NIF mk

Motståndarkollen: Norrby IF

I sista hemmamatchen före sommarledigheten bjuder GAIS in Norrby IF till Gamla Ullevi. Sex är det som skiljer lagen åt, både gällande mil rent geografiskt och dels vad gäller målskillnad. Lagen parkerar båda på 18 poäng efter 14 omgångar med skillnaden att boråsarna har gjort färre mål än GAIS. 13 mot 19. Båda lagen har ambitionen att ta en seger för att sälla sig till topplagen och inte bli indragna i den från förra året för båda lagen så bekanta bottenstriden.

Inför säsongen:

Det byttes i ledarstaben i Norrby IF då förra årets Simon Eriksson inte kom överens med klubben och sagan blev därmed all. In kom istället Mohamed Ali Kahn, som visade sig sakna godkänd licens. En rockad gjordes och Mohamed fick titeln Manager när även Korosh Hatami plockades in. Korosh å sin sida med erforderlig godkänd licens. ”MAK” hämtades från Huskvarna FF, som numer tränas av förre gaistränaren Benjamin Westman, medan Korosh anslöt från göteborgska Assyriska BK med vilka han knep seriesegern i division två. Assyriska har även de i år en tränaruppsättning med grönsvart anknytning. Legendaren Bobbie Friberg Jose da Cruz styr laguttagningarna med hjälp av Tommy Lycén. Kvar från förra årets ledartrojka är Fredrik Berglund och Andreas Garphammar. Den förstnämnde med ansvar för lagets målskyttar och den senare med ansvar för truppens fysik.

Truppen har på pappret pepprats med några namnkunniga lirare och ser således starkare ut än föregående års upplaga. Berglund tjötade över sin gamle vapendragare Lasse Nilsson från gula grannklubben IF Elfsborg och man lyckades också knyta till sig Superettans målkung från förra året, Richard Yarsuvat. Den senare är också lagets bäste målskytt med tre fullträffar. Förra årets succéspelare Nicklas Savolainen har haft en poängmässigt tyngre säsong och hans avslut har bara hittat nätet två gånger att jämföra med förra årets säsongsnotering på fina 13 kassar. Enklaste slutsatsen att dra är att offensiven är den som haltat jämfört med föregående säsong. Förra året var de blåtröjade den nedre regionens målgladaste gäng med mer än väl godkända 44 strutar.

De mest positiva tongångarna hittas på mittfältet där blott 18-årige Abdelrahman Saidi imponerat och på sistone varit tränarduons förstaval på innermittfältet. Förpassad till bänken av talangens framfart har ofta Norrbys tidigare mittfältsterrier Nino Osmanagic blivit. Stortalangen fick en del speltid redan föregående år men med årets insatser har den unge boråsaren fått större klubbars ögon på sig.

De grönsvarta inslagen då? Lagkapten Marcus Översjö är fortsatt kapten (uppdraget delas med Savolainen) och har flyttats runt lite i laget beroende på skador och taktik. Marcus, vars bror har spelat i det svenska pingislandslaget, har av speaker fått sitt namn utropat på grund av mål en gång hittills. Detsamma gäller för hårdskjutande Shkelqim Krasniqi som dock har haft lite svårare att ta en ordinarie tröja. Helt ordinarie är heller inte duon Adam Eriksson och Gzim Istrefi. Båda har bokförts för åtta starter vardera. Eriksson slår dock Istrefi gällande poäng; 4-1.

Säsongen som gått:

Skralare målproduktion, som tidigare noterats, har satt käppar i boråsarnas hjul. 18 inspelade poäng och ägandet av plats 11 i tabellen är status för stunden. Formen är dock av god karaktär och tre segrar på de fyra senaste kamperna har fått spelarna att sjunga segersången med Viva Espana-melodin i omklädningsrummet. En av dessa segrar kom på Gamla Ullevi när man betvingade fotbollsföreningen från Örgryte med 2-1, i de rödblås första match efter derbyt mot storebror GAIS. Välbehövligt för den 91-åriga föreningen som dessförinnan hade en tung period efter den lovande inledningen som gav skörd med sju pinnar av nio möjliga.

Största missräkningen (hittills) under säsongens första halva för de blåvita kom när man besökte AFC Eskilstuna och förlorade med klara 4-0. Å andra sidan togs en fin skalp när man betvingade bollklubben från Halmstad med klara 2-0 på klassiska Örjans Vall.

Till matchen mot GAIS har laget fyra spelare vars medverkan är uteslutna. Kvartetten Dyrestam, Pettersson, Brandt och Sijan är alla borta ett tag till. Osäkra kort är anfallsduon Nilsson och Yarsuvat som båda saknades senast mot Olof Lundhs Landskrona. Ett internationellt uttryck för de bådas skador skulle vara ”underkroppsskada”.

 

Senaste fem, Norrbys siffror först

Landskrona BoIS (H) – 1-0

Örgryte IS FF (B) – 2-1

Östers IF (B) – 0-3

IK Brage (H) – 2-0

AFC Eskilstuna (B) – 0-4

 

Poängspelarna:

Richard Yarsuvat: 3+1

Adam Eriksson: 2+2

Nicklas Savolainen: 2+0

Marcus Översjö: 1+1

Alen Krasniqi: 1+1

 

Publiksnitt:

719, näst sämst i serien och 16 % av vad GAIS snittar.

 

Preliminär elva för bortalaget:

Krasniqi

Aso – Azulay – Dresevic – Axengren

Eriksson – Saido – Savolainen – Mehovic

Översjö – Yarsuvat

 

Tränarinfo:

Ali Kahn är en ung och ambitiös tränare som ännu inte fyllt 30. Spelarkarriären landade bland annat i Västra Frölunda, Halmstads BK och Kina. Hatami är också han ung och hungrig. Som junior var han lovande och var en av de unga talangerna i BK Häckens A-trupp tillsammans med Kim Källström och Tobias Hysén. Resan mot att träna ett elitlag har varit snårig, men beundransvärd på många sätt.

 

Detaljerna:

När? Lördag 30:e juni klockan 16.00

Var? Gamla Ullevi

Domare? Adam Ladebäck, blond gotlänning som gör sin andra säsong i Superettan

Avstängningar? Inga alls enligt Svenska Fotbollförbundet

Biljetter? GAIS rekommenderar alltid förköp om du ännu inte köpt årskort. Klicka på denna länk för att köpa biljett.

Text: Daniel Björnalm