GAIS-IFK-VÄrnamo-2

Motståndarkollen: IFK Värnamo

Höst ute, höst inne men grönsvarta kämpar fortsätter på måndagen bekämpa att årstiden sätter sig på hjärta och sinne – med bortamötet mot Värnamo. En superettanklassiker.

På måndagen spelar GAIS och IFK Värnamo i den 24:e omgången i Superettan och det är två lag med stor längtan efter fler inspelade poäng som möts. Regeln säger att striden kring de nedre strecken i landets näst högsta serie alltid är en nagelbitande attraktion och 2017 är sannerligen inget undantag.

IFK Värnamo: Resultat och form

Med ett tränarbyte inför säsongen (från Jörgen Peterson till Christian Järdler) och några spännande nyförvärv var förhoppningen bland många värnamobor att klubben 2017 skulle ta nästa steg och börja hota mot Superettans topp. Värnamo som i de senaste upplagorna varit superettans typiskt tolfte bästa lag (de senaste årens placering är 14-11-10-9-14) genom att ta de poäng man måste, men sällan överraska, inledde också säsongen piggt.

Det som då såg ut som övertygande segrar mot stabila superettanlag (t.ex. 4-0 mot Åtvidaberg och 5-2 borta mot Gefle) ses kanske idag i ett annat ljus men vårsäsongens Värnamo var ett lag med högre toppar, och dalar (0-4 mot Trelleborg), än vad vi vant oss vid tidigare. Med höstsäsongens intågande är det dock ett mer bekant och jämntjockt IFK Värnamo. De fem senaste matchernas resultatrad skrivs till 3-0-2 där vinsterna har tagits mot Öster, Åtvidaberg och Degerfors (2-1,1-3, 2-1).

Förlusterna har kommit mot BP och Varbergs BoIS. Däremellan gick man vidare i Svenska Cupen efter att på bortaplan slagit division två -laget Torns IF, men först efter förlängning.

På det hela taget ligger dock Värnamo bättre till än de senaste åren, just nu på åttonde plats. Med 6 poäng mer inspelade än Atleterna och med positiv målskillnad (+4). Men kanske viktigast: med 32 poäng är man bara en seger borta från den magiska gränsen på 35 som, nästan alltid, räcker för att säkra nytt kontrakt.

De senaste årens möten mellan lagen har varit täta drabbningar och de sista 5 har slutat med en oavgjord och två segrar vardera. I vårmötet var dock GAIS det starkare laget och tog en 2-1 seger efter tidigt mål från Dardan Rexhepi och Dan Keats långskottspärla. Upp till bevis för höstens GAIS.

Värnamos startelva

Inför säsongen tog Järdler med sig bekantingar från det senaste värvet i Ängelholms FF varav två blivit etablerade även i IFK Värnamo. Fredrik Lundgren är mittback och Petar Petrovic springer offensivt på kanten (även tidigare ÄFF-spelaren, amerikanen Ryan Finley, med tidigare provspel i GAIS, var ny inför säsongen men stack abrupt under säsongen med ”hemlängtan” ).

Ny i år är också Liridon Silka, 26-årig innermittfältare från Jönköpings Södra. Liridon är kanske Värnamos starkaste spelare i år och styr tempot i Värnamos uppsel. Liridon och hela Värnamo är skottvilligt, sällan under 10 avslut per match och oftast fler än motståndaren. Kanske får vi se mycket av detta på en regntyngd Finnvedsvallen.

Oftast efter klassisk 4-4-2 uppställning, har Silka sällskap med Simon Nilsson på innermittfältet och dessa flankeras på måndag antagligen av nämnde Petrovic (poängstarkast med 10(!) assist och 4 mål) och Oscar Johansson. I backlinjen kompar Tyler Lisette Fredrik Lundgren som mittback med trotjänaren, och kaptenen, Freddy Winst till vänster och Albin Seger till höger.

På topp återfinns konstanten Pär Cederqvist som även i år petat in sina habila 9 mål (ett på straff). Cederqvist är också i form och stod för båda målen i segermatchen mot Degerfors senast (2-1). Lika många mål har vanligaste anfallspartnern Melvin Frithzell stått för.

På grund av avstängningar eller skador har Värnamo någon gång i de senaste insatserna bytt till 4-3-3 (på pappret, snarare 4–5-1 då man tvingats falla lågt från 4-1-2-2-1) och då har mittfältet utgjorts av Silka, Petrovic och Nilsson samtidigt som Johansson tagit steget upp tillsammans med Paulo Marcelo Souza Alves bredvid Frithzell.

GAIS står idag på 30 poäng och även den som lever utan press i sitt gaisande kan säkert uppskatta att grönsvart redan på måndag tar ett steg mot minst 35 pinnar. Resan mot Värnamo tar knappt 2 timmar med bil, så även den som inte hinner med supporterbussen kan smita från jobbet bara lite tidigare och ändå hinna med att infinna sig på plats kl 19:00. Det närmsta tillfället att värma upp inför Gratismatchen hemma mot BP i nästa omgång. SMHI lovar 17 grader och nästan sol.

Ses på Finnvedsvallen. COYG!

Text: Henrik Elofsson

Inför matchen

Detaljerna
Vad: IFK Värnamo-GAIS.
När: Måndag 25/9 kl. 19.00.
Var: FInnvedsvallen, Värnamo.
Domare: Fredrik Klitte.
Avstängda: Alibek Aliev, GAIS

Värnamo Away
Det finns fortfarande några platser kvar i Gårdakvarnens bussar till matchen. Boka din plats via denna länk.

Matchbiljett löser du sedan via denna länk.

Poängligan
Inför matchen mot IFK Värnamo ser GAIS interna poängliga ut som följer:

  • 6 poäng: Luka Mijaljevic (5+1).
  • 3 poäng: Alibek Aliev (3+0) och Dardan Rexhepi (2+1), Calle Nyström (2+1) och Dusan Djuric (1+2).
  • 2 poäng: Andreas Peterson (2+0), Simon Silverholt (2+0), Malkolm Moenza (1+1), James Sinclair (0+2), Johan Svahn (0+2) och Anton Wede (0+2).
  • 1 poäng: Alexander Leksell (1+0), Dan Keat (1+0), ), Steven Old (1+0), Sebastian Möller (0+1), Ajdin Zeljkovic (0+1), Daniel Janevski (0+1) och Niclas Andersen (0+1)

Varningsligan
Inför matchen mot IFK Värnamo ser GAIS interna varningsliga ut som följer:

  • 5 varningar: Niclas Andersén och Calle Nyström.
  • 4 varningar: Johan Svahn, James Sinclair och Erik Jonasson Westermark.
  • 3 varningar: Dan Keat, Alexander Leksell och Alibek Aliev.
  • 2 varningar: Dusan Djuric och Damir Mehic.
  • 1 varning: Daniel Janevski, Luka Mijaljevic, Dardan Rexhepi, Sebastian Möller och Anton Wede (som har en varning med sig från spel i HIF).