GAIS07-Foto Lars Ekström small

Motståndarkollen: IK Frej Täby

På söndag går GAIS in i den 17:e omgången av Superettan och då väntar en resa till Täby för möte med IK Frej. Atleterna åker österut stärkta såväl av den fina insatsen mot Varberg som av tre nya spännande spelare i truppen. Målet är självklart: Tre poäng och fortsatt avancemang i serien!

I höstsäsongens andra match väntar en repris på årets seriepremiär då Grönsvart gick segrande ur kampen, trots tydliga skönhetsfläckar i det egna spelet. Nu har GAIS förhoppningsvis lite tydligare linjer i det egna spelet och kan fortsätta att ta poäng av Täbylaget – inte minst då hemmalaget har tappat sin skyttekung Oke Akpoveta.

En kamp mellan två jämna lag?

Efter 16 omgångar har GAIS och IK Frej gått väldigt jämnt i serien. Hemmalaget ligger på tionde plats med 19 poäng, en placering och en poäng bakom GAIS. Båda lagen har mäktat med fyra segrar hittills i år medan GAIS har ett kryss mer än Täbylaget. Båda lagen har gjort 23 mål framåt men Atleterna har visat upp en stabilare defensiv med bara 18 insläppta mål, vilket kan jämföras med 25 för Frej. Så om man ser till tidigare prestationer så kommer matchen på söndag att bli en kamp mellan två jämna lag.

På Vikingavallen har Frej tagit 12 av sina 19 poäng via tre segrar, lika många kryss och två förluster vilket ger laget en tiondeplats i hemmatabellen. Ett hemmafacit som kanske inte är direkt avskräckande, men om man väger in att GAIS ännu inte vunnit på bortaplan så kanske hemmalaget ändå får gälla som knapp favorit på söndag?

Under sommaruppehållet av Superettan spelade IK Frej en träningsmatch mot IK Sirius där man noterade en förlust med hela 3-0. Tränare Bartosz Grzelak konstaterade besviket efter matchen att det var tydligt för spelarna vilket jobb som man måste lägga ner för att vinna matcher och att resultatet var en väckarklocka inför nästa seriematch. I någon mån skulle han få rätt i detta uttalande eftersom laget gjorde en klart bättre insats när allvaret väl började igen.

I omstarten av Superettan så spelade Frej 2-2 på bortaplan mot jumbon Syrianska FC. Det var en match där, som väntat, hemmalaget hade störst bollinnehav men där bortalaget tilläts att göra första målet tidigt i matchen. Innan domaren blåste för halvtid så hade dock SFC vänt på steken via mål av bland annat Robin Book. I början av andra halvlek kunde sedan Pontus Silfwer kvittera SFC:s övertag och trots att båda laget hade chanser att avgöra slutade matchen med delad poäng.

Hur ställer Frej upp på söndag?

I matchen mot SFC saknades målvakten Marko Atanackovic som har en axelskada. Om han inte är spelklar till matchen mot GAIS ersätts han helt säkert av Ruben Åhman som vaktade buren senast. I fyrbackslinjen får vi troligen inte se Richard Spong på söndag utan istället ytterbackarna Filip Almström-Tähti och Jacob Glasberg medan mittlåset utgörs av Philip Wiström och kaptenen Johannes Gustafsson.

På mittfältet startar Frej säkert med slitvargen Adam Gradén, och Pontus Åsbrink som är tillbaka efter avstängning. Dessutom får vi i offensiva roller förmodligen se Pontus Silfwer, Joakim Runnemo, Dida Rashidi och Victor Söderström.

En brasklapp får dock lämnas för att, Oke Akpovetas ersättare, nya ghanesen Abdul Basit Adam, kommer att vara spelklar till matchen mot GAIS. Han kommer senast från allsvenska Gefle IF och den 21-årige anfallaren ska representera Frej under 1,5 år. Basit Adam kom till Gefle i mars i år och hann med att göra fem Allsvenska matcher fram till att hans lån avslutades under sommaruppehållet. Han har tidigare också representerat Free State Stars i högsta ligan i Sydafrika där han mäktade han med 10 mål på 29 matcher.

Med tanke på hur väl Frej lyckades med värvningen av Akpoveta under våren så finns det all anledning för GAIS backlinje att hålla extra koll på nyförvärvet Basit Adam, som av tränare Bartosz Grzelak beskrivs som ”en mycket spännande forward som är stor och stark samtidigt som han har bra teknik och kommer att stärka upp konkurrensen på våra offensiva platser”.

Drygt 4000 Gaisare har säkert goda minnen från premiären då Makrillarna slog just Frej med 2-0 efter ett tidigt mål av Luther Singh och ett sent dito av Liam Davis. I den matchen hade Atleterna marginalerna med sig efter en spelmässigt svag insats, men efter det fina spelet i första halvlek senast mot Varberg och kämpainsatsen i andra så finns det grönsvart hopp om poäng på Vikingavallen. Förra året gjorde GAIS en blek föreställning i bortamötet med de gulsvarta och viljan att göra en bättre match i år är bergfast i truppen. Kanske får vi också stifta bekantskap med några av de tre nya spelarna Book, Aliev och D-Rex?

 

Inför matchen
När: 31:a juli kl. 17.00.
Var: Vikingavallen, Täby (hitta hit).
Underlag: Konstgräs (varför GAIS träningar fre- och lördag flyttas till Härlanda Park).
Domare: Adnan Jukic, Falkenberg.
Avstängda: Steven Old, Craig Henderson, Kieron Cadogan.