IFK-Värnamo-5

Motståndarkollen: IFK Värnamo

På fredag firar vi in helgen på Gamla Ullevi då GAIS, stärkta av segern i Falkenberg, tar sig an IFK Värnamo.

Grönsvart följde upp den gedigna insatsen mot Helsingborgs IF med att ta en värdefull seger mot FFF och under veckan har såväl hög stämning som gott självförtroende präglat träningarna. Nu är Atleterna redo för nästa utmaning och på fredag finns chansen att bevisa den goda formen genom att ta en andra raka seger då den vitblå kamratföreningen från Apladalen kommer på besök.

IFK-Värnamo-3

Stark inledning på säsongen

IFK Värnamo har haft en svängig inledning på säsongen som startade spikrakt uppåt efter två imponerande segrar mot Åtvidaberg, hemma i premiären, med 4-0 och 5-2 borta mot Gefle (4-0 ledning redan i matchminut 40). I båda dessa matcher lyckades man få tid för det egna anfallsspelet genom högt press-spel och fick matchen till att utspela sig i de områden där laget har sina styrkor: Finurligt och frejdigt spel kring motståndarnas målområde där man har vapen dels i skott från distans men också är tunga i inläggspelet – I båda de inledande matcherna nätade veteranen Pär Cederqvist dubbelt.

I tredje omgången stod Värnamo kanske ändå för säsongens hittilss starakaste insats då man dominerade inledningen mot stabila Brommapojkarna. Finnvedsvallen har ännu inte kommit ur vinterkläderna och återigen kunde IFK-laget ge sig själva ett övertag med högt och sammansatt pressspel. Matchen visade dock också att laget inte alls är osårbart och de gånger BP kom ur pressen så fanns luckor bakom de högt pressande yttrarna och med 1-0 i 74e lyckades brommapojkarna försvara hem en trepoängare.

Efterföljande bortamöte mot Degerfors hade en snarlik karaktär: Värnamo kom allt som oftast vinnande ur en-mot-en duellerna men hade för andra matchen i rad svårt att få utdelning, i alla fall ända till slutminuterna då lagets hittills starkaste offensiva kort; Petar Petrovic, slog ett inlägg som Melvin Frithzell avgjorde tillställningen på.

Så långt alltså allt väl för Värnamos kamratförening. 9 poäng mot på fyra spelade matcher är en starkare inledning än vad föreningen presterat de senaste säsongerna. Men tisdagens hemmamöte mot Trelleborg innebar dock ett riktigt bottennapp där man tillät Trelleborgs late-bloomer, 33-årige, Camara-Jönsson gör ett ”fyrtick” för andra matchen i rad (det första i mötet med ÖIS FF då laget vann med 6-0) samtidigt som man själv gjorde inget alls. I en drabbning som i valda stycken var spelmässigt jämn lyckades Trelleborg ta udden ur Värnamos anfallsspel genom att själva belasta på kanterna och komma runt för att slå precisa inlägg där Värnamoförsvaret inte lyckades hantera Camara-Jönsson i boxen, varken i luften eller längs marken.

IFK-Värnamo-4

Hur ställer Värnamo upp på fredag?

IFK Värnamo tränas från och med i år av Ängelholm-utflyttade Christian Järdler.  Tränarbytet följer på tidigare huvudansvariga som förre Sören Åkeby och nu senast Jörgen Peterson (numera assisterande i Kalmar FF) och har inneburit ett förändrat Värnamo som vill spela med högre press och använda snabba spelvändningar som en ”playmaker” i sig.

Det innebär inte att det saknas duktiga bollspelare i truppen. Från Ängelholm har Järdler tagit med sig Petar Petrovic som gått rakt in i startelvan och legat bakom mycket av Värnamos offensiva spel från sin vänsterkant. På innermittfältet har Liridon Silka (ny från Jönköping Södra) varit mest tongivande tillsammans med antingen Simon Nilsson eller, som senast, Archford Gutu.

Till höger spelar Oscar Johansson som är skolad i Gnosjö IF, precis som GAIS-bekantingarna  Dieter Nilsson och Morgan Nilsson. Gemensamt för hela mittfältslinan är deras tunga distansskott som skapat farligheter för de egna anfallarna när man valt att inte gå runt på kanterna. I anfallet är Pär Cederqvist utgångpunkten, också som kapten, och mest troligt har han sällskap av en uppflyttad Simon Nilsson eller Mevin Frithzell som båda har nätat i år. Ryan Finley, som tidigare provspelat för GAIS, har under försäsongen sett ut som förstahandsvalet tillsammans med ”PC” men i veckan gick föreningen ut med att Finley, efter skadeproblem från och till, bryter kontraktet och flyttar hem till USA för civil karriär.

Backlinjen byggs utifrån Fredrik Lundgren i mitten (också hämtad från Ängelholm) och trotjänaren Fredrik Winsth som vänsterback. Lundgren har antagligen Tyler Lissette som mittbackspartner och Victor Nilsson har oftast startat som högerback även om man inför året har rekryterat den nigerianska högerbacken Adeboyo Ademilua  (22 år ung och med erfarenhet från portugisiska andraligan). Den senare har hittills fått vänta på seriedebuten efter att fastnat i spelarvisumbyråkratin (är dock spelklar och har debuterat i U21).

I mål står tidigare andramålvakten Tobias Andersson som ”petat” nya rekryteringen Pilip Vaitsakhovich , senast från Trollhättan FC men med erfarenhet från AFC United och högstaligan i Belarus (Dynamo Brest FC).

IFK-Värnamo-1

Värnamo har i dagsläget inga rapporterade avstängningar eller skador från uppställningen mot Trelleborg senast. Det är därmed att förmoda ett revanschsuget Värnamo som kommer till Gamla Ullevi på fredag: med en tung förlust i benen, utan att spelmässigt klappat igenom men kanske med försvarsmässiga brister blottade. Tränare Järdler har dock meddelat klubbens hemsida att han kan garantera att laget kommer att kunna ladda om inför mötet med GAIS och att laget kommer att vara laddade till tänderna inför mötet på Gamla Ullevi på fredag kl. 19.00.

Text: Henrik Elofsson. Bildcredd: Line Skaugrud-Landevik och IFK Värnamo.

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS-IFK Värnamo
När: Fredag 5/5 kl. 19.00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Jonas Karlsson, Målilla.

Biljetter
GAIS rekommenderar alltid vår publik att köpa förköp för att slippa köer på matchdagen och det gör du enklast via denna länk. Du har väl inte missat att du också kan köpa vårt rabatterade årskort på Gaisare.se.

Stötta GAIS Tifo inför derbyt
Du har väl inte missat att GAIS Tifo kör en kampanj för att samla in pengar öronmärkta för derbytifot den 11/5. Läs mer om insamlingen här.

Poängligan
GAIS interna poängliga ser ut som följer:

2 poäng:
Dardan Rexhepi (1+1)

1 poäng:
Calle Nyström (1+0)
Alexander Leksell (1+0)
James Sinclair (0+1)

Varningsligan
GAIS interna varningsliga ser ut som följer:

3 varningar:
Calle Nyström
Steven Old

2 varningar:
Alexander Leksell
Johan Svahn

1 varning:
Dan Keat
Dusan Djuric