image

Motståndarkollen – IK Sirius

För GAIS är söndagens match en jakt på placering. Man kan, om resultaten går i grönsvart favör, som bäst bli nia. För motståndarna IK Sirius FK är säsongen dock långt ifrån över. Laget placerade sig på en fin tredjeplats i tabellen och kommer få möta halländska Falkenbergs FF i kvalet för en allsvensk plats 2016. 

IK Sirius FK är en anrik förening som grundades i Pelle Svanslös Uppsala 1907. Man nådde framgångar tidigt och föreningens hitintills största framgång inföll 1924 då man kom tvåa i SM efter att förlorat finalmatchen mot Lasse Ternströms moderklubb Fässbergs IK. Mästerskapet avgjordes då i form av ett cupspel och framgången kom precis innan Allsvenskan spelades för första gången säsongen 1924/25 där, som alla vet, GAIS blev de första mästarna.

1969 skedde debuten i Allsvenskan, dock inte bättre än att man slutade som jumbo och degraderingen blev ett faktum. Klubben hängde inte läpp för det utan, efter att ha varit nära ett par gånger, återvann man sin allsvenska status säsongen 1973. Sejouren blev heller inte denna gången långvarig utan man föll ur redan året därpå, 1974.

Nu är man återigen nära att klara sitt tredje avancemang till högsta serien då ett kvalfyllt kval inom kort väntar. Tränare Kim Bergstrand och hans mannar har gjort stora framsteg, inte minst med tanke på att denna säsong är lagets blott andra säsong i Superettan under klubbens andra sejour i serien. Bergstrand är nöjd med vad laget presterat over säsongen trots åtta tappade ledningar:

– Vi har varit svårslagna med ett stabilt grundspel som jag tycker varit vägvinnande. Vi har varit det spelförande laget I alla matcher utom en, vilket vi är nöjda med, så vår identitet är ganska tydlig.

I ett starkt kollektiv står målskytten Stefan Silva ut lite extra offensivt . 25-åringen har svarat för 12 mål, vilket faktiskt är tre sämre än föregående år. Delad tvåa i den interna skytteligan är Moses Ogbu och Kim Skoglund, båda akterseglade med sju mål vardera. Rutinerade Andreas Erikssons fötter är fortsatt viktiga och  34-åringen har bokförts för sex målgivande passningar. Eriksson är en herre som tränare Bergstrand tycker att publiken ska hålla ett extra öga på.

– Vi är inte på det klara med hur vi ska ställa upp ännu, men Andreas är en offensiv mittfältare, eller forward, som alltid bjuder på något extra. Även Kingsley Sarfo är väldigt sevärd även om det inte alltid är så effektivt.

Andra namnkunniga spelare i truppen är bland andra före detta hammarbyaren Eric Figueroa, förre detta superlöftet i innebandy Niklas Maripuu samt Niklas Thor. Den senare har dock en hustru som sannolikt är mer känd; KD:s partiledare Ebba Busch Thor. Sirius satsar dock inte på namnkunniga nyförvärv utan har sitt eget recept för framgång. Tränare Bergstrand förklarar hur man har lyckats så bra på kort tid.

– Det har vart det att vi har haft en strategi med spelare som ska kunna utvecklas och kunna ta nästa steg. I Division 1 var tanken att de spelarna skulle klara sig bra i Superettan för att inte behöva värva nytt då. De vi försökt få in i till Superettan ska klara av Allsvenskan.  Vi har jobbat i snart fyra och har satsat långsiktigt som nu betalar av sig. Det är ett resultat av en kombination av långsiktighet och att man måste vinna fotbollsmatcher.

För många fotbollsintresserade klingar Bergstrands namn bekant. Med  ungefär 200 matcher i högsta serien i främst AIK men också Hammarby, var han ett snabbspringande hot för motståndarnas backlinje. Något som bland annat IK Brage fick erfara 1993 då Kim mäktade med hela fem mål i sin svarta AIK-tröja. Ett målrekord som än idag är det flesta antal mål någon gnagare presterat i en enskild match.

Just AIK har flera gemensamma nämnare med den blåsvarta upplandsklubben. Som VD sitter ingen mindre än Ola Andersson, som är en flitigt anlitad expert i fotbollsstudiorna när det kommer till stora internationella matcher. Bergstrand har som assisterande tränare Thomas Lagerlöf, som även han har gedigen bakgrund i Solnaklubben  tillsammans har duon nästan 300 matcher i Lennart Johanssons favoritklubb.

innan Sirius  gör anspråk på ett allsvenskt avancemang via kvalet mot Falkenberg står alltså en match mot GAIS på deras schema. En match Bergstrand ser fram emot.

– GAIS har ju bra form nu med två raka segrar. Alla tycker det är roligt att komma til Gamla Ullevi, det är en trevlig arena och alltid en hyfsad stämning  och inramning . Vi känner att GAIS inte är helt olikt Falkenberg i spelstil, vilket är bra för oss. Självklart vill vi vinna denna matchen också.

Vad kommer då avgöra matchen tror du?

– Det är alltid svårt att sia om. Om vi gör vår grej bättre än vad motståndaren gör sin och om vi tillåts ha mer boll och kan kontrollera spelet då kommer vi få utrymme för våra kreativa spelare. Då blir vi farliga.

Med tanke på stundande kval för Sirius så är kanske spelarnas tankar redan på dessa matcher, hur är dina tankar inför kvalmatcherna?

– Vi försöker faktiskt ha fokus på två saker; att göra en bra match på söndag för att få en bra känsla inför kvalet. Det är två matcher som ska få alla att prestera bra, det är tätt på given men det gäller att gilla läget. Vi kommer underifrån och det är bara att njuta av det. Vi ska dessutom få pigga huvuden och ben  då vi faktiskt möter ett lag som slagit topplagen i Allsvenskan.

Stort lycka till i kvalet!

Tack så mycket!

 

Daniel Björnalm