KFC-2

Motståndarkollen: Kristianstad FC

GAIS enda hemmamatch i Svenska Cupen 2017 går av stapeln på söndag då Kristianstad FC kommer på besök. Men redan på lördagen kan du följa Makrillarnas uppladdning inför matchen då laget tränar på Valhalla kl. 10.00.

År 1614 brände Kung Kristian IV av Danmark den skånska byn Vä och flyttade samtidigt Sölvesborgs (och Århus) stadsrättigheter till en ny samhällsbildning. Resultatet blev Kristianstad och i denna stad finns idag ett fotbollslag med betydligt kortare historik. Kristianstad FC bildades 2015 som resultatet av, håll i hatten, ”en sammanslagning mellan Kristianstads FF, som i sin tur bildades 1990 genom en sammanslagning av Vilan BoIF och IFK Kristianstad, och Kristianstad BoIS, som i sin tur bildades 2007 genom en sammanslagning av Kristianstads IS och Kristianstad BI”.

Den som vill ironisera över olika föreningars förmåga att stå emot den moderna tidens förutsättningar att bedriva elitidrott har således ett öppet mål i helgens motståndare. Att kunna göra detta utan bismak av dåligt samvete försäkras genom att samtidigt fingra på ett kvitto från nyss inköpt årskort.

Håll stången mot sammanslagningar, FF och riskkapital – köp årskort!

Årskortsförsäljningen ger GAIS en stabil och kalkylerbar grundplåt för klubbens verksamhet och hjälper till att hålla nybildningar, börsnoteringar och tillägg av FF i klubbnamnet på behörigt avstånd. Just nu ligger årets försäljning efter förra årets siffror. Inte längst ner i texten, utan precis nedan, finns därför information om hur du gör som ännu inte haft möjlighet kan teckna din årsprenumeration på GAIS. Därefter följer ytterligare bakgrund till helgens motståndare för dig som kan med.

Köp Årskort direkt: Du kan köpa ditt årskort via vår partner Ticketmaster via denna länk.

Delbetala ditt årskort: Använd denna länk för att få möjlighet att delbetala ditt årskort.

Behöver du hjälp med ditt köp? Mejla kansli@gais.se eller ring 031-403690 under telefontiderna 13-16.30.

KFC på väg mot Superettan?

Kristianstad FC, som tagit sin plats i seriesystemet efter Kristianstad FF, slutade 2016 som femma Division 1 Södra efter en säsong där alla verkligen kunde slå alla.  Poänggapet uppåt blev dock stort och man var 14 pinnar efter Norrby på kvalplats. En intressant referenspunkt kan vara att laget kom en placering och fyra poäng efter GAIS tidigare försäsongsmotståndare Utsikten. Inför året har klubben en uttalad ambition att nå Superettan och detta med en trupp som präglas av ett starkt kollektiv än av tydliga stjärnor.

Det mest bekanta namnet återfinns istället på tränarbänken där Jocke Persson tagit plats från sänkta Ängelholms FF.  Persson, med Atalanta och Hansa Rostock på meritlistan, kanske är mest känd för Göteborgspubliken för att inte ha lyckats i ortens kamratförening men året därefter blivit utsedd till årets spelare i danska Esbjerg. Till sin hjälp som assisterande har han Antonio Rojas som också är förstauppställningens ena innermittfältare. Rojas kommer närmast från Halmstad BK som han representerat i både Allsvenskan och Superettan.

Rojas delar innermittfältet med Albert Ejupi som får ses som ett av lagets utropstecken; 24 år och teknisk på 191 cm över havet. I anfallet återfinns Kristianstadsonen Andréas Grahm bredvid nyförvärvet från Eskilsminne, Emil Åberg, som enligt rapporter visat framfötterna och målat i de tidiga matcherna. Två innermittfältare och två anfallare vittnar om en klassisk 4-4-2 uppställning och det är precis vad Persson ställer på plan.

Under försäsongen har Kristianstad FC mött seriekollegierna i Landskrona Bois och spelat oavgjort (1-1) innan man i Cupen tagit sig an Dalkurd och AIK. Mot Dalkurd stod man upp länge och hade 1-0 i halvtid. Slutresultatet 1-3 skrevs först efter att Kristianstad, fortfarande i överläge, bränt en straff i 69:e matchminuten och dessutom hjälpt till med ett självmål till 1-2. AIK var dock från början ett nummer för stort och förlusten 0-3 fullt rättvis. Ett varnande finger för högerbacken Martin Rudolfsson som kanske varit lagets bästa spelare de två tävlingsmatcherna sammantagna.

Joakim Persson var besviken efter matchen mot Gnaget och hade förväntat sig att laget skulle stå upp bättre mot laget från huvudstaden. Räkna med att han och fotbollslaget från handbollsstaden är sugna på revansch mot Grönsvart.

Text: Henrik Elofsson
Fotocred: KFC

Inför matchen 

Detaljerna:
Vad: GAIS – Kristianstad FC
Var: Valhalla IP
När: Söndag 5/2 klockan 16:00
Domare: Nermin Cisic, Värnamo

Följ GAIS inför matchen:
Du har väl inte missat att GAIS tränar på Valhalla, lördag 4/3 kl. 10.00. Välkommen då för att ta tempen på lagets form och stötta killarna till en grym insats i cupen.

Formen:
Med en godkänd halvlek i båda mötena mot AIK respektive Dalkurd hoppas GAIS ta möjligheten att på hemmaplan visa upp att laget har kvaliteter att prestera på hög nivå över en hel match. KFC stod upp bra mot DFF men visade större respekt mot AIK och blev klart distanserade. Men säga vad man vill, söndagens motståndare har i vilket fall en fin klubbstuga.

KFC-1