LSK-away-2a

Motståndarkollen: Ljungskile SK

GAIS hälsar Ljungskile SK välkomna till Gamla Ullevi på söndag kl. 15.00. Då ska Atleterna ta revansch för förlusten i bortamötet och säkra den 13:e raka hemmamatchen utan förlust.

Om du inte redan köpt biljett till matchen – då GAIS kan tangera rekordsviten från 1987 avseende att vara obesegrade i 13 raka hemmamatcher – så gör du det enklast via denna länk.

LSK vill ta full pott mot GAIS

Det är bara två lag som har chans att ta full pott, sex poäng, mot GAIS i år och det ena av dessa är söndagens motståndare Ljungskile SK. Du minns säkert att Makrillarna avslutade vårsäsongen genom att få stryk med 1-0 Uddevalla Arena. Då gjorde GAIS en godkänd första halvlek men sedan gick det grus i maskineriet och i andra kunde hemmalaget ta över matchen och Hannes Stiller fick avgöra med en välriktad nick.

Därmed gick Grönsvart på semester med den sura sviten att bara ha tagit en poäng på tre matcher och stämningen bland lagets supportrar kunde varit bättre. I GT skrev man till och med om att klubben skulle överväga alternativet att sparka Benjamin Westman. Men det har runnit en del vatten under broarna sedan dess och nu verkar klagokörerna ha tystnat.

Sedan dess är GAIS obesegrat och har under höstsäsongen tagit 19 poäng på nio matcher och har noterat 22-6 i målskillnad. Under samma period har LSK tagit två poäng och laget är nu fast förankrat i tabellens bottenregion. Med tanke på den svaga säsong som laget gjort kom det knappast som någon överraskning att tränare Jonas Olsson fick foten och ersattes av Zoran Lukic.

Det var i slutet av augusti som beskedet om tränarskiftet kom och föreningen var tydlig med Lukics uppdrag: Att se till att LSK hänger kvar i Superettan. Den nye tränaren berättade att han pratat med många personer i trakten om vilka chanser laget borde ha att uppnå det målet – och att ingen haft någon tvekan om huruvida LSK har tillräckliga kvaliteter för att spela elitfotboll även fortsatt. Melodin som Lukic slog in på var att laget nu skulle bli mer aggressiva, modigare och ta fler risker men det har inte givit något omedelbart resultat.

Dock säger rapporterna om flera LSK-matcher, inte minst mot topplagen i serien, att man spelat bra med inte fått utdelning och beskedet från spelarena har kontinuerligt varit att det vänder förr eller senare och att vi vet vad vi vad som krävs. Förhoppningsvis ska formstarka GAIS visa sig vara en övermäktig uppgift för seriejumbon – framför allt på hemmaborgen Gamla Ullevi.

Ta tåget till matchen?

LSK kvalade ju till Allsvenskan så sent som 2014 och klarade förra året en sjätteplats i serien. I år har det alltså gått trögare för klubben vilket delvis kan förklaras av att man tappat en rad tongivande spelare inför säsongen. Från förra året saknas GAIS-bekantingarna Jonas Lindberg och Markus Gustafsson och klubben har också tappat duktiga spelare som Ken Sema och Niklas Andersén samt en av seriens bästa mittbackar, Steven Old, som nu leder defensiven hos Atleterna.

Inför säsongen tog klubben istället in t ex norrmannen Tim Nilsen, David Frölund, August Strömberg och de tidigare Atleterna Yussif Chibsah och Linus Tornblad. I somras anslöt sedan Ken Fagerberg, Oliver Gustafsson, Lord Ofosuhene och ytterbacken Egzon Binaku, den sistnämnde har dock redan avslutat sin låneperiod i klubben och är tillbaka i Häcken.

