Frej-5

Motståndarkollen: IK Frej

På tisdag kväll avslutas den 24:e omgången i Superettan då GAIS tar emot IK Frej i en match där det står mycket på spel för båda lagen. Under året har såväl olyckskorpar som asgamar hörts och synts runt Täbylaget, men efter sommaruppehållet har man visat att ryktet om lagets död är betydligt överdrivet. 

Drabbningen på Gamla Ullevi kommer att vara en svår nöt att knäcka för Atleterna mot ett lag som vägrar visa vit flagg trots att man haft ett utsatt läge mer eller mindre hela säsongen. I den haltande tabellen ligger upplänningarna på nedflyttningsplats med 22 poäng. GAIS ligger å sin sida som bekant på en elfte plats med 27 pinnar vilket innebär att vi fortfarande är i högsta grad inom synhåll för lagen under strecken.

Lagens tabelläge understryker verkligen vilken viktig match som väntar, en vinst för Atleterna skulle innebära visst andrum inför serieavslutningen medan en förlust skulle ge ett riktigt utsatt läge. Spelartruppen, lagledning, personal och klubbledning vill därför se dig och alla andra gaisare på läktaren på tisdag. Nu väntar en match av största vikt och den vi vill absolut inte spela utan vår 12:e spelare!

GAIS förstörde avslutningsfesten för ”Barre”

2006 spelade tisdagens motståndare i Division 3 Norra Svealand och det var då inte mycket som talade för att klubben skulle ha något i fotbollseliten att skaffa. Men bara åtta år senare kvalade sig Täbylaget sig till en plats i Superettan på bekostnad av forna storlaget Östers IF. Så lagets framfart är alltså ytterligare en av alla Åshöjden-historier som finns inom Svensk fotboll och även om Frej (ännu) inte nått lika långt som ÅBK har man haft en utveckling som är värd all heder.

Extra anmärkningsvärd blir klubbens resa om man också beaktar att man rör sig med en liten budget och att ledare ofta talar om att man får ta det som blir över när de större klubbarna i 08-området har tagit sitt. Man får anta det är enklare att klättra i divisionerna med större tillskott från sponsorer eller externa ägare än vad de gulsvarta kan stoltsera med.

En viktigt pjäs i klubbens utveckling – och att man lyckats trotsa tyngdlagen – är den tidigare tränaren Bartosz Grzelak. Med förflutet som spelare i bland annat AIK och BP kom han till klubben 2009 i rollen som spelande assisterande tränare. Han la sedan skorna på hyllan efter att han varit med och spelat upp laget till Division 1 Norra säsongen 2011 – och tog året efter över som huvudtränare.

”Barre” byggde laget allt starkare år efter år och alla fotbollsintresserade täbybor verkar vara överens om att han varit en mycket viktig drivkraft för klubbens och lagets utveckling. Grannklubben AIK var till och med så imponerade över hans insatser att man under första halvan av årets säsong värvade honom för att bli assisterande till Rickard Norling. Så när det var dags för sommaruppehåll i Superettan var det sista matchen med gänget för Grzelak.

Klubben hade förberett en fin avtackning och uppmanat till extra uppslutning på Vikingavallen för att ge sin duktige ledare en fin avslutning efter åtta och ett halvt år i klubben. Men i den matchen stod GAIS för motståndet och bortalaget hade självklart andra planer än att göra söndagen i midsommarhelgen till en trevlig personalfest för Frej.

Matchen började helt ok för de gulsvarta och påhejade av det faktum att man fått tillbaka ett gäng spelare efter skador kopplade man ett visst grepp kring matchen. Men fotboll är som bekant sällan logisk och efter en halvtimma ledde högerbacken Sebastian Möller en grönsvart framstöt. Den gode Möller fick fri lejd upp till hemmalagets straffområde och slog ett fint inlägg som Luka Mijaljevic mötte med pannan. Luka, som visade upp en nyfunnen målform under juni, nickade in 1-0 och gav GAIS ett försprång som Täbylaget aldrig lyckades hämta igen.

Visst ökade Frej trycket i andra halvlek och visst hade man en serie bra målchanser, men någon kvittering blev det inte. GAIS tog med sig poängen hem och lämnade hemmalaget att fira av sin tränare med gräddtårta som förmodligen surnat i takt med de missade lägena. Ingen vidare avslutning för Barre med andra ord, men i mångt och mycket var resultatet symptomatiskt för Frejs vårsäsong.

