Norrby-GAIS-3

Motståndarkollen: Norrby IF

Detta gäller: På Lördag kl. 14:00 spelar Göteborgs Atlet- och Idrottssällskap en mycket viktig fotbollsmatch på Gamla Ullevi. Kom dit. Den som därtill behöver bekanta sig med detaljerna så följer nedan en presentation av motståndet, Norrby IF.

Borås motsvarighet till Halmstads Halmia, Norrby IF, har firat sitt 90-års jubileum som förening med en återkomst till fotbollens finrum då man förra året kvalade sig upp till Superettan och för första gången sen 2002 spelar lika högt upp i seriesystemet som GAIS (då harvade båda lagen Division 2 fast i olika serier: Västra respektive Östra Götaland).

Seriepremiären i våras var därmed det första mötet mellan föreningarna i en seriematch på över 20 år – mötena i kvalet till Svenska Cupens slutspel 2014 och 2015 (med varsin vinst) undantagna. När lagen nu förbereder sig inför höstmötet är det dock inte med mindre vinna- eller-försvinna karaktär än ett cupspel och insatsen är dessutom betydligt högre. Att båda lagen har den fortsatta tillhörigheten till Superettan i egna händer under de återkommande matcherna är sant men för GAIS del gäller då inget annat än vinst på lördag.

Norrbys startelva

För många spelare i GAIS kommer detta bli första mötet med Norrby för året. Ett skadedrabbat grönsvart som gick in i säsongen mönstrade i nollnoll-mötet en elva enligt 4-4-2 med en backlinje bestående av både Steven Old och Alexander Leksell (tillsammans med Sinclair och kapten), ett mittfält med Johan Svahn och Malcolm Moenza på kanterna (med det ovana innermittfältsparet Janevski och Westermark) och Dardan och Luka på topp.

Norrby däremot kommer sannolikt till spel med ett lag som i stort är detsamma som det som inledde säsongen. Lagets tränare Simon Nilsson har under stora delar av säsongen hållit sig till 4-4-2 på pappret även om ett ibland väldigt lågt liggande Norrby haft en tydlig toppforward. På senare tid har en en förändring mot 4-1-2-1-2 (som mot Öster för några matcher sedan och även nu senast mot Degerfors) skett utan att det i stort förändrat vilka spelare som utgör startelvan.

Laget har enligt uppgift inga skador eller avstängningar som påverkar potentiella startspelare från de senaste omgångarna (Liridon Gashi och Patrik Pettersen står på skadelistan men har inte varit tillgängliga eller hotat startelvan på senare tid). I backlinjen kommer vi därför sannolikt återse Max Watson, Medi Dresevic, Viktor Nilsson och Kardo Aso. Enligt lokaltidingen är Nilsson (med förflutet i Elfsborg) den stabila punkten som bidragit till att Norrby skärpt upp sin defensiv i de senaste omgångarna.

Om Norrby fortsätter med tremannamittfält kan det innebära att lagets skyttekung hittills, Nicklas Savolainen tar ett steg ner och där sällskapar med Abdelrahman Said och Nino Osmanagic. Norrby har som bekant några spelare med grönsvart förflutet och två av dem är sannolika att återse i anfallet där både Marcus Översjö och Gzim Istrefi tagit plats tillsammans med Adam Ståhl (dessutom återfinns Shkelqim Krasniqi och Jesper Brandt, den senare som spelat grönsvart ungdomsfotboll, i truppen.).

Både Ståhls och Istrefis plats är dock under tryck av Leonard Pllana och Prosper Kasim som gjort starka inhopp. Oavsett sällskap är Översjö sannolikt uppspelpjäsen i anfallet som skarvar eller fördelar bollar åt de andra mer djupledslöpande forwardsalternativen. Med Savolainen nedflyttad har man också ett målfarligt hot i andravåg.

Norrbys form

Inför säsongen tappade Norrby skyttekung Yarsuvat till Dalkurd. Norrby har dock inte lidit märkbart av detta och sammantaget placerar man sig på övre halvan av Superettan sett till antalet gjorda mål (40). Man har också släppt in näst flest (51, bara Syrianska är sämre med 55). Målskyttet är också fördelat på fler spelare och förutom Savolainens elva har Adam Ståhl gjort sju och en rad andra har nätat tre eller fler gånger (Istrefi och Översjö har t.ex. gjort fyra var).

Uppenbart är att laget ofta spelar målrika matcher men har på senaste tid lyckats täppa till allt oftare, vilket gett resultat. Efter en tuff inledning av serien har Norrby sen Augusti lyckats prestera en positiv resultatrad som summeras 5-1-4. I de fyra senaste matcherna har man släppt in mer än ett mål i en (0-2 mot Öster) men på de tre övriga bara ett och lyckats vinna mot BP (1-0 hemma), Falkenberg (med 4-1 borta) och nu senast med 2-0 hemma mot Degerfors IF.

Norrby tycks alltså lägligt hittat formen mot slutet av säsongen och ligger idag 3 poäng före Atleterna i serien (34p vs 31p). Målskillnaden är med ett mål till Norrbys fördel och i en tajt slutspurt kommer varje mål bli viktigt. Och inte bara det: även varje röst som vill att grönsvart ska ta ett nödvändigt steg över kvalstrecket välkomnas till GU. Nu avgörs säsongen.

COYG!

Text: Henrik Elofsson
Bild: Line Skaugrud Landevik

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS-Norrby IF.
När: Lördag 21/10 kl. 14:00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Jim Petersson
Avstängda: Inga spelare är avstända på lördag.

Biljetter
Du löser din biljett till matchen via denna länk.

Poängligan
Inför matchen mot ÅFF ser GAIS interna poängliga ut som följer:

  • 7 poäng: Luka Mijaljevic (6+1).
  • 3 poäng: Alibek Aliev (3+0), Simon Silverholt (3+0), Dardan Rexhepi (2+1), Calle Nyström (2+1) och Dusan Djuric (1+2).
  • 2 poäng: Andreas Peterson (2+0), Malkolm Moenza (1+1), James Sinclair (0+2), Johan Svahn (0+2) och Anton Wede (0+2).
  • 1 poäng: Alexander Leksell (1+0), Dan Keat (1+0), ), Steven Old (1+0), Sebastian Möller (0+1), Ajdin Zeljkovic (0+1), Daniel Janevski (0+1), Niclas Andersen (0+1) och Daniel Bennassar Nilsson (0+1).

Varningsligan
Inför matchen mot ÅFF ser GAIS interna varningsliga ut som följer:

  • 6 varningar: Calle Nyström.
  • 5 varningar: Niclas Andersén.
  • 4 varningar: Johan Svahn, James Sinclair och Erik Jonasson Westermark.
  • 3 varningar: Dan Keat, Alexander Leksell, Alibek Aliev och Dusan Djuric.
  • 2 varningar: Damir Mehic, Calle Wede och Dardan Rexhepi.
  • 1 varning: Daniel Janevski, Luka Mijaljevic, , Sebastian Möller, Mavroudis Bougaidis och Anton Wede (som har en varning med sig från spel i HIF).