Pannbandsligan

Motståndarkollen: IF Elfsborg

Under måndagen kommer ett stort koppel gaisare att bege sig mot Borås för att följa Grönsvarts tävlingspremiär mot IF Elfsborg. Historiebitarna hoppas självklart att GAIS kan upprepa mönstret från det år då klubben tog sin hittills enda cupseger, men tveklöst är det en tuff utmaning som väntar.

2017 var ett stökigt år för måndagens cupmotståndare, offensiven funkade bra men försvaret läckte som ett såll. Det blev tio vinster och elva förluster på 30 serieomgångar och i november kunde man summera målskillnaden till häpnadsväckande 53-59. Svaga sportsliga resultat och ett bristande spel gjorde supportrarna missnöjda, det gnisslade inom klubben och tränare Magnus Haglund fick till slut kicken. Laget kom till slut in på en blygsam åttondeplats och i år är siktet inställt på revansch – nu under ny ledning.

Räkna med att Elfsborg är laddade till tänderna för att inleda tävlingssäsongen med en övertygande seger.

Blandade cupframgångar för gulsvart   

Elfsborg har en blandad cup-historik där man varvat framgångar med tidiga uttåg. För ett år sedan avslutades Elfsborgs cup-spel i kvartsfinalen mot BP och backar vi ytterligare ett år så gick boråsarna inte ens vidare från gruppen. Men 2014 vann man Svenska Cupen för tredje gången och året efter var man framme i semifinal där Örebro SK blev för svåra. Sett över en lite längre period får man ändå säga att klubben har ett bra cup-facit med sex finaler och tre vinster mot AIK (2001), Assyriska (2003) och Helsingborgs IF (2014).

Men backar vi lite i tiden så upptäcker vi också att GAIS enda viktoria i Svenska Cupen togs just mot Elfsborg 1942. Då gjorde lagen upp på Råsunda inför drygt 10000 åskådare och Grönsvart tog en fin 2-1-seger och fick lyfta bucklan.

Senast Elfsborg och GAIS möttes var 2013 då lagen lottats i samma grupp och möttes redan i första omgången. Matchen var mållös i 68 minuter men sedan kom tre mål i rask följd när Marcus Rohdén gav knallarna ledningen, Joel Anell kvitterade en minut senare vilket följdes upp av att Anton Lans gav IFE en ny ledning i matchminuten efter. Lasse Nilsson fastställde sedan slutresultatet till 3-1 innan domare Lerjeus blåste av matchen. Elfsborg, GAIS och Sirius slutade alla på sex poäng och gruppen avgjordes till IKS fördel på målskillnad.

När det nu är dags för nästa möte mellan Elfsborg och GAIS är faktiskt båda lagen obesegrade under innevarande säsong. Dessutom har båda lagen noterat tre vinster och ett kryss på de fyra matcher som man hunnit med under året och för boråsarna så har man kryssat mot Sarpsborg och sedan vunnit mot Brann, ÖIS FF och Skövde AIK.

Hur ställer Elfsborg upp i matchen?

I år leds IFE av en ny tränare då Jimmy Thelin lämnat Jönköping för att fortsätta karriären sju mil västerut. På pappret kommer han troligen att ställa upp med en 4-4-2-formation, men det är en formation som är i högsta grad flytande. När laget har boll så går man över till att spela med trebackslinje och går upp i en mycket offensiv uppställning som kan liknas vid 3-1-4-2.

I mål kommer duktige Kevin Stuhr Ellegaard att stå och framför honom hittar vi nyförvärvet Robert Gojani, Jon Jönsson, Joakim Nilsson och Adam Lundqvist. När man har kontroll på bollen är det det sistnämnde som ger sig av framåt och Lundqvist hittas ofta i vänsterytterposition.

På mitten huserar Daniel Gustavsson, Samuel Holmén, Issam Jebali och Simon Lundevall och av dessa är det hemvändare Holmén som ansvarar för balansrollen, övriga tre är giftiga framåt och här kommer Grönsvarts defensiv få mycket att stå i. Jebali känner vi till sedan hans tid i Värnamo och ingen behöver tveka på vilket hot han utgör och Simon Lundevall var en pålitlig poängspelare under förra årets allsvenska – och inget tyder på att han kommer att göra det sämre i år.

På topp spelar Viktor Prodell och nyförvärvet Stefan Ishizaki, där den förstnämnde har rollen som 9:a medan ”Sushi” har en mer fri roll där han rör sig över större ytor.

Någon ”pannbandsliga” har inte IFE att stoltsera med längre, men som synes förfögar man över ett på pappret mycket starkt lag. Sedan invigningen av Borås Arena 2005 har sjuhäradslaget också visat sig vara mycket svårslagna i sin hemmaborg, så detta kommer att bli en svår utmaning för GAIS.

Men som Bosko Orovic såg på saken – det är också ett fint tillfälle att för laget att få mäta sig med ett förväntat topplag i Allsvenskan. Vi hoppas att årets upplaga av Grönsvart kan upprepa framgången från 1942 och hålla jämna steg med hemmalaget.

Bildcredd: Aftonbladet.se

Inför matchen

Detaljerna
Vad: IF Elfsborg-GAIS
När: Måndag 19/2 kl. 19.00.
Var: Borås Arena.
Domare: Kaspar Sjöberg.

Matchtruppen
1. Damir Mehic
2. Andreas Östling
4. Marcus Bergholtz
5. Niclas Andersén
6. Calle Nyström
8. Jesper Westermark
9. Edin Hamidovic
10. Jonas Lindberg
12. Erik Westermark
13. Emin Grozdanic
16. August Wängberg
17. Niklas Olsson
18. Junes Barny
19. Ajdin Zeljkovic
20. Dusan Djuric
22. Aiden Harvey
26. Calle Wede
30. Alexander Nadj (kommer dock att spela i #27 i serien)

Biljetter
Du köper lämpligen biljett till matchen via denna länk. Gårdakvarnen och GAIS Tifo har rekommenderat att gaisare köper biljett på sektion L1, men även sektion K gäller för bortasupportrar. Du hittar information om besöket på Borås Arena här.

Försäsongens poängliga

  • 3 poäng: Andreas Östling (0+3)
  • 2 poäng: Edin Hamidovic (2+0)
  • 1 poäng: Calle Wede (1+0), Erik Westermark (1+0), Junes Barny (1+0), Ajdin Zeljkovic (1+0), Jesper Westermark (1+0) och Stefan Ilic (0+1).

GAIS har vid sidan av ovanstående poänggörare också bjudits på ett självmål.