6-14

Motståndarkollen: Landskrona BoIS

Ett lag som kommer göra allt för att slippa negativt kval, och ett annat som kommer ge lika mycket för att få kvala. Det är förutsättningarna inför gratismatchen GAIS-Landskrona BoIS på lördag med matchstart 16:00.

Nykomlingen Landskrona ligger på en 15:e-plats i tabellen med fyra omgångar kvar att spela. Man har fem poäng upp till Värnamo som innehar den sista kvalplatsen och tre poäng på lördag är närmast ett måste då man möter ramstarka AFC i nästkommande omgång. Man har en teoretisk chans att hamna över kvalstrecket men måste då ta in åtta poäng under avslutningen.

Säsongen som gått

Skåningarna öppnade serien hyfsat starkt och låg på en niondeplats innan vårens möte mot GAIS, som slutade 1-1. I de efterföljande fyra omgångarna tog man noll poäng och gick till sommaruppehåll som tolva i tabellen. När VM var över och Superettan var tillbaka mötte man Gefle på hemmaplan och tog en efterlängtad trepoängare i 3-1-segern.

Men något trendbrott var det inget tal om. Segrarna uteblev och i slutet av augusti sade tränaren Agim Sopi upp sitt avtal med den klubb han basat över sedan 2016. Hans sista match som huvudtränare var 5-1-förlusten borta mot Brage.

– Resultaten har inte varit tillräckliga och jag tar mitt ansvar för det så att BoIS får möjlighet att få in en ny röst under hösten, sade han till klubbens hemsida.

Duon Fahrudin Karisik och Mats Andersson tog tillfälligt över laget i matchen mot Norrby som slutade 1-1. Kort därefter presenterades 43-årige Jack Majgaard Jensen som ny huvudtränare. Dansken kom till klubben med ett förflutet i Malmös ungdomsakademi, Lunds BK, danska Lyngby och senast FC Rosengård, en klubb han tagit guld med i damallsvenskan.

Majgaard Jensen fick en drömstart på sitt nya jobb då man besegrade topplaget Falkenberg på bortaplan med 2-1, men Landskrona förlorade de två efterföljande matcherna mot Varberg och Halmstad. Mot Frej, i den näst senaste omgången, gick man mot tre poäng då man ledde med 3-2 fram till den 89:e minuten då Frej kvitterade på straff, och i den 94:e minuten fullbordade stockholmarna den tunga vändningen genom att vinna med 4-3.  Ett hårt slag mot Landskrona och inte gick det bättre mot Öster på bortaplan i omgången därpå. Det stod 2-0 i halvtid och tidigt i andra halvleken skickades hela bortasektionen hem efter läktarstök. De tillresta Landskrona-fansen var nog glada för detta då matchens slutresultat skrevs till 5-0.

Fem senaste matcherna
(Landskronas siffror först)

Öster: 0-5 (B)
Frej: 3-4 (H)
Halmstad: 1-2 (B)
Varberg: 0-2 (H)
Falkenberg: 2-1 (B)

Publiksnitt

2 588 (sjätte bäst i serien)

Så ställer Landskrona upp

Under tidigare tränaren Askim Sopis leding ställde BoIS upp med en 4-2-3-1-uppställning och nye tränaren Majgaard Jensen har använt en variant av denna under sina första matcher – mer likt ett 4-4-2. Amr Kaddoura, som startat majoriteten av matcherna, var tillbaka i mål senaste matchen och skickade då tillbaka den evige reserven Viktor Noring till bänkplatsen. Isländske Alfons Samspsted, på lån från Norrköping, spelar högerback medan trotjänaren Alexander Tkaz spelar till vänster.

Lagets största trotjänare heter dock Philip Andersson, mittback och lagkapten, men han har varit skadad vilket gjorde att innermittfältaren Igor Arsenijevic fick kliva ner som mittback i senaste matchen. Serben utgjorde ett internationellt mittbackspar ihop med ghananen Emanuel Okine som i somras kom från division 1-klubben Kristianstad.

Fyrmannamittfältet har haft många olika konstellationer under den sista tiden, men räkna med att yttern Filip Pivkovski – tidigare ungdomsproffs i Danmark och Italien – startar vilket han gjort vid 23 tillfällen i år. Den gamle öisaren Måns Ekvall är också han given som innermittfältare. Brevid sig lär han ha den allrounde ghananen Monday Samuel. Sommar-nyförvärvet Akram Mansour (klubblös, senast i Ängeholm), har startat tre matcher under hösten som vänstermitt men var skadad senast. Är han inte tillbaka på lördag kanske unge Kevin Jensen får nytt förtroende – 17-åringen startad sin första match senast.

