst i Superettan.

Laget

Norrby verkar i de senaste matcherna övergett sitt tidigare 4-5-1 (4-2-3-1) till förmån för en rakare 4-4-2 uppställning. Hittills har dock inte den nya formationen satt sig och det har under de senaste matcherna varit en rad omflyttningar och spelarbyten. Backlinjen är dock mest lättgissad och där tar antagligen Axengren och Aso ytterbacksplatserna med Azulay och kulturbäraren Dresevic som mittbackspar.

Mittfält och anfall är mer svårgissat, t.ex. har Richard Yarsuvat varit ut och in i startelvan medan Översjö, Savolainen och Adam Eriksson oftast plats om de är tillgängliga – men på olika positioner. Inför säsongen värvades förre elfsborgspelaren Lasse Nilsson och han tog senast en av de två forwardsplatserna; även om målen uteblev gissar vi att han ges en ny chans tillsammans med Marcus Översjö på topp, med den senare som mer utpräglad targetspelare. Mittfältet gissar vi utgörs av Savolainen och Saidi på innermitt med Mehovic och Eriksson på kanterna.

Om Norrby återgår till 4-5-1 kan ändå startelvan bli liknande men kanske att Nilsson då får börja på bänken till förmån för Yarsuvat som ensam toppforward. I mål står Mergim Krasniqi.

Norrby saknar avstängningar inför matchen.

(4-4-2)
1.Mergim Krasniqi

6. Marc Axengren
3. Jonathan Azulay
4. Mehmed Dresevic
13. Kardo Aso

18. Adam Eriksson
8. Nicklas Savolainen
14. Abdelrahman Saidi
7. Kenan Mehovic

9. Lasse Nilsson
28. Marcus Översjö

Niclas Savolainen har inte varit lika dominant som förra året då han styrde och ställde på motståndarnas planhalva, ändå är han meste målgörare i år med 3 mål, två på huvudet och ett spelmål. Flest poäng i laget står Adam Eriksson för som förutom 2 spelmål också hittat fram med 3 målgivande passningar.

GAIS-koppling

I Norrby återfinns som bekant en näve spelare med förflutet i GAIS: Översjö, Eriksson, Thornblad och Shkelqim Krasniqi. Inför söndagens möte finns också en spelare som haft turen att göra resan åt rätt håll: Leonard Pllana som nyss anslutit från Dalkurd FF till grönsvart hade sin senaste utlåningssejour i just Norrby IF där han på 12 matcher stod för 3 mål och 3 assist. Återstå att se om Leonard går direkt in i truppen.

2018: GAIS-Norrby IF 4-1 (Superettan)
2017: Norrby IF-GAIS 0-0 (Superettan)
2017: GAIS-Norrby IF 2-1 (Superettan)
2015: Norrby IF-GAIS 8-9 efter straffar (2-2, full tid) (Superettan)

SMHI säger 18 grader Celsius och mest sol; Kom till match!

COYG

Text: Henrik Elofsson.

Inför matchen

Detaljerna
Vad: Norrby IF-GAIS.
När: Söndag kl. 17.30.
Var: Borås Arena.
Domare: Fredrik Hansson.
Avstängda: Daniel Janevski och Andreas Östling, GAIS.

Norrby Away
Du kan resa med Makrillarna med avresa kl. 14.00 från Exercishuset (anmälan här) eller med Gårdakvarnen som kl. 16.00 kör från från Ullevi (anmälan här). GAIS rekommenderar som vanligt att du köper biljett i förväg för att slippa köer på matchdagen. Du löser förköp enkelt via denna länk.

Matchtruppen
GAIS matchtrupp publiceras som vanligt på GAIS.se dagen före match.

Poängligan

7 poäng: Edin Hamidovic (6+1).
6 poäng: Jesper Westermark (6+0).
5 poäng: Andreas Östling (3+2).
4 poäng: Calle Wede (2+2) och och Jonas Lindberg (1+3).
3 poäng: Ajdin Zeljkovic (3+0), Marcus Bergholtz (1+2).
2 poäng: Dusan Djuric (2+0), Aiden Harvey (0+2).
1 poäng: Karl Bohm (1+0), Niclas Andersén (0+1) Johan Svahn (0+1) och Niklas Olsson (0+1).