Stor-utan-text-PNG-1074x506

Motståndarkollen: Jönköpings Södra IF

Nu är det dags för GAIS att ta sig an en riktigt svår uppgift på Gamla Ullevi. Det är serieledande Jönköpings Södra som kommer på besök i jakten på en plats i Allsvenskan inför nästa säsong. På onsdag kl. 18.15 sparkar vi igång matchen då Grönsvart ska kriga till sig viktiga poäng och hålla kvalspöket på avstånd.

Nästan på dagen 47 år efter det att Sonny Nordqvist gjorde J-Södras senaste allsvenska mål i lagets senaste allsvenska vinst kommer laget till Gamla Ullevi för att ta ytterligare ett steg mot en ny sejour på den högsta nivån. Räkna med att Timpa, Kocken, Hrgota och andra av klubbens tidigare skyttekungar hoppas på att dagens dito Fredrik Olsson ska få fira inför ett stort bortafölje.

På väg mot Allsvenskan?

Jönköpings Södra IF bildades 1922 och som namnet antyder var föreningens hemvist stadens södra förorter. Föreningen utvecklades sakta men säkert under de första 20 åren och belönades med avancemang i seriesystemet till divisionerna 3 respektive 2. Gröntröjorna gjorde sedan en enastående prestation 1945 när man vann samtliga matcher i sin division-2 serie, samt klarade det efterföljande kvalet, och blev Smålands första lag i Allsvenskan. Till säsongens lirare kunde man utan större funderingar utnämna Carl ”Timpa” Simonsson som gjorde 50 av lagets 92 mål.

Fem år senare nådde klubben sin hittills bästa placering i seriesammanhang då man blev tvåa i Allsvenskan efter Malmö FF. Men blott fyra år senare trillade man ur högsta serien och därefter har man varit tillbaka i finrummet vid ytterligare två tillfällen, senast 1969. Men kanske är det dags för en ny sejour under 2016?

Efter att nu ha spelat 10 år i Superettan är längtan efter avancemang stor bland anhängarna till ”Bygdens lag”. Med åtta poängs avstånd till Sirius finns det redan de som hävdar att den allsvenska platsen i praktiken redan är klar, men laget behöver bärga ytterligare fem poäng för att det också ska vara klart i teorin.

Framgång genom kontinuitet

Men även om laget var favorittippat inför säsongen så har årets framskjutna placering inte varit någon självklarhet sett i ett längre perspektiv. Under lagets första sju år i Superettan harvade man i tabellens nedre delar med en sjundeplats som enda undantag och det är först de sista två åren som resultaten har blivit bättre.

En viktig del i klubbens utveckling, från 11:a 2013 via 4:a 2014 till potentiell serieseger 2015, har varit en hög kontinuitet i laget och truppen. Under de tre senaste säsongerna har det funnits en tydlig stomme i laget som fått möjlighet att utvecklats tillsammans. Av de 13 spelare som gjort fler än 18 matcher i år spelade anmärkningsvärt nog alla utom två mer än 20 matcher även under förra året. Dessutom spelade 9 av dessa över 20 matcher även 2013. Ett fantastiskt facit som säkert haft stor betydelse för lagets framgångar.

Under GAIS tre säsonger i Superettan har vi kunnat följa hur Thelin, Fendrich, Smylie, Gojani, Karlsson, Svensson och Rönneklev, förra året kompletterat med Sabo, Olsson, Siwe och Cajtoft, har varit stommen i laget. Inför 2015 förstärkte man klokt med Söderström, Silka och Tamimi som också vuxit in i laget på ett bra sätt. Det är också troligt att det är just dessa namn som du får möjlighet att stifta bekantskap med under matchen på onsdag.

Ytterligare en bidragande faktor till årets fina resultat är att man varit rimligt förskonade från skador. Hittills har JSIF bara använt 19 spelare under säsongen vilket ska jämföras med att GAIS använt hela 28.

Ett lag med stark forwardstradition

Ska man välja en spelare att lyfta fram ur Södras starka kollektiv är det naturligt att välja Fredrik Olsson som med sina 14 mål är lagets och seriens skyttekung. Han anslöt till laget inför 2014 från Landskrona BoIS och är den senaste i raden av duktiga forwards som plågat motståndarförsvar klädd i den gröna tröjan.

Vid sidan av nämnde skyttekungen ”Timpa” har Södra-supportrar genom åren kunnat följa målskyttar som Goran Zelenovic, Gary Watson och duktige islänningen Teitur Thordarsson som sedan gjorde sig ett namn i Öster. Vid sidan av allsvenskt spel i Åtvidaberg, Kalmar och Djurgården har också Ricardo Santos spelat i klubben och för tio år sedan var förre Gaisaren Patrik Elmander lagets ledande anfallsvapen med 25 mål under två säsonger.

Självklart måste vi i detta sammanhang också nämna hårdskjutande Rolf ”Kocken” Andersson, omsjungen i Torssons hit ”Det spelades bättre boll på Gunnar Nordahls tid” samt landslagsmeriterade Branimir Hrgota som spelade i Södra innan flytten till Borussia Mönchengladbach.

Tuff kamp väntar även på läktaren?

Bland Södra-supportrar tillskrivs 37-årige tränaren Jimmy Thelin stor del i lagets framgångar. Thelin fick ta över laget när Mats Gren efter lämnade klubben för IFK Göteborg precis före seriestart 2014. Styrelsen gav då uppdraget till Thelin trots att han var som var något av ett oskrivet kort i seniorsammanhang och en väsentligt mindre namnkunnig kandidat jämfört med företrädare som nämnde Gren, Olle Nordin, Billy Davies och Max Möller.

Glädjande nog för Thelin var han ”spelarnas val” till ny tränare och han har verkligen visat att han var rätt man för uppgiften. Under året har han och laget lyckats hitta en genomgående hög lägstanivå i sina prestationer och man har under året varit mycket svåra att besegra. Fotbollsnörden Thelin uttalar sig inför lagets avslutning på typiskt tränarvis och berättar att föreningen är inne i en process där man bygger laget och organisationen och att man ”arbetar metodiskt och tar en match i taget”. Thelin lyfter inför också fram supportrarna som ”tolfte spelaren” och en faktor som lyft laget till nya höjder under året.

Och apropå stöd från läktaren, på onsdag väntas J-Södra komma med en större supporterskara än vanligt och vi i GAIS hoppas självklart på att också våra supportrar dyker upp för att stötta Grönsvart och hjälpa till att vinna kampen såväl på planen som på läktaren.

Välkommen till Gamla Ullevi på onsdag på den lite udda matchtiden 18.15. Väl mött!

Text: Anders Fagerlund