Lagets klart farligaste lagdel hittar vi längst fram. Ghananen Sadat Karim har gjort tio mål 2018 och ackomenjeras av 20-åriga Adi Natic, som spelar i en mer släpande anfallsroll. Natic har gjort fem mål och sex assist hittills.

1. Adi Nalic

4. Alfons Sampsted
12. Igor Arsenijevic
23. Emmanuel Ayaah Okine
7. Alexander Tkaz

10. Filip Pivkovski
8. Måns Ekvall
17. Monday Samuel
21. Kevin Jensen

22. Adi Nalic
11. Sadat Karim

Spelare att hålla koll på
10. Filip Pivkovski
Sågs som stor talang som ung och har gjort ungdomslandskamper för både Sverige och Makedonien. Lämnade Malmö för Blackburn som ungdomsproffs och har även representerat Häcken och italienska Novara.

11. Sadat Karim
I division 1 finns många guldklimpar för sportcheferna i Allsvenskan och Superettan. I samma serie har Karim öst in mål för både Landskrona och Prespa Birlik. I årets Superetta har det blivit tio mål för den snart 27-årige ghananen som kanske är ämnad för större klubbar i framtiden.

Tidigare möten

2018: Landskrona-GAIS 1-1 (Superettan)

2014: GAIS-Landskrona 3-1 (Superettan)

2014: Landskrona-GAIS 2-1 (Superettan)

2013: Landskrona-GAIS 2-3 (Superettan)

2013: GAIS-Landskrona 3-0 (Superettan)

Vårens möte, som spelades i juni, var en lite märklig match ur GAIS-synpunkt då man för ovanlighetens skull inte var det lag som skapade mest chanser. Skåningarna tog ledningen i första halvlek, men på övertid spikade Jesper Westermark slutresultatet till 1-1.

Stötta Gratismatchen

Alla bidrag till Gratismatchen är  mycket välkomna och om du vill hänga på och stötta med ett bidrag så använder du länkarna nedan. Som tack för hjälpen publicerar vi ditt namn här på webben och väljer du det högre beloppet så kommer du också att få en unik souvenir hemskickad.

Stötta Gratismatchen som privatperson med 995 kr via denna länk

Stötta Gratismatchen som privatperson med 300 kr via denna länk

Du kan också bidra via Swish på 123 018 67 34 och väljer du det alternativet så ber vi att du skriver ”Gratismatchen” i meddelandet. Om du bidrar med 995 kronor så ber vi dig också skriva in tröjstorlek i samma fält.

Inför Gratismatchen

Detaljerna
Vad: GAIS-Landskrona BoIS
När: Lördag 20/10 kl. 16.00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Fredrik Klitte.
Avstängda spelare: Inga spelare avstängda.

Biljetter
Det är fri entré till matchen men du behöver hämta ut din biljett i någon av kassorna på Gamla Ullevi. Det kan du göra på matchdagen från kl. 13.00. Kom i god tid för att slippa köerna. Årskort fungerar precis som vanligt.

Interna ligor

Poängligan
GAIS interna poängliga ser inför matchen ut som följer:

10 poäng: Edin Hamidovic (9+2).
7 poäng: Andreas Östling (5+2).
6 poäng: Jesper Westermark (6+0) och Calle Wede (2+4).
5 poäng: Marcus Bergholtz (2+3).
4 poäng:  Jonas Lindberg (1+3).
3 poäng: Ajdin Zeljkovic (3+0).
2 poäng: Dusan Djuric (2+0), Aiden Harvey (0+2) Karl Bohm (2+0), Leonard Pllana (0+2) och Mahmoud Eid (1+1).
1 poäng: Niclas Andersén (0+1) Johan Svahn (0+1), Niklas Olsson (0+1) och självmål (1+0).

Varningsligan
GAIS interna varningsliga ser inför matchen ut som följer:

6 varningar: Niklas Olsson.
5 varningar: Niclas Andersén.
4 varningar: Calle Nyström.
3 varningar: Andreas Östling och Jesper Westermark.
2 varningar: Alexander Angelin, Dusan Djuric, Edin Hamidovic, Emin Grozdanic och Mahmoud Eid.
1 varning: Ajdin Zeljkovic, Daniel Janevski, Daniel Bennassar Nilsson, Erik Westermark, Karl Bohm, Marcus Bergholtz och Leonard Pllana.