LSK-away-2a

Motståndarkollen: Ljungskile SK

Efter förra veckans inställda match är det åter dags för Atleterna att dra på sig matchstället. På lördag finns chansen att ta revansch på det enda laget som tog full pott mot GAIS under 2016, Ljungskile SK. GAIS.se har pratat med klubbdirektör Hannes Stiller inför matchen.

Historien har exemplen. Om föreningar som klättrar genom seriesystemen och plötsligt befinner sig på allra högsta nivå. En gammal och välkänd klassresa stod Ljungskile SK för när klubben på sex år förvandlade anonymitet till en mer framträdande roll på den svenska fotbollskartan. Division fem blev allsvenskan och till denna säsong är det tjugo år sedan drömmen blev verklighet.

Ljungskiles metamorfos

Från Göteborg är det sex och en halv mil till Ljungskile. Bilresan norrut tar cirka fyrtiofem minuter. Längs en oansenlig sträcka på Europaväg sex gäller det att ha ögonen med sig. Om inte kan den lilla tätorten i Bohuslän gå förlorad. Prickas däremot avfartsleden sällar man sig till knappt fyra tusen andra som valt Ljungskile som boplats. Här finns nödvändiga faciliteter för att skapa ett lyckat småortsliv. Ett par livsmedelsbutiker, Apotek, flera matställen och en automat för sedeluttag. Samt butiker för blommor, inredning, mode och barnkläder.

Via småvägar hittas också en arena gjord för fotboll, och ett lag som efter ett kvarts sekel in på förra millenniet lade grunden för sin existens. Ljungskile SK bildades 1926 och förde länge en tynande tillvaro i landets seriesystem. Det skulle komma att ändras. En sällan skådad metamorfos påbörjades nämligen år 1990. Laget huserade i division fem och skulle på sju år gå från möten med Grohed till allsvensk premiärseger mot IFK Norrköping med 2-1.

Ljungskile SK blev därmed till stora delar en riksangelägenhet. Många ville ta del av laget som på nolltid och med små medel förpassat sig själva från bakgård till etablissemang. Prestationen kom också att liknas med Åshöjdens BK. Författaren, Max Lundgrens fiktiva fotbollsaga, om en liten ortsklubb som stormade genom divisionerna och blev påtaglig verklighet med laget från Bohuslän.

Den allsvenska fägringen blev emellertid kortvarig. Sejouren i den högsta serien slutade med fem vinster på tjugosex matcher och tog slut redan samma år. Nio säsonger senare, 2007, kopierade man sannsagan och fick återigen testa på allsvenskt spel. På nytt slutade året med degradering och sedan dess har Superettan varit permanent hemvist. Fram till och med 2016. Kommande seriepremiär i april inleds mot Utsikten i Division 1 Södra.

LSK-hemma-1

Killer-Stiller vill arbeta långsiktigt

Lånet var något av en chansning. Robin Söder i IFK Göteborg hade gått sönder och laget var i stort behov av en målskytt. Valet föll på Hannes Stiller som till den stunden gjort sju mål på fjorton matcher för Qviding i Superettan. Det blev succé direkt när målaptiten fortsatte i Blåvitt under andra halvan av 2009. Hannes Stiller belönades med ett tvåårskontrakt och statistiken säger nätkänning var fjärde match för den notoriske målskytten. På plats i straffområdet högg han på det mesta och ”Killer-Stiller” blev ett väl använt begrepp.

Den allsvenska karriären tog slut efter dubbla år i IFK Göteborg men Hannes Stiller kände att han hade några säsonger kvar i kroppen. Ett acceptabelt pendlingsavstånd var det enda kravet och därför blev Ljungskile SK nästa klubbadress för tre år sedan.

– Jag är väl förankrad i Göteborg och har inga ambitioner att flytta. Därför var klubbar som LSK och Varberg intressanta. Ljungskile visade tidigt intresse och det är en bra förening att vara i, säger han.

Det blev tre år som spelare i klubben, med blandade resultat. Ett allsvenskt kval mot Gefle, en sjätteplats och så degraderingen förra säsongen. En degradering som visserligen var en besvikelse för Hannes Stiller men något som inte kom helt oväntat.

– Verkligheten kom ikapp Ljungskile. Det har varit stökigt runt omkring laget och det i kombination med dåliga resultat avspeglade sig på planen. Nu gäller det att kraftsamla, arbeta långsiktigt, optimera organisationen och ha ordning och reda på allting. Går vi upp ska vi göra det med kontroll annars är risken stor att åka ur igen, säger han.