Under de senaste veckorna har Ljungskile också varit uppmärksammat för sin ekonomiska situation. Det förefaller som att de dåliga resultaten på planen också har smittat av sig på finanserna och nyligen hade man en konflikt med sitt tidigare bussbolag angående obetalda fakturor. Då berättade ordförande Erland Holmdahl att det inte fanns några oreglerade skulder till den aktuella leverantören, utan att föreningen faktiskt hade betalat desamma kontant.

Den soppan fick nog många som vet hur fakturor och transaktioner mellan organisationer brukar gå till att höja på ögonbrynen. Men laget fick skjuts av ett annat bussbolag till den aktuella bortamatchen och därmed var själva sakfrågan i alla fall löst temporärt. Hur det står till på söndag är lite osäkert, men många av klubbens spelare är ju bosatta i Göteborgsregionen så de kan ju ta vagnen till stan.

Hur transporten ska lösas för övriga i laget är oklart, men GAIS.se kan tipsa om att det går tåg från Ljungskile till Göteborg kl. 10.20 på söndag samt buss (linje 841) kl. 10.50. I båda fallen kan man komma till centralstationen och därifrån tar det bara ett par minuter att ta sig till arenan. Tänk dock på att man inte längre kan betala med kontanter på bussar och tåg och heller inte mot faktura.

Hur ställer LSK upp på söndag?

Inför matchen mot GAIS har LSK de tidigare Gaisarna Gabriel Altemark Vanneryr, Hampus Andersson och kanske även Alexander Mellqvist borta på grund av skador samt att Yussif Chibsah, Petter Björlund, Ken Fagerberg och Lord Ofosuhene är avstängda. Alltså kommer tränare Lukic att behöva göra några rockader jämfört med de senaste startelvorna.

I bortalagets mål hittar vi såklart August Strömberg som vi gärna minns från förra årets bortamatch mot Degerfors då Bryan Johansson kunde avgöra på övertid. Framför honom mönstrar LSK en fyrbackslinje med ytterbackarna David Frölund och Allan Mohideen och ett mittlås bestående av Josemar Santana Silva och Alexander Mellqvist om han kan spela efter sin skada.

Det återstår att se om LSK kommer att ställa upp med en eller två forwards och beroende på vilket beslut man fattar i den frågan kan mittfältet formeras på lite olika sätt. På centralt mittfält är lagets kapten Aleksandar Kitic given och han kan där få sällskap av Jakob Olsson medan kanterna troligen går till Ahmed Suleiman och ytterbacken Ahmed El Amrani. Senast fick Linus Tornblad också en plats på mittfältet och då spelade Hannes Stiller som ensam forward. Om Lukic väljer att starta med två anfallare får vi säkert se norrmannen Tim Nilsen ersätta något av namnen på mittfältet.

I övrigt vet vi ju sedan gammalt att LSK är ett fysiskt lag med en stark defensiv och att de brukar vara farliga på fasta situationer som hörnor och långa inkast. Det är inte ovanligt att laget på bortaplan försöker att skapa avblåsningar för att sedan låta tiden gå och det gäller för GAIS att inte låta sig påverkas av den trista spelmodellen.

LSK kommer till Gamla Ullevi med – minst sagt – kniven på strupen och man har själva beskrivit läget som att varje match är en Champions League-final för klubben. Kravet på att ta poäng på söndag blir tydligt om man betänker att laget har tre poäng upp till Assyriska på kvalplats och åtta poäng upp till Degerfors som ligger närmast över kvalstrecket. Det är alltså enkelt att räkna ut att LSK kommer att komma till Gamla Ullevi med ambitionen att sno åt sig ännu en seger över GAIS.

GAIS vill se dig på läktaren på söndag och vi tackar på förhand för bra publikstöd!

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS – Ljungskile SK.
När: 25:e september kl. 15.00.
Var: Gamla Ullevi.
Underlag: Riktigt gräs.
Domare: Per Melin.
Avstängda: Yussif Chibsah, Petter Björlund, Ken Fagerberg och Lord Ofosuhene.

Biljetter
Om du inte redan löst biljett till matchen mot LSK så gör de det enklast via denna länk.