På de 14 omgångar som man spelade fram till uppehållet blev det bara två vinster och man tog semester på nedflyttningsplats med blott 10 poäng. Men inte nog med att man låg pyrt till i tabellen, nu stod man dessutom utan den mirakeltränare som gjort Frej till ett hyggligt stabilt Superettanlag. Dessutom var den allmänna känslan, måndagen efter midsommar, att ”förtrollningen” var bruten och lagets tidigare fina förmåga att prestera klart över spelarbudgeten var som bortblåst.

Ryktet om Frejs död är betydligt överdrivet

Att gå på semester i ett sådant läge måste ha varit tufft och olyckskorparna kraxade om en tuff höstsäsong och tog ut nedflyttningen i förväg. Men inom klubben slängde man aldrig yxan i sjön. Först lyckades man knyta till sig BP:s tidigare sportchef, Roberth Björknesjö, som ny tränare och sedan gjorde man ett fint sommarfönster där man lyckades förstärka truppen med sex spelare med goda eller bra meriter.

Jaudet Salih var utlånad från GIF Sundsvall redan under våren men klubben lyckades få till ett avtal även för hösten. Från Djurgården lånade man in mittfältaren Joseph Ceesay och Dusan Jajic kom från Hammarby på samma villkor. Admir Catovic med meriter från Degerfors, Assyriska och AIK anslöt från Ryssland, unge yttern Mattias Bouvin värvades från Djurgården och dessutom knöt klubben upp förre målvakten Marko Atanackovic.

Men när serien startade om en knapp månad efter GAIS-segern fick Björknesjö knappast någon drömstart. Det blev en klar 3-0-förlust hemma mot Dalkurd och nu hade korparna ersatts av gamar som cirklade över Vikingavallen i väntan på att få sätta tänderna i ännu ett fotbollslik. Men det skulle ännu en gång visa sig att ryktet om Frejs död var överdrivet och när laget på tisdag kommer till Gamla Ullevi är det med en klart mer positiv trend.

Under de åtta omgångar som spelats efter DFF-matchen har Täbylaget noterat fyra vinster och fyra förluster. Det är med andra ord enkelt att anklaga laget för att ha en ojämn formkurva – men vinster är ju som bekant guld värda och gör att man avancerar i tabellen. Bland lagets vinster hittar vi en meriterande 1-0-seger borta mot BP, en vinst mot ÖIS på Gamla Ullevi och en 4-0-utskåpning hemma mot HIF.

Laget har alltså noterat några meriterande resultat men vägen mot fast tabellmark har också haft några rejäla farthinder. Förlusten mot SFC var förvisso tung, men kan knappast mäta sig med när laget i den 21:a omgången gick på pumpen på övertid hemma mot Norrby. När man sedan följde upp den matchen med att få stryk i Växjö var det åter många som ville försegla domen om nedflyttning.

Men även denna gång blev upplänningarna räddade av gonggongen då man i förra omgången vann en riktig ödesmatch. Hemmamötet med bottenkollegan Åtvidaberg får betecknas som något av sexpoängsmatchernas moder med 90+4 minuter av kamp och nervdaller. När DIF-lånet Joseph Ceesay till slut fick bli segerhjälte på matchens sista spark visade Frej ånyo att man vägrar hissa vit flagg.

Hur ställer Frej upp på tisdag?

Tisdagens gäster har efter sommaruppehållet visat att man är ett kompetent lag som kan vinna mot alla lag i serien, att man är ett bra bortalag och att man har karaktären för att avgöra på övertid. Men vi har också sett att man kan trilla dit i viktiga matcher och också att man kan tappa på övertid. Frej är just nu ett lag som antingen vinner eller förlorar, kryss verkar inte vara ett alternativ.

Ett enkelt förhandstips inför drabbningen med Makrillarna kunde vara att de gulsvarta skulle backa hem, säkra defensiven och spela på kontring – men det kommer knappast att vara deras matchplan. Istället är det troligt att man kommer att tillämpa en modell som bygger på hög press, att man kommer att vilja hålla i bollen och spela sitt eget spel. Frej är ett lag som har en solid defensiv, men räkna inte med att de kommer till Göteborg för att bevaka poängen som de har när domare Nermin Cisic blåser igång matchen.

Laget har ett antal offensivt kompetenta spelare där kvartetten Peter, Runnemo, Rashidi och Åsbrink gjort 21 mål ihop. Vi kan också räkna in backarna Jacob Glasberg med sex assist och Philip Wiström med två mål bland hoten framåt. Det gäller alltså för Grönsvarts defensiv att lyckas att fånga in de namngivna herrarna – vilket kanske underlättas något av det faktum att Nsima Peter är avstängd.