LSK-away-1

Vi måste våga vara kreativa mot GAIS

Hannes Stiller blir trettionio år i sommar och efter att ha spelat fotboll i hela livet känner han sig färdig med den aktiva karriären. I stället är det i rollen som klubbdirektör som han vill få Ljungskile SK att åter börja blomstra och vägen dit är redan utstakad.

– Vi får inte missa talangfulla spelare i närområdet. Som i Lilla Edet och Trollhättan. Därför har vi tillsatt ett fotbollsutskott med sex-sju personer som bara koncentrerar sig på att leta spelare. De jobbar för att täcka av området och för att få till en förändring, förklarar han.
Målsättningen för året är klar. En plats i övre delen av serien känns realistisk, enligt Hannes Stiller. För att nå målet är ledorden struktur och fysik samtidigt som man vill spela en passningsorienterad fotboll med en solid defensiv. Träningsmatcherna har varit av varierad kvalitet men spelet i Svenska Cupen var utvecklande för laget.

– Vi hade tuffa lag som Göteborg och Sirius i gruppen men gjorde det bra. Vi lyckades skaka om Blåvitt och visade även upp offensiva kvaliteter med två gjorda mål. I sista matchen mot Arameiska fick vi vinna med 2-0 vilket också var viktigt, säger han.

Nu möter ni GAIS på lördag i en träningsmatch. Hur går funderingarna kring den matchen? Vill ni spela ert spel eller blir ni tvungna att anpassa er?

– Man måste sätta varje match i sitt sammanhang. GAIS är ett bra och etablerat superettanlag samtidigt som vi vet om våra kvaliteter. Kanske blir det mer försvarsspel i början men vi måste våga vara kreativa och fortsätta jobba med vårt spel fram till serien börjar. Det blir ett bra test då GAIS bör hålla till på övre halvan av Superettan, säger han.

I ett samhälle av Ljungskiles storlek ska det, enligt Hannes Stiller, egentligen inte gå att ha ett fotbollslag på elitnivå och att det blev allsvenskan på bara sex år tycker han var ”helt galet”. Men i nästa andetag trycker han på urkraften i klubben, att folk och företag och ideella krafter alltid har ställt upp på föreningen.

”Ett måste för att det ska kunna gå runt”, avslutar Hannes Stiller.

Text: Stefan Zetterlund
Foto: Line Skaugrud Landevik

Inför matchen

Detaljerna:
Vad: GAIS – Ljungskile SK.
När: Lördag 18:e mars kl. 14.00 (Observera att matchen har fått ny avsparkstid).
Var: Valhalla IP.
Entré: Gratis för barn upp till 13 år och 50 kr för övriga (kontant eller Swish).
Fika: Kiosken på Valhalla IP drivs av GAIS och allt du handlar för går direkt till klubben.
Parkering: Focushuset, Ullevigaraget, Valhalla och Heden samt i Gårda.

Formen:
GAIS kommer ifrån en spelledig helg efter det att skade- och sjukdomsläget i truppen tvingat ledarstaben att ta beslut att ställa in den planerade matchen mot Qviding. Det finns anledning att anta att det är många spelare som är extra spelsugna till helgen och vill visa supportrarna att det finns potential i årets lagbygge.

LSK låg närmast segern i förra helgens 2-2-match mot Fredriksstad, som till vardags spelar i OBOS-ligan (den norska motsvarigheten till Superettan). Från matchen rapporteras samma omdömen som tidigare under säsongen, det vill säga att spelarna jobbar stenhårt matchen igenom och att LSK är svårslagna. Räkna med att vi får se samma upplägg på lördag.

Köp Årskort

Köp Årskort på matchen
Entréerna öppnar kl. 13.00 på lördag och det går att köpa årskort på plats.

Köp Årskort direkt
Du kan köpa ditt årskort via vår partner Ticketmaster via denna länk.

Delbetala ditt årskort
Använd denna länk för att få möjlighet att delbetala ditt årskort.

Behöver du hjälp med ditt köp?
Mejla kansli@gais.se eller ring 031-403690 under telefontiderna 13-16.30.

Köp Bortakortet

Missa inte heller möjligheten att köpa det så kallade Bortakortet. En fin möjlighet att stödja GAIS ekonomiskt och samtidigt få möjlighet att se alla Grönsvarts bortamatcher till ett lågt pris. Du köper Bortakortet här och det gäller att vara på hugget här, försäljningsperioden sjunger på sista versen.