Lindome-GIF-2

Motståndarkollen: Lindome GIF

I morgon, lördag, spelar GAIS säsongens tredje träningsmatch mot nyblivna division 1-laget Lindome GIF. Välkomna att stötta Atleterna när domaren blåser till avspark kl. 12.00 på konstgräset på Lindevi. 

Grönsvart har ju som bekant förlorat de två inledande matcherna via 0-1 mot HBK i Plastpremiären och 1-3 mot Norrby på Borås Arena förra helgen. Lindome spelade å sin sida den första träningsmatchen för året förra helgen då man slog tillbaka Stenungsunds IF med 1-0. Även om det knappast är resultaten som står i fokus under försäsongen så är det givet att GAIS siktar på att knipa årets första vinst när vi tar oss an det minst namnkunniga laget under de inplanerade försäsongsmatcherna.

Den minnesgode kommer säkert ihåg att Zebrorna, som de till och från kallas, gjorde ett gästspel i Söderettan 2008-2009. Första säsongen hamnade man i tabellens mitt då man knep en nionde plats men året efter blev inte lika muntert. Då gjorde GIF en klart svagare säsong och slutade jumbo i serien och förpassades åter ner till tvåan. Där har laget huserat sedan dess och inte haft någon uttalad ambition om att studsa tillbaka och närma sig eliten.

Istället har man kring A-laget satsat på att stärka ledarstaben, satsa på att utveckla spelare långsiktigt och att implementera en tydligare spelfilosofi. Klubbens manager, Dane Ivarsson, berättade i en nylig intervju i GP att klubben försöker att spela en komplex fotboll, men att man satsar mycket på att utbilda sina spelare för att bemästra spelsättet:

– Vi spelar en positionsfotboll som utgår från att vi positionerar oss på ett bra sätt som gör att vi kan anfalla metodiskt och manövrera ut motståndaren och då behövs det jäkligt bra fotbollsspelare. Det kan vara att vi tar oss vatten över huvudet i division 1. Men det skiter vi i.

Men under säsongen 2018 gav det långsiktiga arbetet resultat och klubben vann Division 2 Västra Götaland före mer kända lag som till exempel IS Halmia och IFK Malmö. Lindome tog sig då igenom serien på ett imponerande sätt och under 26 omgångar tog klubben 20 segrar, förlorade blott fyra matcher och fick på resan ihop den imponerande målskillnaden 73-17. Det svart-vita laget gjorde alltså nästan tre mål i snitt per match medan ett ramstarkt försvar bara släppte in 0,65 mål per match. Det är siffror som talar för att det kanske är en svårare uppgift som väntar GAIS i matchen än vad grönsvarta supportrar kanske anar?

Men det är dock knappast ett namnkunnigt lag som kommer att svara för motståndet även om GIF:s trupp rymmer några spelare som anslutit från klubbar högre upp i seriesystemet. Målvakten Peter Dahlberg har till exempel tidigare spelat i Varbergs BoIS och har ett 50-tal matcher i Superettan under bältet. Anfallarna Nicolas Sandberg och Matias Etéus har båda allsvenska matcher på sitt CV, den förre med ÖIS 2009 och den senare med IFK Göteborg 2008. Ögnar man igenom truppen så hittar man också fler namn som i något skede av sin karriär spelat i klubbar högre upp i seriesystemet med BK Häcken, GAIS och Norrby som ytterligare exempel.

Det blir i alla fall åter en bekväm bortaresa för de gaisare som vill ta sig till Lindevi på lördag. Då får vi också se om Lindome, som kanske annars mest är känd för en omfattande ungdomsverksamhet, kan störa Makrillarnas planer på att bättra på statistiken under försäsongen.

BIldcredd: Lindome GIF

Inför matchen

Detaljerna
Vad: Lindome GIF – GAIS.
När: Lördag 9/2 kl. 12.00.
Var: Lindevi, Lindome.

Biljetter
Vi ber att få återkomma med information om biljettpris och hur du kan betala.

Truppen
GAIS matchtrupp presenteras på webben under fredagskvällen.