Även backlinjen försvagas något på grund av tidigare utdelade kort då varken Alie Sesay eller Martin Falkeborn är tillgängliga för matchen mot GAIS. Men Björknesjö kommer trots det att få ihop en slagkraftig startelva och kommer ändå att tvingas lämna några bra namn på bänken.

Under sin nye tränare har Frej företrädesvis spelat 4-2-3-1 och vi utgår ifrån att det är så man väljer att spela på tisdag. Vi räknar med att burväktare Marko Atanackovic är det första namnet som Björknesjö nedtecknar och att han strax framför placerar  RIchard Spong. På tisdag väntar alltså ytterligare en chans (kanske den sista?) att se GAIS-favoriten äntra Gamla Ullevi – och förmodligen har han lagets kaptensbindel på vänsterarmen.

Snart 34-årige Spongs sällskap i backlinjen blir nämnde Glasberg och Wiström samt troligen Danilo Kuzmanovic. Vidare kommer de två balanserande rollerna på mittfältet att tilldelas gnuggaren Adam Gradén och Bajen-lånet Dusan Jajic.

I skyttekungen (6 mål) Nsima Peters frånvaro kommer de fyra offensiva rollerna med stor sannolikhet att tilldelas Joseph Ceesay, Dida Rashidi, Pontus Åsbrink och Joakim Runnemo och gissningsvis med den sistnämnde som toppforward. Här kan ju dock inflikas att Admir Catovic och Lukas Sunesson trampar i kulisserna och säkert gärna också vill ha en av de offensiva platserna i laget.

Upprop: Alla till GU!

Därmed vet vi det mesta av det vi behöver veta om Frej inför tisdagens drabbning. Det här är ett lag som är bättre nu än när vi mötte dem i juni – om än att man kommer till Göteborg något decimerat. Men med tanke på att Täbylagets styrkor traditionellt sett handlar om lagets slagstyrka snarare än individuella prestationer så tror vi dock inte att avstängningarna kommer att påverka konkurrenskraften i någon större utsträckning.

Frej kommer till Gamla Ullevi med säsongens kanske skönaste vinst (ÅFF) som sitt främsta minne och det här är ett lag som är vana vid att spela med kniven mot strupen. Så låt dig inte luras av lagets blygsamma tabellplacering – det här kommer att bli en tuff nöt att knäcka för GAIS.

För att öka på Grönsvarts chanser att bärga en viktig seger så hoppas klubben på bästa möjliga stöd från läktarna. Vi minns med ett leende hur vi med publiken i ryggen betvingade Syrianska i en match som kändes ungefär lika viktig som den mot Frej. Vi hoppas på något liknande på tisdag! Så boka in GAIS – IK Frej på tisdag kl. 19.00 och ta med din granne, kollega eller kusin för att stötta GAIS till en mycket viktig seger. Alla till GU.

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS – IK Frej.
När: Tisdag 19/9 kl. 19.00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Nermin Cisic, Värnamo.
Avstängda:

Biljetter
GAIS rekommenderar alltid att du köper förköp för att slippa köer på matchdagen. Du fixar enklast din biljett via denna länk och kan sedan få den direkt till din telefon eller för utskrift hemma.

Matchtruppen
GAIS matchtrupp tas ut efter måndagens matchförberedande träning och publiceras därefter på GAIS.se.

Poängligan
Inför matchen mot IK Frej ser GAIS interna poängliga ut som följer:

  • 5 poäng:  Luka Mijaljevic (4+1).
  • 3 poäng: Alibek Aliev (3+0) och Dardan Rexhepi (2+1) och Dusan Djuric (1+2).
  • 2 poäng: Andreas Peterson (2+0), Calle Nyström (2+0), Simon Silverholt (2+0), Malkolm Moenza (1+1), James Sinclair (0+2), Johan Svahn (0+2) och Anton Wede (0+2).
  • 1 poäng:  Alexander Leksell (1+0), Dan Keat (1+0), ), Steven Old (1+0), Sebastian Möller (0+1), Ajdin Zeljkovic (0+1), Daniel Janevski (0+1) och Niclas Andersen (0+1).

Varningsligan
Inför matchen mot IK Frej ser GAIS interna varningsliga ut som följer:

  • 5 varningar: Niclas Andersén och Calle Nyström.
  • 4 varningar: Johan Svahn och James Sinclair.
  • 3 varningar: Dan Keat, Alexander Leksell, Alibek Aliev och Erik Jonasson Westermark.
  • 2 varningar: Dusan Djuric och Damir Mehic.
  • 1 varning: Daniel Janevski, Luka Mijaljevic, Dardan Rexhepi, Sebastian Möller och Anton Wede (som har en varning med sig från spel i HIF).