IK-Brage-1

Motståndarkollen: IK Brage

Välkommen att stötta GAIS på Bravida Arena på långfredagen då anrika IK Brage kommer till stan.

På långfredagen får GAIS besök av IK Brage då vi ska spela den fjärde matchen i årets upplaga av Superettan. Det är två obesegrade lag som drabbar samman då GAIS har två kryss och en vinst med sig i bagaget medan vår motståndare hittills har noterat två vinster och en oavgjord. På fredag kväll vet vi om något av lagen har fått sin inledande svit spräckt.

Matchen är som bekant flyttad till Bravida Arena och spelas på långfredagen kl. 16.00. Välkommen att lösa din biljett via denna länk.

En klubb med vasst förflutet

Den anrika Borlängeklubben grundades 1925 och man har en fin historia med flera sejourer på högsta nivå. I slutet av 30-talet tog man sig för första gången till Allsvenskan och sedan dess har klubben pendlat mellan de övre serieskikten.

När sedan Rolf Zetterlund kom till klubben 1977 inleddes den senaste framgångsperioden då man på fyra år gick från tredje divisionen till en fjärdeplats i högsta serien och final i Svenska cupen. Tränaren tillskrevs stor del av äran för framgångarna och tilldelades samma år Guldbollen – vilket gör honom unik både som den äldsta spelaren som vunnit utmärkelsen samt att han är den enda vinnaren som aldrig spelat i svenska landslaget.

Under 80-talet kvalificerade Brage sig också för spel i Europa och många anser att klubbens absoluta höjdpunkt kom 1988 då man höll italienska Inter stången på ett bra sätt i Uefa-cupen. Men den typen av framgångar har man inte varit i närheten av sedan dess – och efter det att laget trillade ur Allsvenskan 1993 har man fört en verksamhet lite vid sidan av strålkastarljuset.

Brage är på rätt väg igen?

IK Brage gör 2019 sitt andra år i denna sejour i Superettan efter att ha spenderat några turbulenta år i Norrettan och självklart hoppas man på att kunna upprepa de fina resultaten från förra året. Under 2018 samlade man ihop 45 pinnar vilket gav en trygg tillvaro på övre halvan och även i år nämns laget som en tydlig kandidat strax bakom topplagen.

Den minnesgode kommer ihåg att Brage kom toksist i Superettan 2013 och efter degraderingen fann man sig i situationen att det skulle byggas ett nytt lag – något som vi vet är lättare sagt än gjort. I den nya division 1-vardagen hade man då också fått ny och oönskad lokalkonkurrens av Dalkurd FF som ju då också höll till på Domnarvsvallen.

Rivaliteten mellan de två Borlängeklubbarna tog kraft och energi från nybyggandet och diverse anklagelser flög kors och tvärs över staden. Om det var en nesa att inte längre spela på elitnivå så förvärrades situationen av det faktum att man redan året efter fick se sig passerade av DFF.

Konflikten mellan de båda Borlängeklubbarna fick mycket uppmärksamhet under ett par år och anklagelser flög tvärs över både Domnarvsvallen och staden. Det finns de som skulle säga att Brage halkade lite snett i sin självbild under perioden som följde efter degraderingen – och det måste varit en rejäl nesa att få sig passerade av DFF under första året i Norrettan.

Säsongen 2015 blev inte mer munter med sparkade tränare efter åtta omgångar av serien och fortsatt kräftgång på planen. Under säsongen gjorde Bengt Ottosson entré som tränare och han fick, förutom ett kontrakt över 2,5 år, ansvar för att laget tillbaka till eliten. En uppgift som han lyckades med eftersom klubben med två omgångar kvar av säsongen var klara seriesegrare.

Om klubben under säsongerna 2014 fick jobba i motvind – och kanske med en självbild som inte riktigt stämde med hur verkligheten såg ut – så har man under se senaste åren ändå hittat hem avseende identitet och sportslig metod.

Ett stabilt lagbygge som är oslagbara hemma

Inför förra året ersattes Ottosson med Klebér Saarenpää som fortfarande leder laget och har lyckat snickra ihop ett lag som ser ut att färga fint på elitnivå. Till i år har man förvisso tappat Marcus Astvald och under förra säsongen lämnade lagets dåvarande skyttekung Simon Alexandersson för Norge. In har istället Seth Hellberg kommit från Syrianska FC och spännande anfallaren Jonathan Morsay har tillfälligt lämnat GIF Sundsvall för att få speltid i Brage. Dalmasarna har också hämtat in tuffeislänningen Bjarni Mark Antonsson som acklimatiserat sig i laget per omgående.

Men kvar från förra året finns också en stark ryggrad med bland andra Robbin Sellin, Kristian Andersen, Benjamin Hjerstrand och Alexander Zetterström. Lägg till det en vass offensiv med Anton och Oskar Lundin och målfarlige Christian Kouakou så är det enkelt att förstå att Brage blir att räkna med även i år.

Ett viktigt vapen för klubben är hemmastyrkan och man har under flera år visat att man är näst intill oslagbara på Domnarvsvallen. Även i år ser den trenden ut att håll i sig då klubben inledde serien med att hemmabesegra IK Frej med 2-0. Samma siffror blev det också i förra omgången då man avväpnade seriefavoriten Halmstads BK. Däremellan klarade man 1-1 mot nykomlingen Västerås SK på bortaplan.

Brage har under 2019 spelat i en uppställning som bäst beskrivs med siffrorna 4-4-2, vilket är en liten skillnad jämfört med förra säsongen då man spelade med bara en renodlad forward.  Nämnde Anton Lundin leder för närvarande skytteligan i Superettan med tre gjorda mål, men även anfallskollegorna Kouakou och Morsay har hittat rätt under de inledande matcherna. Vid sidan av dessa gäller det också att GAIS backlinje ser till att hålla Sellin och Andersen i strama tyglar då dessa också visat sig vara skottglada under serieupptakten.

Räkna med en startelva där Hjertstrand, Liljestrand, Zetterström och Hindrikes utgör en stabil fyrbackslinje framför keepern Peter Rosendal. På mitten får Sellin och Antonsson förmodligen sällskap av bröderna Lundin, möjligen att Hellberg aspirerar på en startplats. Framåt gör sedan Andersen, Morsay och Kouakou upp om två anfallsplatser.

På långfredagen är det dags för GAIS att gnugga vidare då dalkarlarna kommer till Bravida Arena för match i Superettans fjärde omgång. Det ska bli utmärkt påskväder i Göteborg med blå himmel och anständiga vårtemperaturer – perfekt matchväder med andra ord. Välkommen att stötta Grönsvart på plats!

Bildcredd: IK Brage

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS – IK Brage.
När: Fredag 19/4 kl. 16.00.
Var: Bravida Arena.

Biljetter
GAIS rekommenderar som vanligt att du löser förköp för att slippa köer på matchdagen. Du köper din biljett via denna länk.

Du är självklart också välkommen att köpa ett årskort för att visa att du stöttar Atleterna under hela säsongen och det gör du enklast här. Självklart justarar vi ner priserna efter hand som matcherna avverkas under säsongen, så årskorten för 2019 har nyligen blivit lite billigare. Beställer du årskort under veckan så kan du hämta ut det på Bravida på fredag.

Matchtruppen
VI publicerar som vanligt matchtruppen under kvällen före match. Välkommen tillbaka på torsdag.