Motståndarkollen: IK Frej

Ny omgång i Superettan. Ny chans att väcka liv i EKG-kurvan: Grönsvart åker under torsdagen till Täby och möter Frej på bortaplan under fredagskvällen.

Om tabelläget fortfarande är prekärt för GAIS ser det än snårigare ut för Frej. Idrottsklubben Frej Täby ligger på femtonde och nästa sista plats och därmed under båda de nedre strecken i tabellen. Frej har ändå häng uppåt och med 19 inspelade poäng är det på de sju återstående matcherna en poäng upp till 14:e plats, tre upp till 13:e och fem till GAIS på 12:e precis ovanför gränsen för nedre kval.

Frej är sen början av året en ”partnerklubb” till Hammarby IF. Ett samarbete som inte bara inneburit gemensam spelarutveckling utan också en möjlighet att dela och utveckla resurser på ledarnivå. Lukas Syberyjski kom från Hammarbys U19-lag och tränade laget i början av säsongen men fick lämna kring sommaruppehållet och in kom nya (Hammarby)-duon Pablo Pinones-Arce och Janne Mian som arbetar under fortsatt ledning av managern Stefan Olsson, också från Hammarby.

Utifrån kan samarbetet tyckas lite ensida och att Frejs identitet nu vilar på klubbens tradition och hemmastöd. Vikten av att Frej stannar kvar i Superettan är i.a.f. betydande för Hammarbys strategi och har betonats av deras sportchef Jesper Jansson.

Som bottenlag kommer såklart inte Frej till match med en imponerande matchsvit men klubben tog en tydlig och imponerande 3-0 seger borta mot Syrianska senast, vilket var första gången i klubbens historia som man vann i Södertälje.

Fem senaste matcherna (IK Frej Täbys mål först):
3-0 Syrianska (B)
1-2 Mjällby (B)
2-3 Degerfors (H)
1-3 Jönköpings Södra ()
2-2 Varbergs BOIS (B)

På planen har Frej under säsongen ofta spelat med fem man på mittfält eller backlinje och med en tydlig toppforward. De senaste matcherna verkar man övergått till två anfallare vilket innebär att Oke Akpoveta tar plats från start tillsammans med Izountoumoi eller Mawana på topp. Hammarby-inslaget finns tex på lagets högersida där nyligen inskeppade de Brito tagit plats bakom Leo Bengtsson. Hjalmer Ekdahl (från Hammarby) bildar mittbackspar tillsammans med Jon Birkefeldt som kom från Värnamo inför säsongen.

På innermittfältet spelar oftast Pedro Ribeiro, med MLS-rutin, bredvid Kim Skoglund, senast i GIF Sundsvall. På vänstermittfältet finns Mattias Bouvin som petat in så många mål att han hade toppat GAIS interna skytteliga med samma utdelning. Emil Magnusson vaktade kassen senast.

Syrianskasegern var blott fjärde vinsten för året och en av de övriga tre kom i vårmötet mot GAIS på Gamla Ullevi då man knep en 1-0 seger.

Frej har inga avstängda inför mötet med GAIS.

Senaste möten med GAIS:
2019: GAIS- IK Frej Täby 0-1
2018: IK Frej Täby- GAIS 3-1
2018: GAIS- IK Frej Täby 2-1
2017: GAIS- IK Frej Täby 1-0
2017: IK Frej Täby-GAIS 0-1

Poängen är fortfarande livsviktiga för grönsvart, och förutom att hålla alla i kön bakom sig finns fortfarande möjligheten att blanda in lagen precis ovanför i den mest akuta bottenstriden. Att matchen också är säsongens största chans att göra avtryck i Allsvenskan tar undertecknad som en bonus. COYG!

Text: Henrik Elofsson
Foto: Mikael Josefsson

Inför matchen

Detaljerna
Vad: IK Frej-GAIS.
När: Fredag 20/9 kl. 19.00.
Var: Vikingavallen / Täby IP 1.
Domare: Per Melin.
Avstängda: Inga spelare avstängda inför matchen.

Matchtruppen
GAIS matchtrupp presenteras på webben under torsdagskvällen.