James Sinclair congrats II small

Motståndarkollen: IFK Värnamo

GAIS beger sig med gott självförtroende till Värnamo för att möta ortens vitblå Kamratförening på söndag den 15:e maj. Det tufft spelande hemmalaget har fått en bra start i serien och det är en svår uppgift som väntar för Atleterna.

Till helgen alltså styr den grönsvarta skutan mot Patrik Ingelstens hemtrakter för ett möte med förra årets GAIS-kaptens andra klubb i karriären. Patrik, som för övrigt syntes i GAIS-klacken i Halmstad, började sin fotbollsbana i Hillerstorp men flyttade sedan till Värnamo för att träna under Jonas Thern. Kapten Ingelsten och alla andra Gaisare hälsas välkomna att stötta GAIS på Finnvedsvallen på söndag kl. 16.00. Köp din biljett här.

Fin start på serien för Värnamo

IFK Värnamo slutade förra året på en 10:e plats i Superettan och tippades av många inför serien som ett lag som kommer att få kämpa för nytt kontrakt. Men i år har man fått en så bra start att man kanske kan börja fundera på en högre målsättning? Söndagens motståndare för GAIS, som står under bevakning avseende Elitlicens för 2017, bygger mycket av sitt spel på kollektivet och laget har fler slitvargar än kreativa stjärnor.

De vitblå är framför allt tunga att möta på Finnvedsvallen där det ofta ingår i matchplanen att gå hårt åt motståndarna. Man har ett ramstarkt försvar som i år visat sig vara mer svårforcerat än på länge och laget har lyckats hålla nollan i fem av de sju spelade matcherna, bara Ljungskile och Degerfors har hittat rätt bakom målvakten Johathan Rasheed. Dock kan också nämnas att laget själv gått mållösa från tre av de spelade matcherna så det är inte mycket som talar för något målkalas på söndag.

Inför den sjunde omgången hade Värnamo fyra raka matcher utan förlust då man vunnit över Varberg, Ängelholm och Assyriska, varav de två första på bortaplan, samt spelat 0-0 mot förväntade topplaget Sirius. Med den fina resultatsviten hade klubben också lyckats notera sin bästa säsongsstart sedan man avancerade till Superettan 2011. Men i förra omgången gjorde Smålänningarna en sämre insats och fick då stryk på Stora Valla i en match där Degerfors hade kommandot från start till mål.

Mot Degerfors hade laget stora problem att täppa till på sina kanter och de båda första målen kom till efter inspel från kanten med precisa avslut från nära håll. Även det tredje målet kom till genom att hemmalaget luggade en av ytterbackarna i IFK för att sedan komma till avslut. I den matchen fick laget inte till något anfallsspel att tala om, men visade till och från att man även i år är farliga på hörnor och inlägg och man hade också ett par farliga avslut på skott utifrån.

Offensiven i Värnamo cirklar mycket kring bollbegåvningen Issam Jebali som visat fin form under seriens inledning och varit mycket svår att fånga in för motståndarförsvaren. Det är kanske den enskilt viktigaste spelaren att hålla god koll på för Grönsvarts backlinje även om kantspringaren Johan Svahn, ny från Falkenberg, också varit ett offensivt hot under tidigare matcher och bidragit med många vassa framspelningar. Som bekant har laget söndagens motståndare också Per Cederqvist på topp och även om han hittills inte varit lika framträdande som tidigare år så har han självklart öppnat sitt målkonto för året.

Förra matchen startade Jebali som släpande forward ihop med Cederqvist men flyttade i halvtid ner på det centrala mittfältet. I båda rollerna visade han vid upprepade tillfällen att det är svårt att ta bollen ifrån honom, men också att han har klarar av att hitta sina lagkamrater med öppnande passningar. Så en varning är härmed utfärdad.

Hur ställer Värnamo upp på söndag?

Hemmalaget kommer att ställa upp med en klassisk 4-4-2-modell och här följer tankar från GAIS.se om vilka spelare som vi får se på planen.

Det är inte omöjligt att tränare Jörgen Petersson väljer att göra någon ändring i laget jämfört med förra matchen. Danske backen Peter Jul Nielsen är tillbaka efter avstängning och tar säkert tillbaka sin plats i fyrbackslinjen. Det gör troligen att det blir ytterligare något positionsbyte och att vi får se Freddy Winst flytta in som mittback ihop med David Engström och med Victor Nilsson till höger. I så fall är det Johan Andersson, mittback i förra matchen, som sätter sig på bänken men det skulle också kunna bli Victor Nilsson. I matchen mot Degerfors var det nämligen rena autostradan på Nilssons högerkant.

Helst hade nog tränare Petersson velat starta med Simon Nilsson och Johan Svahn på kanterna på mittfältet, men den förre har varit skadad och hans medverkan är osäker. Är Nilsson återställd efter skada så startar han till höger och annars lär den platsen gå till Tobias Englund, trots att han hade en jobbig match senast. På centralt mittfält hittar vi Oskar Johansson och ledargestalten och tillika kaptenen Martin Claesson.

Framåt lär det bli nämnda duon Jebali och Cederqvist som ska stå för målproduktionen. Till sist konstaterar vi att Jonathan Rasheed kommer att vakta hemmalagets mål.

Trots förlusten senast ligger Värnamo på femte plats i serien med sina elva inspelade poäng. Men det innebär också att laget ligger inom räckhåll för GAIS som vid en vinst skulle kliva upp ett par pinnhål i tabellen.

Välkommen att stötta GAIS till tre poäng på Finnvedsvallen!

Kort inför matchen

Detaljerna
När: Söndagen den 15:e maj kl. 16.00.
Var: Finnvedsvallen. Hitta hit.
Underlag: Riktigt gräs.
Domare: Fredrik Klitte, Helsingborg
Avstängda spelare: Luther Singh, GAIS.

Läs mer
Missa inte den artikel som GAIS.se publicerade om IFK Värnamo inom den så kallade Seriekollen.

Biljetter
Vi rekommenderar alla Gaisare att köpa biljett på nätet för att undvika tidskrävande kontanthantering i entrékassor. Köp biljett här.

Fotnoten
Den minnesgode kommer också ihåg att GAIS har revansch att utkräva efter matcherna mot Värnamo under förra säsongen. Då vann Smålänningarna båda mötena efter två bleka insatser av Makrillarna. Nu siktar Grönsvart på bättre utdelning och kan få extra hopp av det faktum att hemmalaget faktiskt tagit fler poäng och gjort fler mål på bortaplan än hemmaplan.