GAIS-Norrby-4

Motståndarkollen: Norrby IF

GAIS spelar sin fjärde match för året och den andra under träningslägret i Spanien på fredag och det är Norrby IF som står för motståndet.

Boråsklubben var förra säsongen tippade att åka ur Superettan men via en stark vårsäsong klarade man kontraktet utan kval. Till slut kom blåtröjorna in på en hedrande 10:e plats just bakom Grönsvart.

Norrby har starkare spelartrupp 2018

Sedan dess har det varit viss rotation i truppen och man har framför allt förstärkt offensiven. I truppen fanns redan Nicklas Savolainen som förra året gjorde 13 mål samt Marcus Översjö och Gzim Istrefi som ihop fixade 10 fullträffar under fjolåret. Nu har klubben kompletterat med Elfsborgs tidigare skyttekung Lasse Nilsson och förra årets skytteligavinnare i Superettan Richard Yarsuvat – och man har därmed en riktigt stark offensiv till sitt förfogande.

Från Elfsborg kommer också 20-årige Hugo Svensson som även han kommer att vara ett möjligt anfallsvapen för NIF under kommande säsong. Dessutom har tidigare GAIS-spelaren Adam Eriksson anslutit klubben och ska under kommande säsong visa att han håller i Superettan.

Dock har Norrby tappat Adam Ståhl som med sju mål och nio assist var poängbäst i klubben under 2017 samt lånen Leonard Pilana och Max Watson. Man har också tappat duktige vänsterbacken Kadir Hozic men har istället hämtat in Meriton Qoraj och Patrick Dyrestam från Assyriska BK, Jonathan Azulay från Utsiktens BK och Marc Axengren från Husqvarna FF.

Så på hela taget måste man säga att lillebror i Borås har gjort ett riktigt fint transferfönster – mycket talar för att laget blir starkare under 2018 än vad man var förra säsongen.

Tränarkarusellen oroar?

Efter säsongen 2017 lämnade tränaren Simon Eriksson klubben på grund av svårigheter få ihop den civila karriären med fotbollen och in kom istället Mohammed Ali Kahn. Men hans tid som ansvarig tränare för laget blev kort, knappt hade han börjat sitt nya värv förrän Fotbollsförbundet satte stopp. Den gode MAK hade inte den nödvändiga licensen och skulle heller inte få dispens för att sköta sitt jobb.

Så klubben fick helt sonika ge Ali Kahn en ny roll och istället komplettera med Korosh Hatami som närmast kommer ifrån Assyriska BK. Ska vi gissa att Axengren är MAK:s värvning och att Qoraj/Dyrestam är Hatamis?

Klubbens fotbollsansvarige, David Kryssman, sa efter tränarkarusellen så här till Fotbollskanalen: ”Det finns ett regelverk man ska följa, absolut, det respekterar vi till hundra procent. Men samtidigt kan jag tycka att det är trist att man inte ska kunna få välja den profilen som matchar oss bäst och den lotten föll ju på Mohammed”. Det är svårt att tolka det uttalandet som att klubben nu sitter med en huvudtränare som man egentligen inte ville ha ombord.

Så om det är något som talar emot NIF under den kommande säsongen så är det väl möjligen just detta. Att det är en svår sits att bygga ett lag om inte ledartrojkan bygger på talesättet rätt man på rätt plats – det återstår att se hur de inblandade kan dela upp ansvar och roller emellan sig.

Norrby har hittat målet i tidigare träningsmatcher

Matchen mot GAIS är för Norrbys tredje för i år och tidigare har man avfärdat en Sjuhäradskombination med 7-2 och IS Halmia med 5-1. Siffrorna understryker offensiv kvalitet och flera av de nya spelarna har hamnat i målprotokollet, t ex Eriksson, Svensson, Nilsson och Dyrestam. Siffrorna talar sitt tydliga språk, årets upplaga av NIF vet var målen är placerade.

Man kan tänka sig att vi i matchen mot GAIS får se en backlinje där Marcus Översjö, Mehmed Dresevic och Patrick Dyrestam gör upp om mittbacksplatserna och kompletteras med Azulay och Qoraj på kanterna. På mitten är det troligt att vi kommer att känna igen nämnde Savolainen och från förra året samt att vi får får återse Adam Eriksson i någon av rollerna och framåt lär Lasse Nilsson ta en av platserna.

Hur Norrby sedan väljer att formera laget är svårt att sia om med räkna med att namn som Abdo Saide, Nino Osmanagic och Alen Krasniqi kan dyka upp samt att Richard Yarsuval kanske får några minuter.

Förra året van GAIS en träningsmatch på Valhalla mot Boråsarna med 2-0, seriepremiären blev en publikfest men slutade 0-0 och i höstas vände Grönsvart och vann med 2-1 efter ett sent avgörande. På fredag kl. 15.00 får vi svar på hur styrkeförhållandena mellan lagen är just nu – tyvärr är det inte någon tv-leverantör som sänder matchen, men möjligen går det att följa bilder och uppdateringar i sociala medier?